Разгонват ли се мъжките кучета

куче Снимка: iStock

В ероятно сте чували и знаете, че женските кучета имат период на разгонване. Но какво да кажем за мъжките, които сякаш се държат по сходен начин през същото това време? Възможно ли е разгонването на женските да влияе и на мъжките? И ако е така – колко дълго да очакваме да продължи странното поведение на домашния ни любимец? Ето какво трябва да знаете по този въпрос.

кучетаСнимка: iStock

Разгонват ли се мъжките кучета?

Краткият отговор на този въпрос е: Не. При мъжките четириноги няма период на разгонване нито време от него (както е при женските), когато те са възприемчиви към чифтосване. Вместо това мъжките са способни да се възпроизвеждат целогодишно, след като настъпи половата им зрялост, което е около 6-месечната им възраст. 

Вижте още: Първо разгонване на женското куче

Dogsandcats.bg

Породата и размерът на женското кучето играят роля за това на каква възраст ще се случи първото разгонване. Като цяло обаче, при повечето домашни любимци това се случва около 6-ия месец. По-малките четириноги могат да влязат в периода на полова зрялост по-рано – към 4-ти месец, докато при по-големите животни това може да се случи и след първата година. 

кучетаСнимка: iStock

Обичайно разгонването при женските се случва на всеки шест до осем месеца и продължава приблизително три седмици. Докато е в разгара на този период, женското куче е особено привлекателно за мъжките, а стопаните му ще забележат подуване на вулвата, вагинално кървене и по-често уриниране. 

Как да се грижим за мъжкото куче, ако наоколо има разгонена женска

Макар мъжките кучета да не изпадат в период на разгонване, ако това се случва на женско куче наблизо (в същия квартал, съседния блок или къща), това обикновено има голямо влияние върху тях. 

Когато женската е в период на разгонване, тя освобождава феромон, наречен метил р-хидроксибензоат, който е отговорен за сексуалната възбуда при мъжките наоколо. И ако некастрирано мъжко куче улови този аромат, това може да предизвика видима промяна в поведението му. Нещо повече – при някои домашни любимци това измества всичко друго и се превръща в основния им фокус. 

кучеСнимка: iStock

Мъжките могат да спрат да се хранят нормално, да увеличат маркирането по време на разходка, да станат по-агресивни към други четириноги от същия пол и да се държат буквално като „обсебени“ в проследяването на аромата на разгонената женска. Може да забележите и:

  • Загуба на апетит
  • По-малко спане
  • Развълнувано и разтревожено поведение
  • Виене или прекомерно хленчене
  • Разсеяност
  • Опити за бягство и измушване от каишката

Важно е да сте по-внимателни с мъжкото си куче, ако забележите някой от изброените признаци, защото в желанието да намерят източника на аромата, четириногите могат лесно да се отскубнат и да избягат. По-дълги разходки и повече упражнения ще се отразят добре за разсейване на животното. Никога не оставяйте питомеца си без надзор, а много стопани предпочитат да не пускат домашните си любимци от повод, ако наблизо има разгонена женска. 

кучеСнимка: iStock

Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар и относно употребата на феромонни спрейове, които също могат да са полезни, особено ако разгонената женска се намира в по-голяма близост до питомеца ви. 

Вижте още: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Как кастрацията може да помогне

Кастрирането на мъжкото куче може да помогне за ограничаване на много от поведенията, свързани със сексуалната зрялост като маркиране, качване и разфокусиране (когато наоколо има разгонена женска). Кастрациятанамалява и възможността от доброкачествена простатна хиперплазия (увеличена простатна жлеза), перианални тумори, хернии и тумори на тестисите.

кучеСнимка: iStock

Макар че мъжките не се разгонват като женските, това не прави тези периоди по-малко предизвикателство – и за тях, и за стопаните им. Това е биологичен процес, при който животното реагира на даден аромат и може да бъде доста стресиращ за самото четириного. За това – подходете с разбиране, обич и търпение, бъдете по-внимателни с грижите за домашния си любимец през този период.

Вижте още: Да кастрирам или не кучето си

 

 

 

 

 

 

Виж още