Могат ли две мъжки кучета да живеят заедно?

кучета Снимка: iStock

Е дин от най-често срещаните въпроси, който възниква, когато семейство реши да си вземе второ куче: какъв трябва да бъде полът му? За щастие, макар това безспорно да е важен фактор при избора, не е единствен. Защото по-важният въпрос, който трябва да си зададете е:

Могат ли две мъжки кучета да живеят заедно?

Да, две мъжки кучета абсолютно могат да живеят под един покрив, пишат от Американския киноложки клуб. Винаги обаче трябва да имате предвид, че са възможни епизоди на агресия помежду им. Дали вашите две мъжки животни ще се разбират или не зависи от личността, породата, размера и пола им. Ако едното или и двете от тях са кастрирани, това също може да намали напрежението помежду им. 

кучетаСнимка: iStock

Въпреки че много хора предпочитат да вземат женско куче при наличие на мъжки домашен любимец, смятайки, че това е „идеалната комбинация“, всъщност няма причини и животни от един пол да не се разбират добре. Случва се по-често, отколкото си мислите – две мъжки кучета да живеят като братя цял живот. Те ядат, играят и спят заедно без никакви проблеми. Звучи като абсолютна идилия, нали? Е, с риск да я развалим, следва да отбележим, че колкото и добре да се разбират, никога не е изключено и да се поскарат!

Dogsandcats.bg

И така, защо е така?

Мъжките кучета имат повече тестостерон от женските. Благодарение на това те имат по-добра мускулна маса, той спомага и за увеличаване плътността на костите. Но именно тестостеронът е сочен за „главен виновник“ за повишената агресия при четириногите. Фактите са, че мъжките просто се бият повече от женските. 

Кастрацията помага ли две мъжки кучета да живеят по-хармонично?

Най-рисковият сценарий включва съжителството на две некастрирани мъжки кучета. Тъй като при тях нивата на тестостерон са високи, те са и по-склонни да подхождат с агресия едно към друго. Освен това, некастрираните мъжки обичат да маркират с урина, което може да се отрази неприятно на моравата или задния ви двор. Въпреки че може да има известна конкуренция, борба за доминиране и териториални претенции помежду им обаче, двете четириноги все пак могат да се разбират добре. Стига личностите им да се съчетават.

кучетаСнимка: iStock

Манталитетът на глутницата

Манталитетът на глутницата е нещо, което домашните ни любимци са наследили от дивите си предци вълците. Много от сегашните породи четириноги са товарни животни, което означава, че обичат компанията и общуването. Ако имате две некастрирани мъжки кучета у дома, те може да се борят да установят лидерство в глутницата (която включва и вас, както и членовете на домакинството ви), въпреки че концепцията за „алфа“ доминацията вече не е актуална.

Могат ли кастрирано и некастрирано куче да живеят заедно?

По-лесно би било съжителството между две мъжки кучета, ако едното от тях е кастрирано. Защо това е така?

Като начало, доста бързо помежду им ще стане ясно кой е „шефът“, що се отнася до хормоните. Със сигурност ще има по-малко териториални претенции, по-малко маркиране и да се надяваме – по-малко сблъсъци. Ветеринарните лекари са категорични: далеч по-лесно е, когато едното от двете мъжки четириноги е кастрирано. 

кучетаСнимка: iStock

А ако и двете мъжки кучета са кастрирани?

Най-малко проблеми от поведенчески тип се наблюдават при съжителството на две кастрирани мъжки кучета. Те имат по-малко тестостерон и нямат такава потребност за установяване на доминация. Тези животни няма да се изкушават постоянно да маркират всичко с миризмата си. 

Въпреки това, важно е да се отбележи, че въпреки че двете ви мъжки кучета са кастрирани, винаги има потенциал за битки или спорове помежду им. 

кучетаСнимка: iStock

Кои са другите фактори, които влияят на съжителството между две мъжки кучета?

Освен пола, има и други фактори, които трябва да имате предвид, когато обмисляте дали да добавите още едно мъжко куче към семейството си. 

  • Порода

Някои породи кучета просто се разбират по-добре от други. Поради своята история, овчарските, например, са по-приятелски настроени към други животни. Те са свикнали с това и всъщност им е доста приятно да имат компания! 

Макар повечето днешни породи кучета да не срещат големи трудности при съжителството с други четириноги, все пак е добре да проучите специфичните характеристики на избраното от вас животно. А има и кучета, които се привързват силно към стопанин си и предпочитат да са единствени домашни любимци. 

  • Възраст

Ако има голяма възрастова разлика между двете ви мъжки кучета, очаквайте неочакваното! Вашият по-възрастен домашен любимец може да хареса или да не си допадне с кученцето. Някои по-стари четириноги могат да започнат да се държат защитно към кутретата и да ги заобичат като свои. Най-често има период на нагаждане помежду им: по-възрастният домашен любимец може да бъде раздразнен и да коригира „липсата на обноски“ на новото попълнение в семейството ви. За това, особено през първите седмици на съвместното им съжителство, важно е да не ги оставяте без надзор и да следите взаимодействията им. 

кучетаСнимка: iStock

  • Личност

Личността е може би най-важният фактор, който влияе на това дали две кучета, без значение дали са от един пол или не, ще се разберат. Това е, което първо виждате във всяко четириного. Спокойно и тихо ли е? Шумно ли изразява радостта си? Скача ли често, лае ли, обича ли да си играе или предпочита да си подремва?

Ако характерите на двете кучета съвпадат, това е идеалният вариант! Или, ако вече имате „доминиращо“ куче, може би е добра идея да потърсите по-спокойно и покорно четириного. Така или иначе, можете да се надявате просто да сте улучили и двете животни в крайна сметка да се научат да се разбират!

кучетаСнимка: iStock

  • Размер

Първоначално може да не ви изглежда, че размерът би бил проблем. Но някои по-малки четириноги могат да се усетят застрашени или да се страхуват от по-големи кучета. Те могат да станат отбранителни и агресивни, защото усещат, че трябва да се защитят, макар всъщност да нямат шанс срещу по-голямото животно. Ако представяте по-голямо мъжко на по-малко, очаквайте малко сблъсъци в началото, докато вашият борбен дребосък въвежда реда в къщата!

В заключение, две мъжки кучета могат да живеят заедно и има различни фактори, които влияят на това дали ще се разбират или не. Най-добрият компаньон за настоящия ви космат другар варира значително според личността, породата и размера. За най-добри шансове за успех – помислете за кастрация на едното или на двете животни. Следете за поведението им и бъдете готови да се намесите, ако забележите сигнали, инидикиращи конфликти и неразбирателства. 

Пожелаваме ви и се надяваме, че ще имате у дома две мъжки кучета, които в крайна сметка ще се разберат!

кучетаСнимка: iStock

Вижте още:

Знаят ли кучетата възрастта си

Знаят ли кучетата имената на четириногите си приятели

Виж още