Нуждае ли се кучето от по-често къпане през лятото

куче Снимка: iStock

Н якои кучета обичат да се къпят, докато други намират времето, прекарано във ваната или под душа за едно от най-стресиращите в ежедневието си. Независимо как възприема банята обаче, тя е част от редовните грижи за косматия ви другар, независимо дали му допада или не. За това и няма как да не се запитаме – колко често трябва да къпем кучето си? И дали през по-горещите летни дни да не го правим по-често с цел да охладим питомеца си? 

кучеСнимка: iStock

Колко често е добре да къпем кучето си?

Това зависи от вашия домашен любимец. Няма точен график за къпане, който да е общовалиден за всички четириноги. Има някои фактори, които трябва да вземете предвид, когато определяте честата на баните на косматия си другар. 

Общото правило, към което голяма част от стопаните на домашни любимци се придържат е, че колкото по-дълга е козината на животното, толкова по-често трябва да се къпе то. Докато едно куче със средна до дълга козина може да се нуждае от баня на всеки четири до шест седмици, при много късокосмести породи спокойно можете да пропуснете месец, преди да дойде време за къпане.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Но както всяко правило и тук има изключения. Някои късокосмести кучета имат чувствителна кожа, която може да налага седмични бани, докато при други дългокосмести четириноги да е противопоказно ежемесечното къпане – особено ако нивото на активност е ниско. Всъщност, именно това доколко активен е домашният ви любимец играе важна роля при определянето колко често да се къпе той. През летните месеци или по време на периоди на по-висока активност, четириногите произвеждат повече мазнини през кожата си и съответно – миришат повече. 

Много собственици залагат на по-чести бани през по-топлите месеци и по-дълги периоди без къпане през есента и зимата. Дали това обаче е правилният подход? 

Къпане на кучето през лятото

Както споменахме (а сигурни сме, и самите вие добре знаете) много кучета не обичат да се къпят. За тяхно щастие, ежедневните бани не само, че не са необходими, но са и нежелателни – дори и когато навън е горещо. Важно е да имате предвид, че ако прекалите с къпането може да изсушите кожата на домашния си любимец, а това да доведе до сърбеж. Ако не сте сигурни относно нуждите от къпане на вашето куче – консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за съвет. 

кучеСнимка: iStock

Използвайте само шампоан за кучета. Тъй като РН на кожата на кучето ви е различна спрямо нашата, важно е да използвате само козметика, създадена и специално предназначена за домашни любимци. Човешките шампоани са формулирани да премахват маслата от косата ни, но при четириногите тези масла са ключови за поддържане на кожата и козината им здрави и блестящи. И респективно – не бива да се премахват или отмиват агресивно.

Винаги използвайте хладка, никога гореща вода. С цел да избегнете подхлъзване и падане по време на къпане, поставете кърпа или друг вид постелка на дъното на ваната или пода на банята ви, за да осигурите на животното стабилност. След банята – подсушете кучето си внимателно с кърпа, особено лапите му. Помнете – хлъзгавите лапи могат да причинят инциденти. 

кучеСнимка: iStock

Ако трябва да отговорим на въпроса – добре ли е да къпем кучето си по-често през лятото с цел да го охладим, отговорът по-скоро е – не е необходимо и дори – не е желателно. Къпането следва да се случва не по-често от веднъж на няколко седмици или еднократно всеки месец. 

Честото къпане може да премахне естествените етерични масла, причинявайки сърбеж на кожата и изслушване на козината. Чрез влажна кърпа или мокри кърпички можете да почистите лапите на животното между къпанията, а използвайки охлаждаща подложка или друг вид вентилация – да поддържате телесната температура на четириногото в норма, когато температурите навън са високи.

 

Вижте още: 

Защо никога не е безопасно да оставяме куче в паркирана кола

5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

 

Виж още