Пет 5-минутни занимания, които да опитате с кучето си

куче играчка Снимка: iStock

П ризнайте си: понякога се чувствате като лош собственик на домашен любимец, тъй като не можете да прекарвате достатъчно време с кучето си, нали? Успявате да вмъкнете в ежедневието си разходките, но е предизвикателство да отделите време за нещо повече. А много ви се иска!

Дори и да не можете да намерите начин да отделите достатъчно време за домашния си любимец през седмицата, можете да успокоите чувството за вина, което се прокрадва във вас, като ангажирате кучето си с някоя от следните лесни и бързи дейности. Само за около пет минути ежедневно можете да раздвижите ума, да предизвикате и същевременно – да помогнете на косматия си другар да се отпусне! И не забравяйте, макар и малко, това все пак е качествено време, което прекарвате заедно с животното. 

куче човекСнимка: iStock

  • Съзнателен масаж

Ако имате само няколко минути, за да се свържете с кучето си, преди да започнете поредния натоварен ден в офиса, защо не му помогнете да стартира и своя ден с настроение и без стрес? Масажът е различен от обикновеното галене с това, че целта му е да помогнете на косматия си другар да се отпусне. 

Dogsandcats.bg

Съзнателният масаж е бавен, движенията – по-премерени и вие сте напълно в хармония с кучето, докато го правите. За да започнете, съсредоточете се върху раменете и страните на шията на вашето куче и разтрийте тези места със същия тип темпо и натиск, какъвто биха приложили и върху вас, ако сте на спа, например. Наблюдавайте реакциите на домашния си любимец, за да се уверите, че това, което правите, му е приятно. 

куче човекСнимка: iStock

В края на пет минути нежен масаж вашето куче трябва да е готово за дрямка.

  • "Намери го"

Един от най-добрите начини да подарите малко качествено време на кучето си, когато имате свободни само няколко минути, е да изиграете няколко рунда на играта „намери го“. Тя се стимулира мощното обоняние на вашето куче и го насърчава да се съсредоточи по начин, който ще го измори само след няколко повторения. 

За да започнете играта, вземете любимата играчка на кучето си и я скрийте на видно място, така че то да види къде я поставяте. Кажете му да „я намери“ с развълнуван и приповдигнат глас, след което изиграйте един бърз рунд на дърпане. Повтаряйте процеса, докато кучето ви разбере, че репликата „намери го“ означава „потърси скритата играчка“. След това го изведете от стаята и я скрийте, без животното да види къде. Пуснете го обратно в стаята и му кажете „да я намери“, без да му давате никакви жокери. Ще се изумите колко бързо косматият ви другар ще се справи със задачата и колко доволен от себе си ще остане накрая!

куче човекСнимка: iStock

  • Мозъчни пъзели

Често съсредоточаваме усилията си върху това да се уверим, че нуждите от физическа активност на домашните ни любимци са удовлетворени, а пропускаме частта, в която стимулираме ума им. На пазара можете да откриете различни играчки тип пъзел или със скрито вътре лакомство, които ще тестват способността за критично мислене на вашия питомец. 

  • Играчки на конци

Кучетата обичат да преследват бързо движещи се предмети. Ако искате да фокусирате за няколко минути стремежа към плячка на косматия си другар, просто завържете някоя от играчките му на връв. А след това всичко, което трябва да направите, е да оставите питомеца си да се опита да я „убие“. 

куче играчкаСнимка: iStock

Тази игра е идеална за стопани на домашни любимци, които да облечени и готови да тръгват за работа, тъй като не е нужно да сядате, клякате или да правите каквото и да е било друго, което може да ви изцапа. 

  • Бърза основна тренировка

Основното обучение е много повече от това да научите кучето си на някои команди и „трикове“ – упражненията за послушание са общият език, който вие и домашният ви любимец споделяте. Да го накарате да се фокусира и съсредоточи дори и само за няколко минути на ден е не само чудесен начин да поддържате обноските на животното, но и забавен начин да прекарате пет минути в общуване помежду си. Освен това, обучението за положително подсилване винаги е забавно, така че тези малки предизвикателства ще изглеждат като игра, а не като скучно занимание. 

куче човек паркСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Всяко куче ли си има любима играчка

Виж още