Пие ли кучето ми достатъчно вода?

куче вода Снимка: iStock

Н ие знаем, че трябва да пием по около осем чаши вода на ден, или приблизително по литър и половина. Но какво да кажем за кучето ни? Виждате, че домашният ви любимец пие, но колко вода действително поглъща? И не на последно място – как можем да сме сигурни, че косматият ни другар е добре хидратиран?

куче дехидратацияСнимка: iStock

Как да насърчим кучето си да пие повече вода?

Повечето кучета пият вода с нетърпение, когато са жадни, но ако искате да насърчите косматия си другар да се хидратира повече, първо проверете някои основни неща. Уверете се, че вашият четириног другар винаги има на разположение пълна паничка с чиста вода. Освен това:

  • Сменяйте водата на животното всеки ден;
  • Почиствайте купичката му за вода ежедневно, за да предотвратите натрупването на бактерии и микроби по дъното й;
  • Следете дали водата в паничката на домашния ви любимец е чиста – дали няма косми, прах или други замърсители, които да я направят непривлекателна;
  • Оставете купичката на хладно или сенчесто място в дома ви, далеч от слънцето. По-малко вероятно е животното да пие от топла купа.

Осигуряване на вода, когато сте в движение

Ако отивате на дълга разходка, посещение на кучешки парк или подход, задължително вземете със себе си допълнително вода. Дори ако излизането ви е сравнително кратко, погрижете се за добрата хидратация на косматия ви другар. 

Dogsandcats.bg

куче лятоСнимка: iStock

От колко вода се нуждаят кучетата?

Макар да няма универсален отговор, смята се, че е добре за кучетата да пият около 0,030 л вода на килограм телесно тегло. Ако животното е активно, то може да има нужда от повече. И точно като хората, четириногите също се нуждаят от повече вода, когато прекарват време навън. 

Кучешка дехидратация

През по-топлите и горещи месеци е важно да поддържате кучето си добре хидратирано у дома или ако сте в движение. Сред признаците на дехидратация, за които да следите, са: 

  • Апатия
  • Прекомерно лигавене
  • Трескаво търсене на вода за пиене
  • Бледи, сухи и/или лепкави венци

Ако подозирате, че кучето ви е дехидратирано, опитайте се да му дадете вода на малки глътки, за да му помогнете да се рехидратира – не му позволявайте да пие твърде бързо, защото това може да предизвика повръщане.

куче дехидратацияСнимка: iStock

Ако симптомите на вашия домашен любимец не се подобряват или се влошават, незабавно го заведете на ветеринар.

Вижте още: Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

Виж още