Поддържане на здравето на кучешките стави през зимата

куче зима Снимка: iStock

К ато отговорен собственик на домашен любимец, сигурни сме, че давате всичко от себе си, за да осигурите най-добрите възможни грижи и условия на живот на косматия ви другар. Вероятно се придържате към препоръките на ветеринарния си лекар що се отнася до рутинни прегледи, подходяща диета, актуални ваксинации, обезпаразитяване и тн. Много собственици на четириноги дори се допитват до специалист за препоръка за хранителни добавки, които да осигурят на питомците им допълнителни здравни ползи, като мултивитамини, орални продукти за поддържане на ставите (често съдържащи глюкозамин и хондроитин сулфат) и дори рибено масло, богато на Омега-3 мастни киселини за оптимално здраве на кожата/козината и развитие на мозъка.

куче зимаСнимка: iStock

Допълнителните грижи са особено важни при по-възрастните домашни любимци, при които зрението и слухът вече не са толкова остри, колкото са били преди, козината вече не е толкова лъскава, сънят е малко повече, а няколко излишни килограма някакси са се прокраднали без дори да усетите. 

Dogsandcats.bg

Голяма част от по-възрастните кучета не са така ентусиазирани за разходки, щом навън настъпи студеното време. За това и собствениците им вероятно се питат:

Какво можем да направим, за да помогнем на косматия си другар да понесе мразовитото време по-леко? 

Краткият отговор е: много. Особено що се отнася до подвижността на животното. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме нашия списък, който ще ви насочи как точно да стане това. Ако се опитате да включите един, две или всичките пет съвета в ежедневието на домашния си любимец, то със сигурност ще се крачка напред в това да му помогнете да се чувства и движи по-удобно през зимата:

  • На профилактичен преглед – поне веднъж годишно

Някои кучета се нуждаят от повече посещения при ветеринарен лекар, отколкото други. Два пъти годишно може да е необходимият минимум при по-възрастни домашни любимци или четириноги, диагностицирани със специфично заболяване като остеоартрит, хипотиреоидизъм или болест на Кушинг. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: 6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

Важно е да знаете, че една година е много време що се отнася до здравето на кучето ви. Много неща могат да се променят за 365 дни, за това и тези срещи представляват перфектната възможност за обсъждане на диета, нива на активност, лекарства, хранителни добавки и др. 

  • Управлявайте теглото

Вместо да се притеснявате колко точно храна консумира вашият домашен любимец дневно или какво показва кантарът, ние ви предлагаме един малко по-различен подход. А именно – контрол над теглото. Работете с ветеринарния си лекар, за да определите подходящата диета и калориен прием, от които има нужда кучето ви. Ако се налага – намалете или ограничете броя на лакомствата и количествата предлагана храна, за да улесните загубата на тегло. Всеки излишен килограм натоварва ненужно ставите.

куче зимаСнимка: iStock

Оптималното тегло на домашния ви любимец трябва да се определи на база неговите възраст, порода, начин на живот и здравословно състояние. 

  • Не спирайте да се движите!

Упражненията не само поддържат мускулите и ставите, но и спомагат за стабилизиране на костите и свързаните с тях меки тъкани на бедрата, раменете, лактите и тн. Опитайте се да създадете план за физическа активност на домашния си любимец. Въвеждайте нови дейности бавно и избягвайте да натоварвате прекомерно питомеца си само през уикендите. Винаги наблюдавайте реакцията на животното и бъдете готови да реагирате при нужда. 

Вижте още: Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

  • Ако е необходимо, използвайте кърпи, рампи и други помощни средства

Ако домашният ви любимец е трудно подвижен, можете да помислите за използване на помощни средства, за да му помогнете в ежедневните дейности, които го затрудняват. Рампите за четириноги могат да помогнат на питомеца ви да влиза/излиза по-лесно. Поставете килими върху хлъзгавите подове, за да избегнете нараняване.

куче зимаСнимка: iStock

  • Включете добавки, подпомагащи здравето на ставите

Те могат да осигурят ключови съставки, необходими за поддържане здравето на ставите, като същевременно имат и противовъзпалителни ефекти. Те трябва да се дават единствено и само под ръководството на ветеринарен лекар, който е запознат с продукта. И не забравяйте – добавянето на каквото и да е, било то „естествен“ или „билков“ продукт, може да бъде потенциално вредно, ако домашният ви любимец приема други лекарства. За това – бъдете внимателни и винаги избирайте добавки, произведени от реномирани компании.

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: 

Колко дълго да разхождаме кучето си, когато навън е студено

Грижи за външния вид на кучето през зимата

Виж още