Топ 5 на породите кучета, които издържат най-много на горещо време

Азавак Снимка: iStock

А ко живеете на място с по-топъл климат или планирате да се преместите някъде, където горещото време е норма, може би искате да имате космат спътник, който да няма проблеми с по-високите дневни температури. За повечето четириноги е трудно да издържат на топлото време – все пак имат допълнително кожено палто, което не могат да свалят, нали? За щастие, има някои породи, които се адаптират добре към жегата. Предлагаме ви да разгледаме пет от тях.

Въпреки че са известни със своята бързина, хрътките прекарват голяма част от деня си с вън, което им помага да не прегреят дори в най-горещото време. Освен това Грейхаундите имат много тънка козина, което означава, че изстиват и много лесно им става студено. Същевременно именно това ги прави идеални за топлото време!

кучеСнимка: iStock

Фараоновото куче не се е променило много, откакто се е появило за първи път преди около... 5000 години! Тези четириноги са помагали на египетските фараони при лова на газели (откъдето идва и името им), което е култивирало издръжливостта им към зони с горещ и сух климат.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Те имат къса козина, подобно на хрътките, която не ги предпазва от студа, но ги прави подходящи за места с по-топъл климат. Представителите на породата се нуждаят от много ежедневни упражнения, за това се уверете, че можете да се справите с активността в жегите. 

Басенджи произхождат от Конго, където са помагали на хората от африканските племена при лова. Те имат къса, фина козина, която им помага да не прегряват в жегите. Басенджи са известни като „кучетата, които не лаят“. Те са много активна порода и се нуждаят от упражнения, дори ако навън е горещо, така че се уверете, че можете да сте в крак с животното. Породата е подходяща за опитни собственици, тъй като Басенджи могат да бъдат много упорити. 

кучеСнимка: iStock

Произходът на породата е свързан с племето на туарегите, обитавали южните части на Сахара. Тези номади използвали кучетата, които са своеобразна разновидност на арабската хрътка за лов. Азавак са слаби и мускулести кучета, щастливи да извършват физически дейности на открито и да подремват сладко – когато са у дома. Те почти нямат телесни мазнини, което в съчетание с късата им козина ги прави подходящи за стопани, които живеят в райони с горещо и сухо време. Тази порода е любяща и лоялна, но представителите й са силно защитни към семейството и територията си. 

АзавакСнимка: iStock

Активна и сърдечна порода, с желание за работа, което не се влияе нито от жарките лъчи на слънцето, нито от високите температури навън. Австралийският кетълдог има къса двойна козина, която поддържа телесната им температура, осигурява им изолация и защита. Това е изключително активна порода, чиито представители обичат да изразходват енергията си независимо от времето навън.

австралийски кетълдогСнимка: iStock

 

Виж още