Брадато Коли

Брадато Коли Снимка: Istock

Други имена

Bearded Collie

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

51 см. 56 см.

Тегло

18 - 28 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Шотландия

История

Историята на Брадатото коли започва в Шотландия преди повече от десет века. Този симпатичен „брадатко“ е използван от номадските племена за охрана на стадата и пазач на дома. Получено от кръстосване на породата Коли с местни шотландски породи, това куче помагало при събирането на добитъка и било пръв приятел на овчарите. 

Едва през XIX век селекционери на Острова започнали работа по изчистване чертите и прецизиране на външния вид на породата, която официално е призната през 1897 година. В буквален превод „коли“ означава „пазач-овчарка“ на шотландски диалект.

Външен вид

Въпреки че на външен вид Брадатото коли изглежда по-скоро декоративно, всъщност то е изключителен приятел на всички в семейството. Мъжките представители на породата достигат до 56 см височина, женските – до около 50 см. Теглото на тези кучета е между 18-28 кг. С компактно и мускулесто тяло, къси крайници. Носът му е с черен цвят, очите също са тъмни, покрити почти плътно от дълги кичури козина. Муцуната на тези кучета е сякаш оформена, благодарение на дългите мустаци и брада. На цвят тези четириноги красавци са сивкави, кафеникави, бежови или черни. Някои кучета имат бели петна по лапите, муцуната и гърдите. Козината е мека на допир, дълга и права, стига до земята.

Характер

Умно, изобретателно и игриво, с това куче никога няма да ви е скучно вкъщи! Обичано от малки и големи заради веселия си нрав, Брадатото коли винаги е готово за игри. Сред „работните“ му качества е винаги да следи къде са членовете на „стадото“ му. 

Dogsandcats.bg

Много интелигентно и интуитивно, това четириного сее поддава лесно на обучение и учи командите с удоволствие – за него е важно да зарадва стопанина си. Препоръчва се тренировките да започнат още след третия месец, като постепенно командите стават по-сложни. Съчетайте дресурата с игри – така хем любимецът ви ще се забавлява, хем ще научи нови номера!

Здраве

Сред възможните заболявания на Брадатото коли са тазобедрена дисплазия, подуване на стомаха, извъртане на клепача, проблеми с очите и ушите, различни дерматити и алергии.

Грижа

Активна и енергична порода, Брадатото коли има нужда да изразходва енергията си на „работно“ куче. Най-щастливо би се чувствало в къща с двор, ако живее в апартамент то трябва да осигурите на любимеца си поне по две едночасови разходки на ден. Тези кучета са резервирани по природа към непознати, но никога не биха проявили агресия. Ранната социализация е чудесен начин да ги предразположите и развиете характера им.

Основната грижа, която се пада на собствениците на Брадато коли, е тази за козината му. Тя трябва задължително да се разресва всеки ден, за да не се сплъстява или да „виси“. Ако не се полагат достатъчно грижи за кожухчето на този „брадатко“, след известно време няма да имате друг избор, освен да го подстрижете късо. 

Честото къпане не е препоръчително от една страна, защото разресването след това е още по-трудно, а и защото е възможно да увреди защитния слой на косъма на кучето. 

Козината пред очите на Брадатото коли не трябва да се подстригва, дори и да ви се струва, че животното не вижда нищо. Редовно следете и състоянието на очите и ушите за развитие на инфекции.

Хранене

За да поддържате външния вид и мускулатурата на Брадатото коли в най-добрата им форма, най-добре е любимецът ви да похапва висококачествена кучешка храна. По този начин ще бъдете сигурни, че си е набавил всички необходими витамини и минерали. Ако сте решили да му давате натурални продукти, заложете на пилешко, пуешко, заешко, телешко, дивеч и агнешко. Можете да добавите и извара, твърдо сварени яйца, сварени или печени субпродукти, варени ориз, елда и попарени овесени ядки. В никакъв случай не давайте на Брадатото коли свинско и овнешко месо, пикантна или твърде солена храна, пилешки тръбни кокали или прясно мляко.

Деца и домашни любимци

Брадатото коли е изключително мило и внимателно с малки деца. Нещо повече – представители на породата дори се използват при различни терапии с деца с аутизъм. Можете да оставите спокойно тези кучета дори в компанията на бебета, без да се притеснявате, че ще ги наранят по какъвто и да е било начин. Представителите на породата се разбират добре и с други кучета, могат да си станат първи приятели даже и с котки.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още