6 очарователни кучета с бради, в които ще се влюбите (СНИМКИ)

Еърдейл териер Снимка: iStock

З аглеждали ли сте се някога по куче само, защото има уникален външен вид? Може би специфично окосмяване на лицето, което му придава отличителен и характерен външен вид? Познахме ли? Ако обмисляте да отворите дома и сърцето си за домашен любимец, то е добре да вземете предвид не само породата, но и темперамента на животното. Що се отнася до брадатите кучета, които на нас (признаваме си!), са ни слабост,

за тях е известно, че често имат по-независим нрав. Това, съчетано с по-интензивните изисквания за подстригване ги превръщат в перфектни домашни любимци – стига да сте подготвени за странностите, свързани с уникалния им чар!

Еърдейл често биват наричани „Кралете на териерите“. Това отчасти се дължи на техния размер – те са най-едрите представители на това колоритно семейство, но и на царствения им вид, съчетан с независим темперамент. Тези кучета са невероятно умни, адаптивни и имат голямо количество енергия и издръжливост.

Dogsandcats.bg

Еърдейл териерСнимка: iStock

Силната им личност означава, че за един начинаещ стопанин без опит, отглеждането на Еърдейл териер може да се стори известно предизвикателство. Факт е, че тези четириноги могат да бъдат независими и имат упорита жилка – със сигурност няма да имате удоволствието да се сгушват послушно в скута ви вечер, това е сигурно! Подобно на много териери, Еърдейлите имат силен стремеж към плячка и може да се наложи да поработите усилено върху контрола на хищническия инстинкт на питомеца си. 

Твърдата им гъста покривна козина не е трудна за поддръжка, въпреки че се нуждае от редовно разресване (с цел отстраняване на падналите косъмчета) и/или подстригване, за да не изглежда твърде непокорна. Имат повече косми около муцунката си, което оформя отчетливата им брада. Тя се нуждае от регулярно и добро почистване – бъдете готови, че задържа много вода и кал!

Когато се замислим за кучета с бради, Миниатюрният шнауцер може би е породата, която изниква в умовете на мнозина от нас. И няма как да е иначе – тези симпатични дребосъци са популярни със своите изобилни и отличителни вежди, а брадата им придава вид на „старец“, в който много от почитателите на породата буквално са влюбени!

мини шнауцерСнимка: iStock

Тези малки кученца се адаптират добре в апартамент, при условие, че получават достатъчно упражнения и внимание. Те обичат да прекарват време със стопаните си и с правилната социализация могат да се разбират чудесно с други четириноги. 

Едно от нещата, върху които ще се наложи да поработите повече, ако се спрете на Мини шнауцер за домашен любимец, е обучението му. За да сте сигурни, че лаят му няма да излезе извън контрол. Да, тези мъници са известни със своята вокалност и могат да бъдат изключителна алармена система, която буквално да ви подлуди.

От друга страна жилавата им, покривна козина не изисква особени грижи – те линеят много малко и режимът им на подстригване не е интензивен. Ще се наложи да ги подстригвате веднъж на всеки два месеца, за да поддържате красивия им външен вид, а брадата и веждите – дори малко по-често.

Грифоните се отличават с брадите си, които понякога могат да достигнат епични размери, но по същество това са малки кучета, изпълнени с много характер и чар.

Брюкселски грифонСнимка: iStock

Както подсказва и името й, породата произхожда от Белгия, където първоначално са използвани като ловци на плъхове в конюшните. Характерът им, съчетан с уникалния им външен вид скоро привличат вниманието на аристокрацията, а популярността им нараства, когато лично белгийската кралица Мария Хенриета започва да ги развъжда.

Точно като малки и буйни деца, Грифоните невинаги са най-толерантните четириноги. Особено що се отнася до малки деца. Те се нуждаят от нежно обучение и много социализация, за да се гарантира, че няма да станат нервни или реактивни при срещи с нови хора. Освен редовното подстригване и почистване на обилната им брада, Брюкселските грифони нямат нужда от специални грижи.

Шотландският териер може би е горд носител на един от най-известните кучешки силуети в света. С дългия си нос, плътна поличка по тялото и изпъкнала брада, тези четириноги са разпознаваеми по целия свят. Ако сте сред почитателите на породата обаче, бъдете готови да положите доста грижи, когато става въпрос за обучението на тези малки аристократи. 

Скоч териерСнимка: iStock

Скоч териерите могат да бъдат много независими, упорити и волеви, а често не реагират особено добре на това, че някой се опитва да ги накара да направят нещо, което не искат. Ако сте търпеливи и поддържате тренировъчните сесии кратки, можете да постигнете известен успех – важното е да предотвратите отегчението на вашия питомец. Винаги използвайте техники за положително подсилване и помнете – тази порода е умна, представителите й просто избират да правят нещата по свой начин! Шотландските териери са склонни да бъдат безотказно лоялни към семейството си и се привързват силно към членовете му. Но това не влияе особено на склонността им да бъдат свободолюбиви.

Ако поддържате палтото на вашия Скоти по-дълго, ще трябва да преминете в редовен режим на чести посещения в груминг салон, тъй като е от жизнена важност да предотвратите появата на възли и заплитания. Тези териери се нуждаят и от подстригване, както и ръчно отскубване на някои косъмчета, тъй като козината им расте непрекъснато и с относително бързи темпове.  

Не можем да пропуснем породата, която е нежно известна като „Брадаткото“ в кучешкия свят. Парадоксално или не, тяхната брада може би е по-малко отчетлива в сравнение с другите породи, представени тук, тъй като се слива с общата дълга козина по лицето им, но въпреки това тя е там.

брадато колиСнимка: iStock

За разлика от някои други популярни породи като Бордър колито или Австралийската овчарка, работното желание не е толкова силно изявено при представителите на тази порода. Което автоматично ги превръща в по-подходящи семейни кучета.

Брадатите колита са известни и с това, че са изключително приятелски настроени към хората и към останалите четириноги. Да, и при тях може да има упорита жилка, което означава, че макар да са интелигентни, може да се наложи да проявите малко повече търпение, когато става въпрос за обучението им. 

От всички кучета, включени в този списък, Брадатковците са с най-интензивни изисквания що се отнася до подстригване. Породата едва ли е подходяща за вас, освен ако не сте готови да отделите време за това. Защото, ако бъде пренебрегната и оставена на произвола, козината им може лесно, бързо и понякога – необратимо да се заплете или сплъсти. 

Подобно на Брадатото коли, Лхаса Апсо са кучета, известни със своето пищно окосмяване в областта на лицето, включително – отчетлива брада. Дългата им козина служи добре, осигурявайки им допълнителна топлина в суровия климат на Хималаите в Тибет, откъдето произхождат. 

Лхаса АпсоСнимка: pixabay.com

Въпреки че са силно привързани към семейството си, тези мъници могат да бъдат резервирани с непознати. Предупредителният лай е често срещан при представителите на породата и може да се наложи да поработите върху обучението на алтернативно поведение, ако това започне да се превръща в проблем. 

Подобно на Брадото коли, Лхаса Апсо имат режим на висока интензивност и честа поддръжка. Козината им расте непрекъснато и, ако държите тя да е в максималната си копринена прелест, то се подгответе за ежедневно подстригване, за да се предотврати образуването на възли и заплитания. Поради това някои собственици избират да държат козината на кученцето си по-къса. Това несъмнено е много по-практично, но все пак не отменя напълно редовното подстригване.

Всички породи брадати кучета, които селектирахме за вас в този списък, имат своите собствени уникални характеристики. Ако се чувствате привлечени към определена порода, важно е да отделите време и да направите проучване, за да разберете дали темпераментът, грижите и изискванията за упражнения съответстват на вашия начин на живот.

 

Виж още