8 породи кучета, които променят цвета си с времето

Кери Блу териер Снимка: iStock

С равнявали ли сте някога снимки на домашния си любимец като кутре с такива, на които е вече възрастно куче? Може би ви е направило впечатление, че четириногият ви другар е загубил меката си, пухкава козина и е понатрупал мускули и, разбира се, е станал много по-голям! Въпреки че обикновено чисто физическите промени, които настъпват у питомците ни с течение на времето, са очевидни, някои собственици с изненада установяват, че те обхващат дори цвета и окраската на питомеца им. 

Точно както при хората, козината на кучетата побелява и избледнява с напредване на възрастта. Това е съвсем естествена част от процеса на стареене, като по-голямата част от четириногите се сдобиват с първите си сребристи косъмчета около муцунката с навлизането в „златните си години“.

ШнауцерСнимка: iStock

Съществува обаче и възможността

Dogsandcats.bg

домашният ви любимец да промени цвета си още през първата година от живота си. И понякога контрастът може да бъде доста драстичен. До толкова, че дори да затрудни разпознаването на фотосите на животното, когато ги разгледате в последствие.

Обикновено генетиката е това, което играе най-голяма роля при промяната на окраската и цвета на породите кучета. Но и не само. 

Породите кучета, за които е известно, че променят цвета си от кученце в зряла възраст нямат много общи характеристики помежду си. Това, което ги свързва е, че се раждат с един цвят, но окраската им се променя, паралелно със съзряването между 18 и 24 месеца.

От кученце до зряла възраст: Какво кара породите кучета да променят цвета си?

Както споменахме по-горе, основният фактор за промяната на цвета на кученцето, е свързан с генетиката. И по-конкретно с два гена: на побеляването и на избледняването. 

Както подсказва и името му, първият от тях предопределя дали цветът, с който се родило кученцето ще изсветлее в периода между 18 месеца и две години. 

От друга страна, вместо да посивява, генът за избледняване кара козината на кучето да се променя в привидно нов цвят. Кученца с тъмна шоколадова козина например, могат да остареят в светъл пясъчен нюанс, докато такива с червена – да станат почти белокоси. 

8 породи кучета, които променят цвета си

Ако всичко до тук ви звучи, меко казано, невероятно, предлагаме ви заедно да се потопим малко по-дълбоко и да разгледаме някои от най-популярните породи кучета, които се раждат в един цвят и съзряват в съвсем различен. 

Едва ли има човек, който да не разпознава представителите на породата. Далматинците са много необичайно изглеждащи кучета с къса, гладка бяла козина, изпъстрена с черни или кафяви петна. Те обаче се раждат с проста обикновена бяла козина, въпреки че при някои кутрета може да видите черния пигмент да прозира върху кожата им. Обикновено петната се появяват, когато кученцата навършат 16-18 месеца. 

За разлика от другите кучета в този списък, те нямат гена за посивяване или избледняване. Тяхната тъмно пигментирана козина просто се нуждае от малко допълнително време, за да порасне.

Кръстени на графство Кери в Ирландия, където породата първоначално е разработена, тези универсални работни териери не линеят и имат типичния за породата нрав. Кери Блу са прекрасни селскостопански кучета и семейни спътници, които имат хубава гъста козина. Уникалният й синьо-сив цвят обаче, се появява в последствие. Защото представителите на породата се раждат черни на цвят. Поради гена, свързан с посивяването, те променят окраската си до 18-месечна възраст.

Кери Блу териерСнимка: iStock

Едно от най-старите пастирски кучета, родом от Обединеното кралство, Брадатото коли е активно, интелигентно четириного, което има нужда от достатъчно физическа активност и умствена стимулация. 

Брадато колиСнимка: iStock

В допълнение към мекия си подкосъм, Брадтото коли има груб външен слой, който оформя и едноименната им брада. Някои от представителите на породата имат гена на избледняване. Обикновено той се проявява на възраст около 8 седмици и придава на кутретата цвят на светъл млечен шоколад. Избледняването продължава до навършване на 18 месеца.

Наречен на малък миньорски град в Северна Англия, откъдето се смята, че е произходът на породата, този териер е универсално куче, което е било използвано във всички видове спорт – от състезания до аджилити. Това са прекрасни семейни домашни любимци, отличаващи се с характерен външен вид, силно напомнящ агне.

бедлингтон териериСнимка: iStock

Като възрастни кучета, те обичайно са светлосиви или пясъчни на цвят. Любопитното е, че като кученца, те се раждат тъмнокафяви или черни на цвят! Бедлингтоните променят цвета си, тъй като носят доминиращия ген на посивяването. Той се проявява с напредване на възрастта и докато навършат една година, обикновено имат светла козина. 

Друга порода, която носи гена за побеляване или избледняване, което кара представителите й да променят цвета си, е Пудел. Едно от най-популярните хипоалергенни кучета, което се предлага в три размера: стандартен, мини и той. 

Умни работни кучета, не всички Пудели променят цвета си, но много от тях, които са черни, кафяви или сиви, постепенно изсветляват на възраст около дванадесет седмици (ако са наследили от родителите си гена за побеляване или избледняване).

ПуделСнимка: iStock

Ако само единият от родителите на Пуделите носи гена, има 50% шанс кученцето да го наследи и да започне постепенно да променя цвета си. Четириногите, които носят този ген, може драстично да променят цвета си, като преминат от черен към сребрист. Възможно е и преходът да е по-фин – от цвят на тъмен шоколад към по-светъл млечен. 

Известни със своята отчетлива твърда жилава козина и изразителни вежди, Шнауцерите са привързани, но леко своенравни семейни кучета. И при тях размерите са три: гигантски, стандартен и мини. 

По стандарт, одобрен от АКС, Шнауцерите са два цвята: сив и черен. Повечето от представителите на породата има гена на избледняване, а козината им започва да променя цвета си малко след раждането им. Тъмно черните кутрета обикновено избледняват и окраската им става тъмно сребриста, а тези с цвят тип „сол и черен пипер“ изсветляват до прекрасно сиво.

мини шнауцерСнимка: iStock

Като национално куче на Куба, Хаванските болонки се отличават с хипоалрегенна козина, създадена специално за тропическия климат на Карибите. Представителите на тази прекрасна и впечатляваща порода са страхотни компаньони, които обичат общуването със семейството си. Основният им цвят може да се промени с времето. Някои кутрета избледняват, докато други може да потъмнеят и това затруднява избора на четириногото, базиран само на външния му вид. 

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Подобно на повечето кучета в този списък, промяната на цвета при Хаванската болонка се свежда до генетиката. Избледняващият ген засяга козината на по-голямата част от представителите на породата и обикновено можете да получите приблизителна представа как ще изглежда домашният ви любимец, като погледнете родителите му. 

Ши Тцу са популярна порода кученца, които са чудесни домашни любимци са отглеждане в апартамент не само поради малкия си размер, но и защото са силно привързани към стопаните си. Според АКС, те са особено привързани към децата, което ги прави чудесен избор и за семейства с малчугани. 

Козината им, която варира в различни цветове, не линее много, но все пак се нуждае от редовно четкане, тъй като се заплита лесно. Подобно на Хаванската болонка, представителите на породата могат да се променят драстично с времето, като единственият цвят, който остава от кутре до зряла възраст, е черно-бяло. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Защо Ши Тцу се променят от златисто в оранжево или от черно в сиво? Това се дължи както на гена на избледняване, така и на този на побеляване, което кара кученцата да променят цвета си до навършване на една годинка. 

Виж още