Грейхаунд

Грейхаунд Снимка: Istock

Други имена

Greyhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

68 см. 78 см.

Тегло

26 - 40 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Символ на елегантност, класа и аристократизъм, Грейхаунд са най-популярните хрътки в цял свят. Породата е много стара, първите данни за появата й датират от 6 век пр.н.е. и са от Месопотамия. За официална родина на тези кучета е призната Великобритания, където в продължение на години те са предпочитани спътници на британските аристократи. 

Използвани са за лов на зайци и сърни, те могат за отрицателно време да развият над 70 км/ч. Породата добива особена популярност покрай надбягванията с кучета.

Външен вид

Осанката на тези хрътки е ненадмината в кучешкия свят. Сравнително високи на ръст, мъжките екземпляри достигат до 78 см. Теглото им варира от 25 до 35, понякога и до 40 килограма. Главата на тази хрътка е голяма, муцуната се стеснява към носа, който е тъмен на цвят. Очите са тъмни, с овална форма. Ушите – изправени с леко клепнали крайчеца. С добре развит гръден кош, впечатляваща мускулатура и силни крайници тези кучета развиват висока скорост за кратък период от време. Козината им е къса и мека на допир. 

На цвят тези кучета са черни, бели, сиви, кафеникаво-червеникави, рижави или с тигрова окраска. Всички тези цветове могат да са съчетани с бели петна, които най-често са на гърдите, по лапите или муцуната на кучето.

Dogsandcats.bg

Характер

Грейхаунд е мило, приятелски настроено и спокойно куче. Верен домашен любимец, той обича да си подремва удобно, когато е в къщи. Тези хрътки са особено чувствителни, така че дори леко повишаване на тона може да ги стресне и уплаши. Обикновено подхождат резервирано и дори странят от непознати, така че ранната социализация е особено важна за представителите на породата. 

Умни и схватливи, Грейхаундите са склонни да проявят известен инат що се отнася до дресурата. Макар да разбират чудесно какво се иска от тях, възможно е просто да не са в настроение в момента да го направят. Не им се сърдете и в никакъв случай не използвайте насилие в тренировките – така ще направите кучето плахо, недоверчиво и страхливо. Чувствителни и стеснителни, тези кучета могат да ви се обидят ако използвате прекалено висок тон или им викате, за това използвайте подхода с лакомство и похвала – единствен действа при тях.

Здраве

Сред честите заболявания, от които страдат представителите на породата, са ревматизъм и артрит. Не са изключени и хипотиреоидизъм, както и различни видове алергии. Тази порода има силна нетърпимост към някои вещества, съдържащи се във ваксините и упойките. Податливи са и на заболявания на ушите и очите. 

Грижа

Дори, когато не тича, Грейхаунд ходи забързано! Тези кучета живеят, за да се движат, за тях няма нито зима, нито лято – необходимостта от физическа активност е абсолютна. Ако не му дадете възможност да тича достатъчно, това куче може да развие агресия или мрачен характер. Именно поради това не се препоръчва да отглеждате породата в апартамент, най-щастливи и в унисон с природата си, тези четириноги ще се чувстват в къща с двор. Ако все пак живее в градска среда, то постарайте се да осигурите на любимеца си дълги разходки на места, където ще има възможност да потича на воля поне за малко.

Козината на тези хрътки е много къса и не се нуждае от много грижи.Достатъчно е веднъж седмично да я почиствате с влажна кърпа, за да падне полепналата прах. Честото къпане не е препоръчително – 1-2 пъти годишно е напълно достатъчно. Редовно проверявайте очите и ушите на кучето за инфекции. Следете и за дължината на ноктите на Грейхаунда – възможно е, докато кученцето още е съвсем малко, някои от тях да израснат на криво. 

Хранене

Грейхаундът трябва да се храни само с висококачествен кучешка храна, премиум клас, суха в консерви. Ако решите да добавяте натурални продукти в менюто му, то овнешкото и свинското, както и техните субпродукти са абсолютно забранени. Всичко, което давате на тези кучета, трябва да е преминало поне лека термична обработка. Най-добре е да заложите на пилешко, телешко, дивеч или пуешко месо, попарени и охладени овесени ядки, различни видове зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко са добри източници на протеин, необходим на кучето, за да поддържа мускулатурата си.

Деца и домашни любимци

Грейхаундът е добър избор за семейства с малки деца. Внимателни и чувствителни по природа, тези кучета са чудесни за компания на най-малките членове на семейството и никога не биха ги наранили. 

С други кучета тези хрътки са по-скоро резервирани, но рядко проявяват агресия. Грейхаундът може да съжителства с котки или други по-малки домашни любимци само, ако е израснал с тях. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още