Пудел

Пудел Снимка: Istock

Други имена

Poodle, Barbone, Caniche

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

24 см. 60 см.

Тегло

3 - 35 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Франция/ Германия

История

Една от най-популярните породи по света е регистрирана във Франция, но произходът й всъщност е от Германия. Смята се, че името Poodle идва от немското “Pfudel“, което в превод означава „локва, блато“. Според друга теория пък, Пуделът произлиза от френските ловни кучета. 

В миналото тези четириноги са използвани за лов на водни птици. В кралския двор на крал Луи XVI те са на особена почит, като се смята, че лично Негово величество е имал няколко подобни любимци. В онези години във Франция Пуделите се смятали за признак на аристократизъм и вкус, като се отглеждали главно от знатни особи, придворни дами и благородници. Породата получава официално името си през XVIII век. Преди това кучетата са били известни просто като „водни кучета“ или „кучета за лов на птици“.

Външен вид

Първоначално съществувал само един вид пудели - с височина до 58 см. След време започва селектирането и на по-дребни представители на породата, а днес са ни познати четири вида: Кралски пудел, който е висок до 58 см, Среден (стандартен) пудел – до 45 см, Мини пудел - до 35 см и Пудел-джудже (наричан още Той пудел) – до 29 см. 

Умно, внимателно, активно и хармонично развито куче, изпълнено с елегантност и достойнство. Пуделът има къдрава и гъста козина, която в оригинален вариант е черна или бяла. Но с времето и селектирането му, вече се срещат пудели с кафява, кайсиева и сребриста козина. Очите им са с форма на бадем, тъмно кафяви или кехлибарени на цвят. Муцуната е издължена. Носът, подобно на очите, зависи от цвета на козината. Ако козината на пудела е черна или бяла – то и носът ще е черен. При пуделите с кафява, кайсиева и сребриста козина – той ще е кафяв. Опашката е поставена високо, а захапката е здрава.

Dogsandcats.bg

Характер

Пуделът е известен със своята преданост, ум и привързаност към човека, което го превръща в любимо семейно куче и верен спътник на стопанина си. Макар да е селектиран за лов на водни птици, истинското му призвание винаги е било на домашен любимец. Те са добри, весели и съпреживяващи кучета. Отнасят се към стопаните си с изключителна преданост и винаги се нагаждат към настроенията им. Ако ви се играе или излиза – те са винаги готови, но ако просто искате да си почетете спокойно на дивана, Пуделът може кротко да дремва до вас часове. Крайно ненатрапващи се, чувствителни и уравновесени животни, те са най-щастливи да са около вас.

Породата е известна със своята пъргавина, леко танцувална крачка и плавна походка, което ги прави любими циркови кучета. Те се поддават лесно на обучение и дори можете да ги научите на по-сложни номера и команди. Пуделите приемат всичко на игра, така че най-добре дресурата да бъде под формата на забавление – с похвали и лакомства за добре свършената работа, разбира се!

Здраве

Пуделът страда от доста и различни заболявания, въпреки че представителите на породата живеят сравнително дълго. Сред най-честите от тях са дисплазия на тазобедрената става, проблеми с щитовидната жлеза, болест на „Адисън“, проблеми на стомашно-чревния тракт като гастрит и язва, ранна загуба на зъби, бъбречни инфекции, камъни в пикочния мехур, възпаления на ушите.

Грижа

Пуделът се адаптира добре към живота в апартамент и предпочита да е на закрито. Необходима му е всекидневна физическа и психическа стимулация, за да е във форма и да се развива добре. Това значи – минимум по две по-дълги разходки на ден, както и възможност кучето да почита свободно поне за малко. Пуделите обичат различни игри, да носят топка, да ловят фризби, да прескачат препятствия – колкото повече и различни предизвикателства, толкова по-добре е за тези четириноги!

Сериозната, ежедневна грижа за козината на тези кучета понякога отказва дори върли почитатели на породата. Ако не сте готови да отделяте всеки ден от времето си, за да я поддържате – то това определено не е вашият любимец.

Козината на Пудела трябва да се разресва всеки ден и периодично да го водите на фризьор, за да я оформя. Не е добра идея да правите това сами вкъщи, тъй като има някои установени стандарти на подстригване на тези четириноги. Съществуват различни прически, особено популярна е „лъвската“, при която се оформя нещо като грива, тялото се подстригва гладко, а накрая на опашката се оформят къдрави топки.

Освен за козината е необходимо редовно да проверявате и почиствате при нужда очите и ушите на любимеца си, за да предотвратите развитие на инфекции. Подрязвайте ноктите, следете и за натрупване на плака и зъбен камък.

Хранене

Препоръчително е кучето да се храни два пъти дневно. След хранене е добре да се изчака поне един час преди разходка, за да се предотврати евентуално превъртане и усукване на стомаха.

Пуделите могат да проявят известни капризи по отношение на храненето, за това подгответе се, че докато „налучкате“ какво обича вашето куче, може да се наложи да смените няколко вида или марки. Добре е кучешката храна да е премиум клас, максимално богата на витамини и минерали. Ако искате да добавяте към менюто на кучето натурални продукти – бъдете търпеливи, защото не всяко куче от тази порода ще се зарадва на нещо, различно от месо. Можете да опитате все пак с твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, обезкостена морска риба – веднъж седмично, сготвени или сурови зеленчуци. Не е препоръчително кучето да консумира: сладко, солено, кисело, грах, агнешко, пушени меса, свинско месо, соя, сливи, грозде, орехи.

Деца и домашни любимци

Пуделите са интелигентна, изискана, грациозна и общителна порода. Класическият пудел е предпазлив при срещата си с непознати, но след известно време на привикване показва приятелско отношение. Към децата те са особено внимателни и търпеливи, независимо от възрастта им – можете да разчитате, че Пуделът никога не би ги наранил по какъвто и да е било повод. Представителите на породата съжителстват и се разбират добре с други кучета и котки, ако са израснали заедно. Тъй като са доста ревниви и обичат да им се обръща внимание, трудно биха свикнали с ново малко куче.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още