Сицилианска хрътка

Сицилианска хрътка Снимка: Istock

Други имена

Cirneco dell’Etnа, Sicilian Hound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

42 см. 50 см.

Тегло

8 - 12 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Италия

История

Родината на тази рядка порода е Италия, а първите данни за съществуването й датират още от преди 3000 години. Били използвани за лов на зайци и развъждани главно на островите Сицилия и Корсика. 

Породата е официално призната през 1940 година благодарение на усилията на професор Джузепе Соларо, който я разграничава от Фараоновата хрътка въпреки очевидната им прилика.

Външен вид

Външността на Сицилианската хрътка силно напомня умален вариант на Фараоновата. Мъжките представители на породата достигат до 50 см височина и тегло от 12 кг, а женските – височина до 46 см и тегло от 10 кг. Главата е малка и непропорционална на тялото, което е хармонично и атлетично, с добре развита мускулатура. Носът е голям и кореспондира с основния цвят на кучето. Очите са малки, с цвят охра или амбър, ушите – триъгълни и големи, стоят изправени. Опашката е дълга и заострена в края си. Гръдният кош е добре развит, коремът – прибран. 

Козината на тази хрътка е къса, груба и плътно прилепнала по тялото на кучето. На цвят тя може да е светла си тъмни нюанси на жълто-кафяво.

Dogsandcats.bg

Характер

Сицилианската хрътка е много нежно, жизнено, игриво и чувствително куче, което се привързва силно към стопанина и семейството си. Макар да е селектирано за лов, това животно е чудесно в ролята си на компаньон, който усеща всички настроения и нюанси на поведението на собственика си. Към непознати са по-скоро резервирани, но никога не биха проявили агресия, освен ако не бъдат предизвикани. 

Независимият им, горд характер се проявява силно при обучението, особено при първите тренировки. Важно е да сте търпеливи, упорити и уверени – тази четириноги са доста интелигентни и веднъж утвърдили се в очите им като лидер, те ще изпълнят каквото се иска от тях. Разбира се, похвалите и лакомствата за добре свършената работа, са задължителни.

Здраве

Нова и сравнително малко изследвана порода, няма данни Сицилианската хрътка да страда от генетично обусловени заболявания. Въпреки това са възможни ставни проблеми, артрит както и, типичната за хрътките тазобедрена дисплазия.

Грижа

Сицилианската хрътка има нужда от много движение, за да е във форма и да се чувства добре. Най-добре е да се отглежда в къща с двор, но би привикнала и в апартамент, стига да й осигурите необходимите ежедневни разходки. Включвайте в тях различни игри, наподобяващи лов, нека кучето тича, прескача препятствия, носи топки или фризби – всяка активност би му доставила удоволствие. Представителите на породата са подходящи за хора, които водят активен начин на живот, обичат разходките и преходите сред природата, планината или на село.

Козината на тези четириноги е къса и няма нужда от ежедневно разресване. Достатъчно е веднъж на няколко дни да я минавате с влажна кърпа или специална ръкавица, за да премахнете мъртвите косъмчета. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите инфекции, подрязвайте и ноктите при нужда.

Хранене

Най-добре е да храните Сицилианската хрътка с висококачествена кучешка храна, премиум клас, за да сте сигурни, че любимецът ви ще получи всички необходими витамини, минерали и вещества, от които има нужда. Може да разнообразявате менюто му с различни меса като пуешко, пилешко, заешко или дивеч, техните сготвени субпродукти, хрущяли, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, различни зеленчуци и някои плодове. Не се препоръчват мазни меса, колбаси, тестени, солени и сладки продукти.

Деца и домашни любимци

Сицилианската хрътка е подходяща за семейства с вече пораснали деца, които ще уважават спокойствието на животното и няма да са прекалено развълнувани да играят непрекъснато с него. При правилна и ранна социализация биха могли да се разберат с други кучета и като зрели индивиди, но най-добре е ако израснат заедно. 

С котки и други дребни домашни животни не съжителстват добре поради силния ловен инстинкт на хрътката.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още