Анемия при кучетата - какво трябва да знаем

куче Снимка: iStock

А немията е състояние, което засяга кръвта, както при хората, така и при домашните ни любимци. Наименованието на заболяването, в превод от гръцки език, значи „малокръвие, безкръвие“ и то се изразява в недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Това води до невъзможност кислородът да достига до тъканите в организма на животното и причинява тъканна хипоксия. 

Анемията при четириногите може да бъде самостоятелно заболяване, както и симптом на други медицински състояния.

Какво представлява анемията при кучета?

Червените кръвни клетки или еритроцитите са компоненти на кръвта и се произвеждат в костния мозък на кучето. Хемоглобинът (Hbg или Hb), е протеин, който се съдържа в червените кръвни клетки. Анемията е състояние, при което кръвта не притежава достатъчно червени кръвни телца или хемоблобин в тях. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Симптоми на анемия при кучетата

 • Слабост
 • Затруднено дишане
 • Бледи лигавици
 • Загуба на апетит
 • Отслабване
 • Повишена сърдечна честота
 • Кръв в урината, изпражненията или повръщаното
 • Кръв от носа

Тъй като червените кръвни клетки и хемоглобинът осигуряват кислород до останалата част от тялото на кучето, намаляването на единия или на двата елемента води до недостиг на кислород към различни тъкани и клетки. Ако кислородът не се разпределя равномерно по тялото на животното и не е в необходимите количества, то може да има проблеми с дишането, да се уморява по-лесно, да няма апетит и постоянно да сваля тегло. 

кучеСнимка: iStock

Трудно е кучето да има енергия, ако няма достатъчно кислород в клетките си – сърдечната честота ще се увеличи, тъй като организмът му се опитва да компенсира липсата чрез помпане на кръв през тялото на по-бързи обороти. Бледите лигавици, като венците и гениталните области, са резултат от липса на червени кръвни клетки или хемоглобин. Не забравяйте – при здравото куче те са с наситен розов цвят (подобен на дъвка), а не бледо розови или бели. 

И накрая – някои от най-сериозните клинични признаци на заболяването включват външно кървене. Понякога ще го забележите в изпражненията или урината, друг път – животното директно може да започне да повръща кръв или да тече от носа му. 

Причини за анемия при кучета

Анемията може да бъде причинена от здравословни проблеми, които водят до загуба на кръв, разграждане на червените кръвни клетки или намаляване на производството им в костния мозък. 

кучеСнимка: iStock

Има няколко различни заболявания или състояния, които могат да причинят анемия при четириногите:

 • Травма

Понякога тя е резултат на нараняване, друг път – на хирургическа процедура. Тежката загуба на кръв най-често се случва след инцидент или интервенция, които са довели до прекомерно кървене. То може да дойде от вътрешен орган или рана на кожата.

 • Паразити

Кръвните, чревните и външните паразити могат да причинят загуба на кръв при куче и следователно да причинят анемия. Бабезията (Babesia, Nuttallia) е малко познат, но често срещан и много опасен кръвен паразит, който причинява хемолиза или разграждане на червените кръвни клетки. 

Чревните паразити като Анкилостомози могат да причинят анемия поради уврежданията, които причиняват в чревния тракт, а смучещите кръв външни паразити като бълхи и кърлежи също са потенциални причинители на заболяването.

 • Кървящи тумори

Някои кучета имат тумори, които започват да кървят вътрешно и ако този процес не бъде лекуван своевременно, това може да причини анемия.

 • Проблеми с кръвосъсирването

Нарушения, които засягат способността на кучето да съсирва собствената си кръв в следствие на повреден кръвоносен съд, могат да причинят анемия. Болестта на фон Вилебранд (Болест на Von Willebrand) е най-честото заболяване от групата на вродените нарушения на кръвосъсирването. 

кучеСнимка: iStock

 • Автоимунни заболявания

Болестите, засягащи имунната система на кучето, могат да доведат до анемия. Имунно-медиираната хемолитична анемия е заболяване на имунната система, което кара организма на кучето да произвежда антитела, които атакуват собствените му червени кръвни клетки.

 • Токсини

Някои храни, лекарства и химикали могат да причинят проблеми със съсирването на кръвта и работата на червените кръвни клетки. Сред тях са: лукът, чесънът, химиотерапията и различни родентициди. 

 • Рак

​​​​​​​За съжаление, ракът може да причини различни вторични проблемипри кучета, включително анемия.

 • Лошо хранене

Ако кучето има добре балансирана и богата на различни витамини, минерали и хранителни вещества диета, то ще расте и ще се развива нормално. Някои животни обаче, са толкова силно недохранени, че могат да развият анемия в резултат на потискане на костния мозък. 

 • Хронични заболявания

​​​​​​​Няколко различни вида хронични заболявания могат да причинят анемия. Заболявания на черния дроб, бъбреците и инфекция с Ehrlichia са най-често срещаните от тях. Тези състояния карат тялото да произвежда по-малко костен мозък и следователно – по-малко количество червени кръвни клетки.

кучеСнимка: iStock

 • Хипотиреоидизъм

​​​​​​​Нелекуваният хипотиреоидизъм в някои случаи може да причини лека анемия при кучета.

Лечение на анемия при кучета

35 до 55% от кръвта на кучето се състои от червени кръвни клетки. Ако този процент падне под 35%, значи животното се счита за анемично. Тъй като анемията е резултат от заболяване или състояние, засягащи червените кръвни клетки (еритроцитите) или хемоглобина в кръвта на кучето, трябва да се разбере какво я причинява и този фактор да се отстрани.

Това може да означава операция, лекарства, промяна на диетата и др. Ако състоянието вече е прогресирало може да се стигне и до кръвопреливане. Анемията може да бъде животозастрашаваща, ако се остави без лечение. Ако подозирате, че домашният ви любимец страда от това заболяване, възможно най-скоро се консултирайте с ветеринарния си лекар. 

Съвети за превенция срещу анемията при кучетата

Тъй като анемията може да бъде причинена от различни неща, за съжаление, не съществува сигурен начин да се предотврати появата й. Лечението на заболявания и състояния, за които е известно, че причиняват анемия, често е най-доброто нещо, което можете да направите.

кучеСнимка: iStock

Не подценявайте храненето на косматия си приятел – следете диетата му да е добре балансирана. Обезпаразитявайте го редовно – вътрешно и външно. И не пропускайте редовните профилактични прегледи при ветеринарния си лекар. 

 

 

Виж още