Всички кучета ли умеят да плуват

куче Снимка: iStock

М ного кучета обичат да плуват и искрено се наслаждават да прекарват часове във водата, особено през по-горещите летни дни. Плуването е и чудесно упражнение за домашните ни любимци – 5 минутното плуване е равносилно на 5 км разходка. Освен това водните активности изграждат сила и гъвкавост, поддържат теглото и могат да се отразят много добре на животни с по-ниска или намалена подвижност. 

Широко разпространена е идеята, че косматите ни приятели се раждат с умението да плуват. Това кара много стопани да са спокойни, че кучето знае какво да прави във водата. За съжаление обаче, това не се отнася за всички породи.

И дори и да сте уверени, че домашният ви любимец е добър плувец, никога не бива да го оставяте без надзор във водата.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Всички кучета ли могат да плуват?

Краткият отговор е – не. 

Някои четириноги не умеят да се задържат над водата поради специфичната си физика. Това важи с пълна сила за кучета, чиито представители са с по-къси крака, дълъг гръб, както и за всички брахицефални породи. Техните дихателни пътища са устроени така, че увеличават риска от вдишване на вода, а и те най-често поемат кислород през устата.

дакелСнимка: iStock

Кучетата, за които плуването е опасно:

Има ли нужда да уча кучето си да плува?

Повечето четириноги плуват водени от инстинкта си, така че не се нуждаят от специално обучение. Ако обаче забелязвате, че домашният ви любимец се чувства леко несигурен и има нужда от подкрепа при първия си досег с водата, имаме няколко съвета, с които да направите плуването по-безопасно и приятно за него:

  • Запознайте го с водата от рано

Чували ли сте, че ако пуснете бебе във воден басейн, още дори да е проходило то може да плува? Инстинктите при по-малките са много по-развити и те лесно се учат на нови неща, за това и колкото по-рано кутрето ви направи първите си опити във водата, толкова по-добре. 

дакелСнимка: iStock

  • Бъдете търпеливи и поощрявайте кучето

Ще ви отнеме време, за да изградите увереност у домашния си любимец, че няма от какво да се страхува във водата. Винаги го хвалете, когато се справя добре и  го поощрявайте с лакомства за добре свършената работа. Този метод винаги помага!

  • В началото – на басейна

Малките кученца се уморяват бързо, така че е желателно при първите си опити да плуват да са на плитко и безопасно място, където можете да реагирате, за да им помогнете. Най-добре е да изберете басейн за деца – проверете дали и къде във вашия град пускат кучета. Или в идеалния вариант - помолете приятел, който има такъв в задния си двор за услуга. 

кучеСнимка: iStock

  • Избирайте само чисти места за плуване

Ако сте на морето и искате да поплувате с вашия домашен любимец, изберете плаж, където няма водорасли или друг вид боклуци, които могат да са опасни за кучето ви. Внимавайте и за потенциално опасни условия за плуване – бързо течаща вода, улеи, хлъзгави камъни или езера, където може да има различна дълбочина на водата. 

Много кучета отказват да влизат в морето, когато има големи вълни – не ги насилвайте и по-добре изчакайте водата да се успокои. 

Можете да вземете и жилетка за плуване за домашния ви любимец, ако ви предстои по-дълъг престой във водата. 

кучеСнимка: iStock

  • След плуване – задължително изплакване

Във водата, колкото и да е чиста, може да живеят опасни за домашния ви любимец бактерии, които да причинят някои заболявания като лептоспироза, например. За това, освен задължителните ваксинации, които трябва да има четириногия ви приятел, е добре да го изкъпете след ден, прекаран в плуване и игри във водата. 

 

Вижте още: Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Виж още