10 съвета за безопасно къмпингуване с кучето ви

къмпинг с куче Снимка: iStock

А ко сте сред почитателите на къмпингуването, независимо дали предпочитате да опънете тентата някъде близо до море или по-скоро се радвате на свежата прохлада на планината, със сигурност се чудите дали да вземете и кучето си. Добрата новина е, че повечето домашни любимци биха били повече от щастливи да преживеят това приключение с вас!

къмпинг с кучеСнимка: iStock

Разбира се,

подобно на всяко пътуване или ваканция с четириного, има някои неща, които да имате предвид, преди да съберете багажа и да се отправите към избрания от вас къмпинг. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 10 идеи, чието приложение ще ви помогне да си прекарате по-комфортно, спокойно и най-вече – безопасно на къмпинг с косматия ви приятел:

  • Планирайте предварително

Подобно на ваканцията с куче и при къмпингуването трябва да имате предвид, че не навсякъде домашните ни любимци са добре дошли. А дори и да са – може да има определени правила, които като техни собственици трябва да спазвате. Преди да натоварите багажа си и да се отправите на почивка, проверете отново какви са условията на мястото, където отивате. Планирайте и маршрута си за пътуване – ако ви предстои по-дълго шофиране, то предвидете почивки за вашето куче на места, където ще може да се разтъпче и ако се налага – и то да отиде до тоалетна.

къмпинг с кучеСнимка: iStock

  • Инвестирайте в правилната екипировка

Ако не ви е за пръв път да ходите на къмпинг, то вероятно знаете, че на тези места екипировката е особено важна. В конкретния случай – не само за вас, но и за четириногия ви приятел. Съобразете я с правилата на мястото, където отивате – ако ще се наложи животното да стои повече време вързано, инвестирайте в каишка с по-дълъг повод, за да има възможност за по-свободни движения в оградения периметър. И не забравяйте за кучешкото му легло, панички – за храна и вода, любима играчка и лакомства.

къмпинг с кучеСнимка: iStock

  • Посетете ветеринарния си лекар

Винаги, когато ви предстои пътуване с домашния ви любимец е добра идея да направите едно контролно посещение при ветеринарния си лекар. Ако се налага да обновите информацията на чипа, да се уверите, че всичко с ваксинациите на кучето е наред (някои къмпинги, особено в чужбина проверяват датите на ваксините за външно и вътрешно обезпаразитяване, какво и тази за бяс). 

Вижте още: Важни документи, които всяко куче трябва да има

Един бърз основен преглед ще ви даде спокойствие, че четириногият ви приятел няма здравословни проблеми, които да се проявят по време на ваканцията ви. Добре е да подрежете ноктите на животното, за да не се закачат – все пак ви предстои да прекарвате навън много повече време от обикновено.

  • Не забравяйте храната

Случва се стопаните на кучета да тръгват на къмпинг с домашния си любимец без да му подсигурят храна за целия престой. Може би, защото е изкушаващо да споделим по нещо от грила с нашето куче (особено, когато ни гледа с онзи гладен и жален поглед). Важно е да се опитате да поддържате диетата на кучето си възможно най-близко до обичайната му, независимо къде се намирате. По този начин ще предотвратите стомашни разстройства като диария или повръщане, да не говорим за по-опасни състояние като панкреатит, например. Разбира се, малко парченце печено пилешко месо (преди да сте сложили подправките) или риба (без добавена сол и почистена от костите) са добра идея за обогатяване на менюто на косматия ви приятел, но не бива да се прекалява. 

къмпинг с кучеСнимка: iStock

Погрижете се кучето ви да има достъп до чиста и прясна вода по всяко време, както и сенчесто място, където да се скрие в пиковите часове на деня– така най-сигурно ще предотвратите топлинен удар.

Вижте още: От колко вода има нужда кучето дневно

И един съвет - вземете повече минерална или чешмяна вода със себе си - не разчитайте на езерце или поток за основната хидратация на домашния ви любимец. В някои водоеми може да се съдържат водорасли и/или паразити, които да са вредни за животното, а и за вас самите. И вие не бихте си сипали вода от там, нали?

  • Не забравяйте куфарчето за спешна помощ 

В раниците на повечето по-запалени къмпингари винаги има малко куфарче/несесер с неща от първа помощ – от превръзки за порязвания и ожулвания, до мазило за изгаряния или препарат против ухапвания от  насекоми. И преди сме говорили, че е важно да направите подобно Куфарче за първа помощ и за домашния си любимец. Какво да сложите в него – четете ТУК.

  • Внимавайте за диви животни

Когато отидете на къмпинг кучето ви се среща не само с различни от обичайните си условия на живот, но и с други животни, особено ако сте опънали палатката на някой планински хълм. Разбира се, опасността домашният ви любимец да се натъкне на мечка или друг опасен обитател на горите е нищожна – повечето места са обезопасени, но нямате гаранция за „близки срещи от третия вид“ със скунксове, гущери или змии, например. Най-добре ще предотвратите неприятни ситуации, ако винаги държите косматия си приятел близо до себе си. 

къмпинг с кучеСнимка: iStock

  • Внимавайте с другите кучета

Когато сме на къмпинг, домашният ни любимец се обърква коя част от територията е негова и коя – не. За това и е възможно иначе спокойни и миролюбиви кучета да проявят териториална агресия – особено при срещи с представители на същия пол. Бъдете внимателни ако пускате кучето си без каишка, за да избегнете инциденти не го изпускайте от очи.

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

  • Вземете повече одеяла и кърпи

Ако и вие, и четириногият ви приятел сте любители на плуването, то една кърпа в повече никога няма да ви е излишна. Освен това – за разлика от нас, които изсъхваме бързо, след като сме се къпали, домашните ни любимци задължително трябва да бъдат подсушени. А вечер в палатката може да стане по-студено, отколкото очаквате.

къмпинг с кучеСнимка: iStock

  • Винаги проверявайте кучето преди лягане

Независимо дали сте сигурни, че домашният ви любимец е защитен срещу бълхи и кърлежи, една бърза проверка преди да си легне никога не е излишна. Понякога паразитите се задържат по козината на животното и могат без проблем да се озоват и във вашия спален чувал през нощта. Научете се как правилно да премахвате кърлежи и не забравяйте да инспектирате и долната част на лапичките за охлузвания или наранявания, които при нужда – дезинфекцирайте. 

Вижте още: 7 любими места на кърлежите по вашето куче

  • Придържайте се към рутината

Когато сте на къмпинг или ваканция с вашия домашен любимец, неговата ежедневна рутина неминуемо се нарушава. Докато при някои четириноги няма проблем – те са спокойни и щастливи да са близо до вас, то при други са възможни не само поведенчески, но и здравословни проблеми. За това е важно да се опитате да се придържате максимално близо до редовния им график за хранене и разходки. 

Да сте в компанията на любимите си хора, приятели и домашния любимец на къмпинг е едно прекрасно преживяване. Насладете му се!

 

Вижте още: 

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

Най-подходящата порода куче за всеки тип пътешественик

Виж още