Трябва ли да премахваме козината в ушите на кучето

куче Снимка: iStock

Д али трябва да премахваме космите в ушите на кучето си или не? Това е един от въпросите, които нямат еднозначен отговор. Ако имате у дома представител на по-дългокосместа порода, то със сигурност се чудите дали е редно да премахнете козината, която расте в ушния канал на животното? И положително вече сте се уверили, че едно бързо търсене в Google извежда резултати, вариращи от винаги до никога.

Как да процедира всеки собственик на куче?

Според специалистите, ако премахнете козината от ушния канал на кучето, това спомага за увеличаване на циркулацията на въздух в ухото. Това от своя страна намалява влагата – основна причина за инфекции и възпаления. Тази теза води до извода, че е добре да ги подкъсяваме или изскубваме.

Съществува обаче и мнението, че премахването на космите в ушния канал на четириногия ви приятел може да раздразни нежната му кожа. Това отслабва имунитета и увеличава шансовете за заразяване. Тази теза се споделя от ветеринари и грумъри, които категорично отказват да скубят космите от ушите на кучетата.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

И така, кое мислене е правилно?

Трудно е да се каже. За това, преди да премахнете или да се откажете да скубете космите от ушите на домашния си любимец, трябва да преценитедали четириногият ви приятел е предразположен към ушни инфекции

  • Ако не е – по-добре е да НЕ отскубвате космите от ушите му.
  • Ако е предразположен – значи нямате какво да губите и не рискувате нищо, като ги отскубнете внимателно и увеличите циркулацията на въздуха. 

кучеСнимка: iStock

Не е необходимо да правите това сами – ако се притеснявате, че можете да нараните животното или не ви е комфортно, заведете го на професионален грумър или помолете ветеринарния си лекар да ви покаже как да процедирате, за да бъдете максимално нежни към верния си спътник. 

Ако не желаете да изскубвате космите от ушите на домашния си любимец – вариант е и да го заведете на фризьор, където да ги подстрижат или подкъсят. Това ще им попречи да се сплъстят ако станат твърде дълги. 

И помнете – във всички случаи почистването на ушите на вашето куче веднъж или два пъти месечно със специален препарат може да помогне за предотвратяване на инфекции. Грижете се добре за домашния си любимец – той би направил абсолютно същото за вас!

 

Вижте още:

Защо кучетата мразят да им режат ноктите

Основни грижи за външния вид на кучето

 

 

 

 

Виж още