Трикове за спестяване на пари за стопани на кучета

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на куче е готов да даде или направи всичко, за да бъде неговият домашен любимец здрав и щастлив. Понякога има неща, от които можем да спестим без това по никакъв начин да се отрази на качеството на живот на четириногия ни приятел. 

Храната, играчките, посещенията при ветеринарен лекар и застраховката (ако имате такава) са фиксираните разходи, без които няма как да се разминете. С малко повече изобретателност и желание обаче, можете да спестите и от тях.

Вижте няколко интересни идеи, които лично ние бихме опитали!

Dogsandcats.bg
  • Направете си сами кучешки играчки

Едно от най-хубавите неща в това да имаш куче е, че то не се интересува нито откъде идват играчките му, нито колко струват. Доста често, докато четириногите са още малки, те имат неприкрит интерес и желание да си играят с всичко около себе си, което издава звук. Или има интересна форма. Тази им потребност не се променя, когато пораснат и тук идва вашата част. Вместо да дадете поредната сума за нови играчки, с които домашният ви любимец в най-добрия случай ще поиграе час-два, можете да си измайсторите такива. От личен опит ще ви кажем – стара бутилка, омотана със здрав канап е чудесен начин животното да си чеше зъбите с часове. А и е искрено забавно да го наблюдаваш как отвинтва капачката! Не е нужно да харчите цяло състояние, за да зарадвате кучето си – то е щастливо да играе с всичко!

кучеСнимка: iStock

  • Качествена, не скъпа храна

Не е задължително храната, която давате на кучето си да е скъпа, за да е качествена и пълноценна. Много хора отричат напълно натуралните продукти като добавка към менюто на домашния си любимец. Ако сте решили да приготвяте сами храната на кучето си, то консултирайте се с ветеринарния си лекар за приблизителната пропорция от протеини, витамини и минерали от които се нуждае домашния ви любимец. Проучете дали и какви хранителни добавки е добре да му давате, за да дообогатявате дневния му порцион. Освен че има шанс да спестите пари, приготвяйки домашна храна на кучето си, вие се грижите за разнообразното му меню, като по този начин го поддържате здраво за по-дълго време. 

  • Присъединете се към вашата местна общност

В социалните мрежи има много групи, към които можете да се присъедините. Някои са насочени към любителите и стопаните на кучета като цяло, както и други са конкретно за специфични породи. От една страна това ще ви донесе много нови приятели със сходни на вашите интереси, с които можете да обсъждате най-различни теми, свързани с домашния ви любимец. Ако има нещо, в което не сте сигурни, търсите съвет или просто ви се иска да споделите с някой приятел днешната разходка до близкия парк – тези места са много подходящи за целта. 

Освен това, често в тях стопаните на животни препродават вещи, които вече не им трябват. Можете да откриете почти нови купички, легла, каишки и какво ли още не на много добри, понякога – символични цени.

кучеСнимка: iStock

  • Посещения на различни събития и фестивали за кучета

Макар в България все още да са рядкост, наблюдава се тенденция все по-често да се организират различни събития и фестивали, насочени към домашни животни и техните стопани. На подобни кучешки базари можете да откриете много намалени продукти и промоции, а често различните приюти имат щандове, където можете директно да дарите средства за изоставени животни. Те преминават с много игри за четириногите, така че – забавлението ви е гарантирано!

кучетаСнимка: iStock

Има малки неща, свързани с отглеждането на куче, от които можем да спестим, стига да имаме идея как да го направим креативно, така че да не повлияе на качеството на живот на домашния ни любимец. Ако и вие сте като нас, то нуждите и щастието на косматия ви приятел са приоритет номер едно!

 

Вижте още:

 С куче в градския транспорт

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

Виж още