Възможните причини защо кучето ви пие повече вода от обикновено

куче вода Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че кучето ви пие повече вода от обикновено, то може би се питате на какво се дължи повишената жажда на питомеца ви. Точно както хората посягаме по-често към бутилката с вода в горещите летни дни или след като сме яли нещо солено, така и нашите четириноги другари могат да ожаднеят по-бързо в зависимост от това колко им е горещо или какво са хапвали. 

куче водаСнимка: iStock

Има обаче и някои основни здравословни проблеми, които също могат да накарат кучето ви по-често да отскача до паничката си с вода. Ако новият навик на кучето ви продължи повече от няколко дни и това ви притеснява, консултация с ветеринарния ви лекар може да ви даде отговорите, които търсите. 

Колко вода трябва да пият кучетата?

Зависи от възрастта, размера, породата, нивата на активност и диетата. Но обикновено четириногите трябва да пият около 30 мл вода на килограм телесно тегло на ден. Разбира се, ако времето е много горещо, кучето ви може да е по-жадно от обикновено. Но ако не виждате причина за прекомерната жажда, то може да се касае за здравословен проблем. 

Dogsandcats.bg

куче водаСнимка: iStock

6 възможни причини защо кучето ви пие повече вода от обикновено

  • Дехидратация

Повишена жажда, прекомерно задъхване и сухи венци – това са само някои от възможните предупредителни признаци за дехидратацията на домашния ви любимец. За да предотвратите това, уверете се, че питомецът ви винаги разполага с прясна вода, а паничката му е поставена на лесно достъпно място, така че да има постоянен достъп до нея. По-възрастните домашни любимци може да се нуждаят от няколко купи, разпръснати из къщата, така че да са им под ръка.

куче водаСнимка: iStock

  • На кучето ви му е горещо

Случвало се е на всеки. Когато летните дни са особено горещи или непосредствено след интензивна тренировка, тялото ни се нуждае от повече вода, отколкото обикновено пием. Четириногите ни другари не са по-различни. И когато загубят вода поради прекомерно задъхване, след игра или по време на горещ летен ден, те ще трябва да я възстановят, като пият повече. 

Въпреки това, ако кучето ви показва признаци на топлинен удар, а не просто му е горещо, трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар. Те включват: повишено слюноотделяне, летаргия, безпокойство, гадене, загуба на апетит, повръщане, диария и затруднено дишане.

куче водаСнимка: iStock

  • Кучето ви скучае

Трябва да има причина за прекомерната жажда, нали? Е, не винаги. Оказва се, че домашните ни любимци, особено кученцата, могат да започнат да пият повече вода без да има друга причина освен поведенчески проблем, свързан със скуката.

  • Кучето ви е яло нещо солено

Ако кучето ви ожаднява често, може би е добре да обърнете внимание на това какво яде домашният ви любимец. Ако често получава остатъците от вашата вечеря, те може да са твърде солени за него. Друго важно съображение, когато става въпрос за диетата и връзката й с прекомерната жажда, е, че животните, които хапват суха храна, пият повече вода от тези, които хапват мокра.  

куче водаСнимка: iStock

  • Лекарствата, които кучето ви приема, може да са причината

Медикаменти като стероиди също могат да бъдат причина кучетата да пият повече вода. В този случай можете да се консултирате с ветеринарния си лекар относно препоръки за промяна в курса на лечение и потенциалните следващи стъпки. 

  • Кучето ви е болно

Прекомерната жажда може да е признак на основно заболяване. За съжаление, има много състояния, които могат да бъдат свързани с този симптом. Всичко – от диабет до хормонални заболявания (като болест на Кушинг и болест на Адисон), може да стои зад нуждата на животното да пие повече  вода. Прекомерната жажда е в списъка със симптоми и при кучешка бъбречна недостатъчност и чернодробно заболяване.

куче водаСнимка: iStock

Кога имаме причина за притеснение?

Въпреки че може да е тревожно, когато забележите промяна в навиците на пиене на кучето си, има начини да сведете до минимум прекомерното пиене на вода.

Първо, трябва да откриете причината, поради която кучето ви е по-жадно от обикновено. Ако мислите, че това е поради нормалното му, енергично ежедневие или горещината навън, тогава обикновено нямате повод за безпокойство.

Въпреки това, прекомерното пиене може да бъде причинено и от някои основни здравословни проблеми. Ако имате подозрение, че нещо с косматия ви другар не е наред, добре е да се свържете с ветеринарния си лекар.

куче водаСнимка: iStock

Какво да НЕ правите, ако кучето ви пие прекомерно вода?

Пиенето на прекомерни количества вода може да доведе до прекомерно уриниране. Въпреки това, не ограничавайте консумацията на вода на домашния си любимец – това може да доведе до дехидратация, което може да влоши състоянието му. 

Водата е много важна за цялостното здраве на домашния ви любимец. Ако се притеснявате, че кучето ви пие много, тогава се консултирайте с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че не страда от нещо. 

Вижте още:

Безопасно ли е за кучето да пие от общи купи за вода

Как да се погрижим за куче със запек

Виж още