За какво да внимаваме, когато посещаваме роднини извън града с кучето си

куче гости Снимка: iStock

В ъпреки че не се смущавате да взимате кучето с вас на кафе, барбекю или парти на открито през лятото, когато става въпрос за посещение на роднини извън града, нещата стоят по малко по-различен начин, пишат от PetMD. За това, преди да потеглите на път, уверете се, че домашният ви любимец е усвоил основни команди и поведение. Само така ще сте спокойни, че цялото семейство ще си прекара приятно. 

куче гостиСнимка: iStock

Често срещан и смущаващ проблем, който имат много от собствениците на кучета, когато посещават непознати домове, са основни грешки в домашното обучение, които сякаш са по-явни и видими именно при подобен тип ситуации. Дори косматият ви другар да разбира, например, че не е приемливо да отиде по голяма нужда в цветната леха във вашия дом, той може да не направи връзката, че същото се отнася и за дома на вашите приятели и семейство, коментира Сара Уесткот, собственик на Doggie Academy в Бруклин, Ню Йорк.

За да се избегнат нежелани инциденти, веднага щом пристигнете изведете кучето си и го похвалете допълнително, щом свърши работите си. Използвайте команди като „хайде навън“ или „хайде на разходка“ често, за да обозначите, че дворът пред животното не е мястото, където е приемливо да свърши нуждите си. 

Dogsandcats.bg

Основни команди и скачане

Преди да се отправите на посещение на роднини извън града, добре е да се уверите, че питомецът ви знае как да поздравява хората учтиво. Важно е да имате предвид и, че тези маниери могат да бъдат забравени, когато животното се развълнува и започне да подскача, за да привлече внимание. 

„Често на подобен род събития собствениците или роднините, които не познават кучето и навиците му, са склонни да го наградят (по невнимание или преднамерено). Това включва лакомства, галене и поощряване от всякакъв тип“, коментира Уесткот. 

Вижте още: Поведение на кучето, търсещо внимание

За съжаление, всички тези реакции ще дадат на кучето ви точно това, което то иска: повече внимание. Какво можете да направите? Игнорирайте четириногото и го хвалете само, когато остане мирно, спокойно и (в идеалния случай) – с четирите си лапи на пода. 

куче гостиСнимка: iStock

Команда №1: Седни!

Да сяда по команда – това е може би най-важното поведение, което едно куче трябва да знае като цяло. Особено полезно е то при посещение на роднини и чрез него можете да парирате всяко неприятно поведение, което може да се появи по време на престоя ви. Включително – скачане върху хора и мебели, просене на храна, събаряне на неща и тн. 

Вижте още: Защо е важно да научим кучето да сяда по команда

Вземете всичко, което ви е нужно

Когато посещавате роднини извън града, не разчитайте, че наблизо ще има магазин, откъдето да си набавите необходими за кучето ви продукти, храна или лакомства. Далеч по-практично ще е да вземете със себе си купички, лекарства, играчки, инструменти за ресане и всякакви други предмети, от които можете да имате нужда по време на посещението си. Добрата подготовка за всяка възможност, която се сетите, ще ви помогне да осигурите и на себе си, и на домашния си любимец по-малко стресиращо посещение. 

куче гостиСнимка: iStock

Наблюдавайте

Бъдете готови да наблюдавате постоянно кучето си, особено в близост до деца, храна, чупливи предмети или други домашни любимци. Да, наясно сме, че косматият ви другар е модел на добро поведение у дома, но новата среда може да разкрие неподозирано непокорна негова страна. Или да отключи безпокойство и тревожност. Не очаквайте друг да поеме вашата роля и следете къде се намира и какво прави кучето ви през цялото време. 

Начинът да гарантирате, че най-добрият ви четириног приятел ще направи добро впечатление по време на посещението на роднините ви, е да го държите под контрол през цялото време.

Ако усетите, че питомецът ви е нервен – изведете го на разходка. Бъдете готови да реагирате според ситуацията. Задаването на високи стандарти на поведение на домашния ви любимец, когато посещавате нечий чужд дом, е добър начин да ви поканят пак.

И накрая – винаги е добре да имате план Б. Или в конкретния случай – да знаете къде се намира близкия хотел, подходящ за кучета, ако нещата просто не се получават. Най-добре е да си тръгнете в подходящия момент, бъдете сигурни в това!

Вижте още: 

Защо кучетата скачат, когато са развълнувани

6 начина, по които причинявате лошото поведение на кучето си

 

Виж още