Защо кучетата не обичат да им дърпат опашките (и защо не бива да го правим!)

куче деца Снимка: iStock

В ашето кученце маха с опашка, когато е развълнувано и се радва да ви види, нали? Дори и косматият ви другар да има къса опашка, това няма да го спре да я използва, за да покаже емоциите, които изпитва в даден момент! А едно от първите неща, които, сигурни сме, сте чували като деца е: не дърпайте опашката на кучето! Познахме, нали?

куче опашкаСнимка: iStock

Защо кучетата не обичат да им дърпат опашките?

Опашката при кучетата е придатък, а не просто куп косми, които се клатят от една страна на друга. По нея има прешлени - от шест до 23, в зависимост от размера на животното. Опашката има мускули и сухожилия, което прави възможни движенията й. Тя е краят на гръбнака, богата на нервни окончания. Тя помага на косматия ви другар да балансира като скача, когато преминава през тесни пространства или изкачва стълби. 

Без да използва пълноценно опашката си, едно куче ще има проблеми в определени ситуации и може да се изложи на риск от нараняване. 

Dogsandcats.bg

куче опашкаСнимка: iStock

Инструмент за комуникация

Този мърдъщ придатък е страхотен комуникатор -

щастливо, тъжно, развълнувано, смутено или ядосано, вашето куче използва опашката си, за да каже толкова много! 

Учени в Италия, провели серия експерименти по темата, достигнали до някои любопитни изводи относно комуникацията на четириногите именно чрез нея. Например, опашка вдясно значи, че кучето е щастливо. Ако тя сочи вляво, то може би изразява негативни емоции. 

Опашката може да помогне на кучето и да разпространи миризмата си. Замислете се - четириногите обичат да душат дупетата си, когато се срещат в близката градинка, и има защо! Когато едно куче се чувства уверено и удобно, опашката му ще бъде вдигната високо, излагайки на показ зоната на ануса и давайки пространство на миризмата му. Когато е уплашено, смутено или иска да скрие аромата си, животното използва опашката, за да прикрие дупето си. Ако опашката на кучето е дълга и пухкава, то може да я използва, за да генерира топлина. 

Ако опашката на вашето куче бъде издърпана рязко, вие компрометирате всички функции, от които кучето ви се нуждае, за да се чувства удобно и щастливо. 

куче децаСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Действително ли си мислите, че кучето ви иска този придатък да бъде дръпнат? Помислете си - дали ако някой направи нещо подобно с вашата ръка, например, ще ви бъде приятно? Или по-скоро ще ви заболи? А ако е употребена достатъчно сила, може да нямате възможност да използвате ръката си за определен период от време. Е, дърпайки опашката на кучето си, вие не само му причинявате болка, но то може да загуби важна функция - временно или за постоянно. И тъй като тя е свързана чрез мускули и сухожилия и със задните му части, дърпането й може да му причини сериозни щети. Например, мускулите, които четириногото използва, за да се облекчи, могат да се повредят при силно издърпване, това може да причини запек, както и загуба на контрол върху червата. 

куче опашкаСнимка: iStock

Друг потенциален проблем е повреда в структурата на опашката, което да доведе до нейното увисване, което от своя страна ще попречи на четириногото да предава своите послания и аромата си на околните.

Ако се опитате да дръпнете или дори само да докоснете опашката на кучето си по-грубо, то може да стане защитно, да изръмжи, излае и дори - да се опита да ви ухапе. Ето защо е особено важно да не го дърпате за опашката, както и да научите децата си да не го правят. Когато искате да се порадвате на животното, наблегнете на почесване зад ушите, корема или гърба. Или просто си поиграйте с него!

Болката е еднаква - без значение дължината!

Малка или дълга опашка, пухкава или не чак толкова - правилата и принципите са същите. Не дърпайте опашката на кучетата по никакъв повод! Дори ако тя е била отрязана още, докато четириногото е било кутре, то пак я усеща и респективно - ще го заболи!

куче опашкаСнимка: iStock

Не съществува сценарий, при който дърпането на опашката на едно куче е полезен акт за него или безопасно действие за вас. Ако се налага да привлечете вниманието на животното и не успявате - по-добре е да посетите треньор, за да научите някои техники за повикване и отговор. 

В заключение - кучето ви не е плюшена играчка, а дърпането на опашката няма да произведе мелодийка! Опашката е сложен придатък с мускули и сухожилия, които вършат работата си, за да помогнат на вашето кученце в различни моменти и ситуации, свързани с ежедневието. И за да продължи то да я размахва щастливо, щом се приберете при него вечер - дръжте ръцете си далеч!

деца и кучеСнимка: iStock

Вижте още:

4 интересни факта за опашката на кучето ви

Как да познаем дали кучето ни е щастливо

 

Виж още