Как да познаем дали кучето ни е щастливо

куче Снимка: iStock

В сяко куче има своя индивидуалност и личностни характеристики – това е една от причините да обичаме толкова много косматите си другари, нали? Различните четириноги имат и своите нужди, а разбирането на природните им черти и специфики на характера помага на стопаните да осигурят на питомеца си най-добрите възможни грижи. Някои кучета нямат нищо против шума на града, например, докато за други – дори и няколко дни, прекарани в самотна хижа в планината са абсолютното блаженство. 

За да ви бъдем максимално полезни, предлагаме ви заедно да разгледаме някои специфични начини, свързани с поведението и езика на тялото на четириногите ни спътници, които често са индикатор за емоционалното им състояние.  

кучеСнимка: iStock

Махането с опашка невинаги значи щастливо куче

Езикът на тялото и изражението на домашния ви любимец са пряк израз на това как се чувства то в дадена ситуация. Умението да търсите и откривате комбинациите от фини знаци, може да ви бъде от полза в разбирането кога косматият ви другар се чувства доволен или неспокоен. 

Dogsandcats.bg

Прекомерната възбуда, например, понякога може лесно да се сбърка с истинско щастие. Има случаи, при които екзалтираното поведение и активното махане с опашка могат да са начинът на животното да освободи напрежение. Щастливото куче, от своя страна, има леко отпуснато изражение, липсват стресови линии около лицето, а тялото няма напрежение. Ушите могат да са леко назад, отпуснати, не плътно прилепнали. 

Много хора приемат, че когато едно куче маха с опашка, това е знак за щастие. Движението и позицията на опашката обаче, са далеч по-сложни и не винаги са сигурна индикация, че животното се чувства добре. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

Как породата и личността влияят върху щастието

Когато обмисляме какво прави нашите домашни любимци щастливи, трябва да мислим за това на три нива. От какво се нуждаят кучетата като вид (като цяло), какви са техните природни черти и влечения (инстинкти), както и какви са индивидуалните им характеристики. 

Емили Тронети, антрозоолог и съосновател на Humane Alliance of Rescue Trainers е на мнение, че понякога нещата са съвсем прости – необходимо е само да оставим кучето да си бъде куче. Според специалиста, ние сме склонни да възпираме някои от най-естествените поведения на четириногите, водени от собствени притеснения или предразсъдъци. 

„Подушването е едно от най-важните социални дейности, в които трябва да позволяваме на домашния си любимец да участва всеки ден. Въпреки това, често ние сме толкова притеснени, че животното не е под наш контрол по време на разходка и нещо може да му се случи, че разхождайки го на повод го дърпаме и го лишаваме от тази възможност“, коментира Емили.

Вижте още: Какво толкова души кучето ни по време на разходка

Намирането на подходящо пренасочване на някои естествени поведения на домашните ни любимци, на които хората обикновено не сме почитатели, също е важно. 

кучеСнимка: iStock

“Естествени навици като копаене или дъвчене са нормални за кучетата и животът им става по-богат, когато им позволим да участват в тези дейности. Разбира се, това далеч не означава, да им предоставим за целта любимите си сандали. Необходимо е просто да им дадем възможност да практикуват това поведение в безопасна сред а, да им осигурим изгоди, за да правят своите „кучешки“ неща, без да пречат на никого“, казва Тронети, цитирана от АКС.

Породата и индивидуалните черти на характера също влияят върху това какво действително прави кучето ви щастливо. За това, преди да си вземете домашен любимец, отделете време за проучването им. 

Щастието е състояние на комфорт

Важно е да се отбележи, че щастливото куче не е просто това, което може да прави всичко, което иска, когато го поиска и то през цялото време. Специалистите са категорични, че от страна на стопаните следва да дойде задаването на граници и определянето на структура, така че четириногите да се чувстват в безопасност. И едва тогава, знаейки какви са правилата, да им се даде право на избор – за да имат възможността да го оценят.

кучеСнимка: iStock

Често щастието се определя и като състояние на комфорт. За това – най-лесният начин да определим дали домашният ни любимец се чувства щастлив или не, е просто да се замислим за това какво се случва с него спрямо заобикалящата го среда и как ние си взаимодействаме с него. 

 

Вижте още:

5 неща, с които правите кучето си щастливо

Виж още