Защо кучетата се страхуват от силен вятър

куче Снимка: iStock

О бичаме да виждаме скъпите ни кучета енергични и игриви. Ето защо, когато домашният ни любимец изглежда разтревожен или действително уплашен от нещо, това няма как да не ни направи впечатление. Още повече, ако се случи изневиделица и не сме в състояние веднага да разберем какво го е предизвикало. 

И преди сме споменавали и с риск да се повторим – всяко поведение на четириногия ни приятел има своите стимули и причини. Вярвате или не, понякога дори силният, виещ вятър спада към тази категория. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се страхуват от силния вятър?

Имате ли фобия? Или познавате човек, който, например, се страхува от змии. Или от паяци? Или от високо? 

Dogsandcats.bg

Фобиите често са ирационални. Просто знаете, че се страхувате от нещо и дори уверението, че причината за безпокойството ви е безобидна не може да ви накара да се чувствате различно.

Вижте още: 10 вида шум, които стряскат кучето ви

Любопитен факт е, че фобиите не се ограничават само до хората. И други членове на животинското царство могат да имат подобни необясними страхове и кучетата ни са едни от тези животни.

Ако сте забелязали, че вашият космат другар изглежда сякаш се стряска, когато навън духа силен вятър, има вероятност именно мощните му пориви да предизвикват фобия у животното. 

Някои четириноги дори нямат нужда да усещат вятъра, за да се изплашат внезапно – самият звук (на клони, докосващи се до прозореца, например) понякога е достатъчен, за да накара косматият ви другар да се свие зад вас.

Защо кучето ми има фобия от вятъра?

След като установихме, че кучетата могат да се страхуват от вятъра поради наличието на съществуваща фобия, очевидният въпрос, който следва е – на какво се дължи появата на този ирационален страх?

кучеСнимка: iStock

Кратък отговор, за съжаление, няма, защото всичко варира от един домашен любимец до друг. Това може да е куче, което преди това е живяло като бездомно, може да е имало неприятни преживявания, свързани с ветровити условия, когато е било по-малко. Четириноги, които с прекарали много време на открито, също могат да се плашат от силните пориви. Най-просто казано – в голяма част от случаите фобията от вятъра при кучетата често е свързана с предишния им опит. 

Възможно е обаче, домашният ви любимец да взаимствал фобията си. Например, ако като малко кученце е наблюдавал майка си да се свива от страх, уплашена от силни ветрове, животното може да копира това поведение, без всъщност да разбира защо това е нещо страшно. 

Защо кучето ми се страхува от вятъра през нощта?

При някои четириноги се наблюдава интересен феномен – изглежда, сякаш се страхуват от вятъра само през нощта, когато навън, а и в дома ви е тъмно. Защо се случва това? И има ли нещо, свързано със силните ветрове през нощта, което специално да отключва тази тревожност у домашния ви любимец?

кучеСнимка: iStock

Ако косматият ви другар реагира само на силните ветрове през нощта, то вероятно не самата вихрушка е причината за страха му. По всяка вероятност животното се плаши повече от това, което причинява шума, докато навън е тъмно. Тоест – причината за уплахата на животното не е самият вятър, а неизвестната заплаха, която произвежда разрушителни шумове. 

От друга страна кучета, които се страхуват от вятъра, могат да се уплашат още по-силно, когато навън е тъмно. Звуците от силните пориви са достатъчно стряскащи, а в съчетание със заплахата от неизвестното ситуацията става още по-напрегната.

Вижте още: Защо кучетата вият при пълнолуние

Как да успокоим куче, което се страхува от вятъра?

За съжаление, едва ли би имало особен ефект ако просто кажете на кучето си, че във вятъра няма нищо страшно. Езиковата бариера ни пречи и да уведомим косматия си приятел, че сме до него, готови да го защитим от всяка заплаха.

Въпреки че е трудно да успокоим домашния любимец с думи, има някои методи, които може да използвате, за да внесете малко спокойствие в душевния му смут и да намалите уплахата му.

  • Предложете на кучето си лакомства

Лакомствата винаги са чудесен начин за подобряване на настроението на вашия домашен любимец. Някои кучета нямат проблем да се почерпят с любимите си бисквитки или кокалчета, дори ако се чувстват тревожни, но други могат да ви откажат. В случай, че изглежда сякаш животното не се интересува от лакомство – не принуждавайте животното да го яде. 

Вместо това – по-добре е да помислите за използването на различен метод за релаксация.

  • Нагушкайте кучето си

Ако лакомствата не са надеждно средство за ангажиране на вниманието на косматия ви другар, можете да опитате един лесен и прост, но гарантиращо работещ метод – да се сгушите до домашния си любимец.

кучеСнимка: iStock

Всичко, което трябва да направите е да отидете до кучето и да седнете до него. Опитайте се да сте максимално близо, за да му помогнете да се отпусне. Често в силната си уплаха повечето четириноги заемат „замръзнала поза“ на тялото, за това можете директно да вземете животното в ръце и да го занесете до леглото или дивана. А след това – просто го гушкайте известно време.  

  • Поиграйте с кучето си

Когато нещо силно тревожи кучето ви, то фокусира цялото си внимание спрямо стресовия фактор и обикновено не може да се съсредоточи върху нищо друго. Ако искате да го успокоите, опитайте да изместите фокуса – към някоя от любимите му играчки, например.

Вземете любимата топка за тенис на кучето си и го поканете на импровизирана игра – дори и да е късно през нощта. Започнете да хвърляте топката наоколо, докато кучето ви й обърне внимание. Дори и в началото да ви игнорира, не се отказвайте!

  • Използвайте успокояващи лекарства

И накрая, ако нищо друго не помага, свържете се с ветеринарния си лекар относно фобията на домашния си любимец и го помолете да предпише нещо, което може да го успокои в ситуация на силен стрес. 

кучеСнимка: iStock

Винаги спазвайте точно инструкциите на ветеринарния си лекар относно точната дозировка на медикаментите и не давайте на косматия си другар никакви лекарства или добавки, без първо да го уведомите. 

 

Вижте още: 

10 често срещани кучешки страхове и фобии

Защо кучето ми трепери

 

Виж още