Защо кучетата си правят гнезда

куче Снимка: iStock

С ладката гледка на кучето ни, което се „заравя“ под одеялото, когато навън е студено е нещо, което предизвиква умиление у голяма част от собствениците на четириноги. А заглеждали ли сте се, как понякога домашният ви любимец сякаш оформя нещо като „гнездо“ от завивката ви, в което се настанява удобно и сякаш може да спи с часове в него?

Въпреки че правенето на гнездо от одеяло, дрехи или друг вид удобен материал е нормално поведение за някои кучета (наред с гушкането под завивката ви) има някои случаи, при които това е индикация за начални признаци на бременност или фалшива бременност при женските четириноги. За съжаление, понякога „гнезденето“ се случва и, когато домашните любимци изпитват определен здравословен проблем. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата правят гнезда?

Основната причина четириногите ни приятели да правят гнезда е бременност. Или фалшива бременност. Разбира се, това важи за женски, които не са стерилизирани. 

Dogsandcats.bg

Като изключим бременността, често срещано поведение

при четириноги от някои породи, това поведение е начин на животното да си намери най-удобното място за сън. И кой би могъл да вини кучето, че иска да му е меко и комфортно? Разбира се, тук говорим за „по-леките“ форми на гнездене, които включват леко „разкопаване“ на завивката или одеялото, а понякога – местене на цялото легло от едно място на друго (на слънце, например). 

По-сериозните случаи, които налагат поне консултация по телефона с ветеринарния ви лекар, включват опити на животното да раздроби постелката и одеялото си, да „изкопае“ дупка в малки пространства и да ви ръмжи, когато се опитате да го доближите. 

Нека си признаем – гнездата са удобни

Това е и най-благоприятната причина, поради която може би домашният ви любимец обича да си прави гнезденце. Независимо дали се касае за хрътка или представител на породата Хъски – гнезденето е нормално поведение при много кучета. Някои от четириногите почти всеки ден „преподреждат“ леглото или кътчето от дома ви, където си дремват обичайно – по свой вкус. Някои домашни любимци пък си оформят гнездо само в случаите, когато им е студено или особено неудобно. 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви е мъжко, това е и най-вероятната причина, поради която животното си оформя гнездо. При стерилизираните женски, които вече няма как да имат малки, има шанс да изпитат фалшива бременност и името това да предизвика подобно поведение. Но дори и при тези случаи се налага общият извод, че за по-голямата част от косматите ни спътници гнезденето не представлява нещо изключително. Да, не е голяма работа, а просто знак, че имате умно приятелче, което иска да му е максимално удобно!

Вашето куче е бременно

Ако отглеждате женско куче, което не е стерилизирано, то при вас има голяма вероятност поведението на гнездене да е свързано с възможна бременност. Особено силно се отнася това за случаите, в които това държание започва внезапно, а не е било част от обичайната рутина и навици на животното.

Естествен инстинкт на бъдещите майки е, да направят безопасна зона, предназначена за новородените им кученца. Помнете – възможно е да сте пропуснали някое разгонване или да сте решили, че е приключило (случва се и на най-добрите, особено ако кучето не показва силни и явни признаци), за това не отхвърляйте автоматично тази възможност. 

кучеСнимка: iStock

Най-добре ще е да заведете женската на ветеринар възможно най-скоро, за да проверите със сигурност дали е бременна или не. 

Вижте още: Как протича бременността при кучетата

Ако вашето куче мисли, че е бременно

Интактните женски (случва се и при някои кастрирани) могат да изпитат и фалшива бременност. Това състояние, известно още като псевдобременност възниква, когато тялото показва физически и поведенчески признаци, че женската очаква малки, но всъщност зачеване на практика не се е случило. Може да забележите промени в държанието, наддаване на тегло, уголемени млечни жлези, загуба на апетит, повръщане, гнездене и събиране на предмети в леглото и дори агресия.

Вижте още за: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Как се държи куче, което си прави гнездо

Всеки стопанин има малко по-различна дефиниция за поведението на домашния си любимец, когато животното си прави гнездо. За някои хора това е куче, което влачи леглото или одеялото си до някой слънчев кът на апартамента, а след това се свива отгоре му. За други – четириногото трябва да „порови“ в креватчето си, да се завърти няколко пъти и след това да си легне – отново свито на кравайче. В общия случай поведението на гнездене включва:

  • Влачене на одеяло или легло на ново място
  • Копаене и ровене в малки пространства
  • Увиване в одеяла и завивки

Имаме ли причини за безпокойство?

Ако вашият домашен любимец обича да си прави гнездо, защото просто му допада усещането за комфорт и удобство, то няма защо да се тревожите. Просто заложете на една идея по-евтини одеяла, предназначени специално за кученцето ви, за чието унищожаване или раздробяване няма да тъжите. Ако обаче забележите внезапна промяна в поведението на косматия си другар при правенето на гнездо – време е да се свържете с ветеринарния си лекар и да отскочите до кабинета за преглед. 

кучеСнимка: iStock

Виже още: Защо кучето копае и драска в леглото си

Виж още