Знае ли кучето ми, че го обичам?

куче човек крака Снимка: iStock

Н ашите кучешки другари ни правят щастливи по толкова много начини, че не е никак чудно, че не можем да си представим живота си без домашен любимец! Косматите ни спътници ни осигуряват безусловна обич, лоялност и много смях. И ние, хората, ги обичаме толкова много за това! Но знаят ли четириногите ни другари, че ги обичаме? 

За щастие, отговорът на този въпрос е положителен. Нещо повече, науката е доказала, че нашите кучета наистина знаят колко много ги обичаме, осланяйки се на действията, думите и вокалната ни интонация. Разбира се, ако искате да отделите допълнително време за галене по коремчето, хвърляне на топка в парка или няколко вкусни лакомства отгоре, бъдете сигурни, че косматият ви другар няма да има нищо против!

куче човекСнимка: iStock

Знаят ли кучетата, че ги обичаме?

За щастие, кучетата знаят, че ги обичаме! Любовта очевидно е силна емоция, която хората изпитват, но освен цветя и рози, в основата си тя е химия. Или по-точно казано, се захранва от химикали в тялото ви, водещ от които е окситоцинът. Взаимодействията между вас и домашният ви любимец водят до повишаване на нивото на „хормона на любовта и щастието“, както при вас, така и при косматия ви спътник. 

Dogsandcats.bg

Окситоцинът е нещо като Купидон, той е отговорен за свързването на партньорите (сещате се, онези дълги, влюбени погледи, които сякаш продължават само няколко минути, а са изминали часове…), той се отделя и между майката и новороденото й бебе. Всъщност, когато забележите, че домашният ви любимец ви гледа без особена причина, то може да се каже, че той ви прегръща с поглед. 

куче спиСнимка: iStock

Как кучетата разбират, че ги обичаме?

Освен освобождаването на окситоцин, други проучвания по темата потвърждават, че кучетата са в по-голяма хармония с нас, отколкото предполагаме. Изследване на университета Емори от 2015 г. например, е установило, че когато домашните любимци усетят миризмата на стопанина си, част от мозъка им се активира по различен начин, отколкото ако доловят аромата на непознат. 

Идентично, друго проучване, но на Унгарската академия на науките показва, че кучетата разбират тона на гласа ни, което предполага, че са в състояние да усетят и емоцията, скрита за него. Това означава, че те могат да доловят какво чувстваме, независимо дали е гняв, тъга, разочарование или щастие. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Как да покажем любов на кучето си

Кучетата се чувстват най-добре в стабилна среда, в която имат установена рутина и са заобиколени от хората, които обичат. Ако имате желание да покажете на домашния си любимец, че го обичате, започнете, като зададете очаквания и използвате положително подсилване, за да възнаградите доброто поведение. Друг начин да се сближите с питомеца си е храненето от ръка.

Умствената и физическата активност също са важен фактор, за да се чувства едно куче добре и да развива пълния си потенциал. Включете в рутината му и обучение – развитието на ново умение ще укрепи връзката помежду ви. 

куче човек душиСнимка: iStock

Обич без думи...

Науката е доказала, че кучетата разбират малка част от човешкия речник. Проучване на Canine Cottages е установило, че пулсът на животното се увеличава с 46%, когато чуе думите „Обичам те“. Въпреки че може да не реагира на нелепите прякори, с които го наричате, косматият ви другар няма равен в това да разпознае тона на гласа, който използвате. Което значи, че знае кога сте щастливи или доволни от него. 

Разбира се, най-добрият начин да покажете на домашния си любимец колко много ви е грижа за него, е чрез действия. Кучетата обичат физическото докосване, така че отделете време, за да засвидетелствате на питомеца си обич, като разтриете коремчето му или го погалите зад ухото. Прекарвайте качествено време с питомеца си и никога няма да ви се случи да се зачудите: „Кучето ми знае ли, че го обичам“ отново!

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още