10 груби навика, които собствениците на кучета трябва да спрат възможно най-скоро

куче Снимка: iStock

З наем, че като отговорни стопани на домашен любимец се стараете да правите всичко възможно, за да се чувства питомецът ви добре. Нямаме съмнение, че полагате грижи и то – доста! Въпреки това,

има някои навици, които – съзнателно или не, може би поддържате на ежедневно ниво и които ви правят да изглеждате по-груби и невнимателни в очите на околните.

 

Предлагаме ви 10 навика на собствениците на кучета, които да зарежете още днес! Бързаме да добавим – на всеки се е случвало, но никога не е късно да се променим към по-добро, нали?

Dogsandcats.bg
  • Не събирате боклука след кучето си

Груб навик номер едно – винаги и във всяка ситуация! И не, не е достатъчно просто да съберете боклука след домашния си любимец, а след това да оставите торбичката с изпражненията му на земята – трябва да намерите и подходящо място, където да го изхвърлите. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Вижте още: 4 често срещани мита за кучешките изпражнения, които всички сме чували

  • Говорите по телефона си в кучешкия парк

Много хора смятат, че кучешките градинки и паркове са места, където могат да оставят кучетата си „да правят техните неща“, докато самите те вършат своите. И въпреки че на теория това е така – животното е там, за да поиграе с приятелите си, точно като дете е важно да го следите и да наблюдавате поведението му. Защото, ако четириногото се разстрои или започне да се заяжда с друго животно, ще имате нужда от свободни ръце и цялото си внимание, за да му помогнете. 

кучеСнимка: iStock

  • Пренебрегвате знаците „Забранено за домашни любимци“

Знаем колко много обичате вашето кученце, но има някои обществени места, като ресторанти и магазини, където домашните любимци не са добре дошли или има знак, че са изрично забранени. И все пак, твърде много собственици на кучета смятат, че тази забрана се отнася за всички четириноги, но не и за техните питомци. Така че – те или се промъкват или безцеремонно въвеждат животните си, коментира Рут МакПийт, ветеринарен лекар и автор на Lisette the Vet. 

кучеСнимка: iStock

Помнете, че това е не само проява на неуважение към мястото, където се намирате, но и към хората около вас. В крайна сметка– не знаете кой може да има алергия или сериозен страх от кучета. За това – следвайте правилата, просто е.

  • Наричате кучето си „служебно животно“, а то не е 

Служебните кучета имат специфична дефиниция – това са „животни, които са индивидуално обучени да вършат работа или да изпълняват задачи в услуга на лица с увреждания“. Въпреки че някои хора избират да наричат домашните си любимци „подкрепящи“ и дори лъжат, че ще дойдат със служебно куче, за да ги допуснат до места, забранени за четириноги.

служебно кучеСнимка: iStock

Това е не само грубо, но и опасно. А хората, които парадират с тези правила, затрудняват собствениците на кучета, които наистина разчитат на техните сертифицирани домашни животни.

Вижте още: 7 правила за взаимодействие със служебни кучета

  • Позволявате на кучето да се изхожда и уринира в чужди дворове

Да оставяте домашния си любимец да пикае върху стълбове, огради, пощенски кутии, храсти, дървета, кофи за боклук или автомобилни гуми, които са чужда собственост, понякога може да не е толкова добра идея, колкото ви изглежда. Въпреки че е в природата на мъжките четириноги да „маркират“, никъде не е казано, че не можете да ги насочите към места за целта, които са по-приемливи от други. Противното показва лоши маниери – и за човека, и за кучето.

кучеСнимка: iStock

  • Пускане от каишката, за да позволите на кучето ви да се сприятел

Разбираемо е, че кучето ви се вълнува, когато види друго четириного, но ако винаги му позволявате неконтролируемо да се приближи към него, в даден момент това ще доведе до проблеми. 

Въпреки че много домашни любимци, които са дружелюбно настроени, не срещат трудност да създадат приятелства в близкия кучешки парк, има и такива, при които взаимодействията със себеподобни са по-трудни. Особено ако са вързани, а приближаващото се куче не е. 

  • Пускате кучето си да се разхожда без повод навсякъде

Кучето ви трябва да е на повод на обществено място – това е задължително условие както се неговите сигурност и безопасност, така и за тези на околните. Да, знаем, че домашният ви любимец е много послушен и мил, изпълнява различни команди и никога не би нападнал друг човек, но няма как да предвидите всички възможни неща, които могат да се случат, когато едно животно се усети уплашено или затрашено.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Минавате с „всичко е наред, то е добричко“, за да извините лошото поведение на кучето си

Само, защото кучето ви е приятелски настроено към вас, това не означава, че ще се отнесе по същия начин с всеки човек или куче, с които се сблъска навън. И не, няма как да предвидите точните му действия във всяка ситуация. 

Оставянето на кучето ви да се измъкне с лошите маниери, защото „няма да направи нещо лошо“ ви кара да изглеждате небрежни и не учи животното на уменията, от които се нуждае.

кучета паркСнимка: iStock

  • Позволявате на кучето си да скача върху хората

Кучетата са естествено общителни и обичат да показват ентусиазма си към нови (или стари) човешки приятели, често – като скачат върху тях. Може да си мислите, че това е сладко и мило, но за много хора е по-скоро неудобно, да не споменаваме, че може да ги събори, изцапа или да им причини наранявания (особено при деца и възрастни хора). 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да спрем кучето си да скача по хората

  • Принуждавате кучето ви да приеме чуждите ласки

Да позволите на непознат да погали очарователното ви кученце може и да ви се вижда страхотен комплимент, но понякога четириногите не са толкова отворени към нови приятелства, колкото техните стопани. И все пак – ако виждате, че животното се съпротивлява да бъде галено, прегръщано или нечия компания не му е приятна, не го принуждавайте. Това не само е грубо от ваша страна, но може да накара животното да се страхува повече от непознати с течение на времето.

кучетаСнимка: iStock

 

Виж още