7 правила за взаимодействие със служебни кучета

служебно куче Снимка: iStock

Н еслучайно кучетата с гордост носят титлата „най-добрите приятели на човека“. Четириногите са еволюирали заедно с хората, а благодарение на съжителството ни години наред, са се научили да ни бъдат в помощ при това – в конкретната област, в която срещаме трудности. Домашните ни любимци сякаш имат уникалната способност да отговарят на нашите нужди – независимо дали става въпрос за помощ в придвижването/мобилност (при незрящи хора) или емоционална подкрепа. 

Кучетата без съмнение са най-добрият избор за помощник що се отнася до способностите им да обслужват хора с увреждания. Понякога обаче, за любителите на четириноги може да се окаже трудно да зачитат нуждите на работещото куче и водача.

Важно е да знаем, че едно служебно животно, което е „на работа“ не бива да се безпокои, защото по този начин излагаме водача на риск. И не само. Вижте 7 правила за взаимодействие със служебни кучета - за да сте подготвени и да знаете как да се държите, когато се озовете в близост до такова. 

Dogsandcats.bg

служебно кучеСнимка: iStock

Правило №1: Никога не галете служебно куче

Знаем, че е трудно! Естественият инстинкт на всеки любител на кучета да погали и общува с всяко четириного, което се изпречи на пътя му. Ако се озовете в близост до служебно куче обаче, се налага да потиснете това желание за близост. Помнете – това не е просто домашен любимец, чиито собственик го извежда на разходка, а животно, което е на работа. Освен това, никога не предполагайте, че ако няма специален колан или жилетка, едно служебно куче автоматично не е на работа. В зависимост от това за какво е обучено животното или преценката на водача (някои хора не желаят да се обръща внимание на уврежданията им), кучето може да изглежда като съвсем обикновен домашен любимец. Винаги питайте учтиво, преди да погалите куче (независимо дали изглежда като служебно – това е общовалидно правило) и уважавайте желанията на водача, ако отговорът е не. 

служебно кучеСнимка: iStock

Правило №2: Никога не задавайте лични въпроси на водача на служебно куче

Понякога любопитството ни надделява и можем да се изкушим да засипем водача на служебно куче с въпроси като „Как точно ви помага животното?“, „Откъде сте се сдобили с него?“, например. Всеки от тях е неподходящ и е важно да запомните, че хората, които имат служебни кучета не дължат обяснение на никого. Нито са длъжни да ви споделят за какво имат нужда от помощ. 

Правило #3: Никога не представяйте вашия домашен любимец като служебно куче

За съжаление, не само у нас, но и в чужбина се наблюдава увеличение на хората, които представят своите домашни любимци за служебни кучета в опит да им осигурят достъп до места, по правило, забранени за четириноги. Тази практика е не само незаконна, но и може да има тежки последици (в перспектива) за хората, които действително имат нужда от подкрепата на служебно животно.

служебно кучеСнимка: iStock

Правило #4: Никога не предлагайте храна на служебно куче

Умишлено разсеяното служебно куче не е в състояние да изпълнява правилно работата си, а както знаем, четириногите са силно мотивирани от храна. Въпреки че в общия случай служебните помощници са добре обучени и може да не обърнат внимание на подаваното от вас лакомство, в края на деня те все пак са си кучета. За това – никога не предлагайте храната или лакомства на служебно куче, което е на работа. 

служебно кучеСнимка: iStock

Правило #5: Никога не хвалете и не се карайте на служебно куче

Служебните кучета са забележителни, добре обучени животни. Може да бъде изкушаващо да похвалите четириногото за добре свършената работа – всички го правим с домашните си любимци при далеч по-малки поводи. Въпреки това, винаги трябва да уважавате, че водачът и треньорите са единствените хора, които трябва да хвалят едно работещо куче. 

По същия начин, едно служебно животно никога не може да бъде перфектно през 100% от времето. Ако смятате, че то не се държи правилно и водачът, по очевидни причини, не е в състояние да го забележи, учтиво предупредете водача за поведението му. 

Обърнете внимание, че дрямката не се счита за лошо поведение – всички кучета се нуждаят от почивка. Пример за момент, в който следва да предупредите водача, е ако служебното му животно се е отдалечило или ви побутне. 

служебно кучеСнимка: iStock

Правило #6: Не запознавайте домашния си любимец на служебно куче

Ако срещнете служебно куче, докато сте на разходка със собствения си домашен любимец, игнорирайте водача и работното животно. 

Някои собственици на четириноги смятат, че тази среща е подходящ момент за социализация на питомците им, тъй като служебните кучета са добре обучени. Въпреки това – несправедливо е да пречите на работещо куче в полза на собствения си космат приятел. Освен това, по този начин излагате на риск водача и едното или двете животни. 

служебно кучеСнимка: iStock

Правило #7: Не забравяйте, че служебното куче е медицински работник, защитен от закона

Служебните кучета са със специален статут и се считат за защитени от закона. Отнасяйте се към присъствието на служебно животно по същия начин, по който бихте го направили, ако до водача стои медицински работник, например. Уважавайте собственика и игнорирайте кучето. 

Служебните кучета са верни и лоялни помощници, способни да изпълняват невероятни задачи и да подобрят значително качеството на живот на своите водачи. За да дадете възможност на животното да даде най-доброто от себе си (и същевременно да избегнете излагането на водача на опасност), важно е да игнорирате четириногото и да не го разсейвате. 

служебно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как терапията с кучета помага на хора с психични проблеми

Виж още