3 основни неща, които всеки собственик на куче трябва да знае

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец знае едно – колкото и опит да имаме в отглеждането на кучета, винаги може да се появи нещо, което да ни хвърли в недоумение и почуда. При хората без опит, разбира се, тези ситуации са далеч повече. За това -

винаги е добре да търсим проверена информация, да се образоваме и при нужда – да се консултираме с ветеринарния си лекар. 

Има и някои моменти, свързани с грижите за косматите ни приятели, при които превенцията е ключова. За това – предлагаме ви да разгледаме заедно три важни неща, свързани с отглеждането на домашните любимци, които трябва да знаете. Бъдете сигурни – ще са ви от полза!

Dogsandcats.bg
  • Кучетата се потят чрез лапите си - грижете се за тях

Чудили ли сте се защо лапите на кучетата сякаш винаги имат онази специфична миризма, определяна от мнозина като „царевичен чипс“? Бързаме да ви успокоим – тя не се дължи на факта, че животното е намерило скътаните ви запаси или остатъци в килера. Този аромат се счита за съвсем нормален и е съчетание между пот и елементи, натрупани по възглавничките на лапите на животното. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Кучетата се охлаждат чрез задъхване, което помага за циркулацията на въздуха. Те се потят през лапите си, а не с останалата част на тялото си като нас, хората. За това е важно да ги почиствате редовно, да следите за ранички и ожулвания, както и винаги да се стараете да са сухи, тъй като влагата и топлината могат да доведат до бактериални и гъбични инфекции. 

  • Лошият дъх не е нещо нормално

Да, няма как да очакваме дъха на кучето ни да ухае на виолетки или мента, абсолютно съгласни сме, че той има своята специфична миризма. Но, искрено ви молим, не пропускайте грижите за денталната хигиена на любимеца си. Почиствайте редовно зъбите с подходяща четка и паста, уверете се и, че поне веднъж годишно животното получава и зъболекарски преглед. Денталните лакомства за кучета също помагат в поддържането на чистотата на зъбите на домашните любимци.

кучеСнимка: iStock

Много стопани на домашни любимци често пренебрегват този вид грижи, но в крайна сметка това може да доведе до по-сериозни проблеми като заболявания на венците, загуба на зъби или по-лошо – увреждане на органи и сърдечни заболявания. 

Вижте още: Защо кучетата имат лош дъх

  • Не пропускайте ваксинациите и обезпаразитяването

Поставянето на всички необходими ваксини според възрастта на домашния ви любимец, както и редовното му обезпаразитяване го предпазват от редица инфекциозни заболявания и най-важното – от ранна смърт. Сърдечните паразити, например, могат да причинят белодробна и сърдечна недостатъчност, а кърлежите, както добре знаем, разпространяват лаймска болест. 

кучеСнимка: iStock

Дори и да живеете в града, вашето куче не е застраховано и срещу ухапвания от бълхи, както паразити като тении и кръгли червеи – в случай, че пие замърсена вода или яде изпражненията на друго четириного. Не забравяйте и рисковете от зараза с лептоспироза след пиене на заразена вода. Не искаме да ви плашим, но това са съвсем реални рискове и никой не е докрай застрахован. 

През първите месеци от живота си кученцето получава серия от ваксини, а когато приключи курса, всяка година следва да му се поставя годишна ваксина на една и съща дата. 

Ваксинацията, както и вътрешното и външното обезпаразитяване се вписват на отделни страници в паспорта на кучето. Това е полезно ако пътувате, особено в чужбина на границата често може да изискват документите на домашния ви любимец и информация за направените му ваксинации. 

кучеСнимка: iStock

Изброените три неща са част от ежедневието ви? Тогава можем само да ви поздравим! Но ако не обръщате достатъчно внимание на грижите за лапите, оралната хигиена или обезпаразитяванията на домашния си любимец, добре е да знаете, че съблюдаването на тези прости наглед неща, ще ви помогне да предотвратите редица проблеми в дългосрочен план. И да запазите кучето си щастливо и здраво!

 

Вижте още: 

Важни документи, които всяко куче трябва да има

Как да защитим кучето си от бълхи

 

 

Виж още