4 факта за кучешкото зрение, които може би не знаете

куче очи Снимка: iStock

А ко влажните и умоляващи очи на домашния ви любимец, вперени във вас, често ви костват остатъците от вечерята или последната хапка от сандвича ви, то добре знаете колко емоции се крият в погледа на кучетата. 

куче сини очиСнимка: iStock

Очите на косматия ви другар обаче, са нещо повече от инструмент, с чиято помощ да получи това, което иска. Всъщност, около кучешкото зрение витаят много погрешни схващания и митове. Разбирането как домашният ви любимец вижда света около себе си, ще направи приятелството ви още по-силно. Така че – предлагаме ви четири интересни факта за кучешкото зрение, които всеки собственик или любител на четириноги трябва да знае. 

  • Кучетата НЕ са далтонисти

Хората често си представят кучешкото зрение като нещо подобно на гледане на черно-бяло телевизионно шоу. Истината обаче е, че кучетата не са далтонисти. Те виждат света в нюанси на синьо, жълто, зелено и сиво в допълнение към черното и бялото. А причината защо домашните ни любимци не виждат цветовете така, както ние, е свързана с цветните рецептори на очите им. 

Dogsandcats.bg

куче очиСнимка: iStock

Вижте още: Как кучетата виждат света

  • Кучетата са технически късогледи

Спомняте ли си онази таблица с букви, която очният ви лекар ви моли да рецитирате на глас всеки път, когато отидете на профилактичен преглед? Това се нарича очна диаграма чрез таблицата на Снелен, която дава представа за яснотата на зрението ви. 

Ако зрението на кучетата можеше да се провери чрез тази таблица, то вероятно животните щяха да достигнат до третия ред, преди всичко да се превърне в мъгла. От Psychology Today обясняват, че четириногите ни другари най-вероятно имат 20/75 зрение по таблицата на Снелен. Което ще рече, че вашият питомеца може да види неща на 20 фута (около 6 метра), които човек с 20/20 зрение може да види от около 75 фута (около 23 метра). Или казано с други думи, кучетата са късогледи. Но в това няма нищо притеснително – четириногите ни другари са еволюирали в продължение на векове, за да разчитат основно на другите си сетива (особено обонянието), за да компенсират своята не толкова завидна бдителност и яснота по отношение на зрението. 

куче очиСнимка: iStock

  • Кучетата имат по-добро периферно зрение от хората

Периферното зрение е това, благодарение на което виждате неща настрани, когато погледът ви е отправен право напред. Ето как майката винаги знае какво прави детето й, без да се налага да го гледа непременно. И това е, което превръща кучетата в страхотни ловци! Докато при хората зрителното поле е около 180 градуса, при домашните ни любимци то е много по-широко. Точно колко зависи от самото куче, но средно – около 250 градуса. Очите на кучетата са разположени по-далеч едно от друго, отколкото човешките и това им позволява да виждат неща, които ние трябва да обърнем глава, за да уловим.

куче очиСнимка: iStock

Някои кучета имат по-добро периферно зрение от други. При породите с чип нос то е най-лошо (около 220 градуса), докато според Американския киноложки клуб, хрътките, Басенджи и Родезийският риджбек имат най-доброто периферно зрение от всички четириноги. Това е свързано с позицията на очите им и формата на муцуната, като при някои от тях зрителното поле достига до забележителните 290 градуса. 

  • Нощното виждане е важна част от кучешкото зрение

Обикновено котките са домашните любимци, за които се знае, че виждат добре в тъмното. Кучетата обаче, също съумяват доста добре да се ориентират през нощта. Това е свързано със структурата на очите им, както и някои допълнителни специални характеристики, които хората нямаме. Следващият път, когато четириногият ви другар ви погледне в очите, обърнете внимание на зениците му. Кучетата имат изключително големи зеници, които освен, че са наистина очарователни, им позволяват да поемат повече светлина. Така очите на четириногите могат да уловят и обработят дори бледи оттенъци на светлината и да я използват, за да виждат по-добре в тъмното.

куче очиСнимка: iStock

В заключение, цветовете може и да не са еднакви, а далечните неща – да са малко замъглени, но вашето куче има впечатляващо зрително поле, което му позволява да вижда много неща, без да се налага да обръща глава. И макар да има много недостатъци, в същото време зрението позволява на косматия ви другар да вижда неща, които самите вие няма шанс да забележите. Всичко, което трябва да направите, е да се вгледате с любов в очите на животното, бъдете сигурни, че то ще ви отговори със същото.

Вижте още: 

5 начина да поддържате очите на кучето си здрави

4 неща при възрастните кучета, за които да внимавате

Виж още