4 начина да преборите скуката и да раздвижите ума на кучето си

куче миризма Снимка: iStock

П сихическата стимулация е също толкова важна за кучето ви, колкото и физическите упражнения. Ако домашният ви любимец не среща ментални предизвикателства, това може да доведе до натрупване на скука и сериозни поведенчески проблеми в дългосрочен план. Някои породи не са създадени да седят със скръстени ръце (по-точно лапи), наблюдавайки как времето минава покрай тях, заедно със събитията, от които не са част. 

Ето няколко отлични мозъчни упражнения, които изискват много малко усилия от страна на стопаните, но гарантирано ще са нещо като „ментален фитнес“ за питомците им, ангажирайки вниманието им с часове.  

  • Предизвикайте обонянието му

Повечето хора знаят, че кучетата имат мощно обоняние. Питомците ни използват обонянието си постоянно. По време на разходка четириногото души, за да си набави информация от близкия тротоар, храст или стена – и това е нещо съвсем обичайно! Можете да направите разходките малко по-вълнуващи за четириногия си другар, като включите игра тип „Лов на съкровища“. 

куче човек душиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всичко, което трябва да направите, е да избързате няколко крачки пред кучето си, поставяйки лакомство на земята зад себе си. След това се върнете назад до животното, почерпете го с лакомство от същия тип, а след това го насочете с команда като „намери“ или „съкровище“, оставяйки го сам да намери наградата си. На улицата, в задния двор или в близкия парк – тази игра може да се практикува навсякъде, стига четириногото да желае да участва. 

  • Научете ново умение

Всякакъв вид обучение е добре дошло за умствената стимулация на четириногия си другар! Научаването на нов трик на всеки две седмици ще поддържа ума на питомеца ви във форма, ще заздрави връзката ви и ще помогне на четириногия ви другар да остане за по-дълго фокусиран, съсредоточен и нетърпелив да учи нови неща. 

куче паркСнимка: iStock

  • Ротация на играчките

Едни и същи играчки ден след ден могат да доскучаят на домашния ви любимец. Поставете част от тях извън обсега на животното и му давайте само 2-3 наведнъж. Редувайте различните играчки за различни периоди от време. Така ще поддържате питомеца си ангажиран, а ума му – фокусиран върху нещо ново и различно с всяко завъртане. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Сменете обичайния маршрут

Кучетата са ориентирани към рутината и макар това да им допада, често може да бъде много лесно да се изпадне в коловоз. Въпреки че миризмите варират всеки ден, един и същ маршрут не разказва много нови неща на животното. Разнообразете малко ежедневието си, като поемете по различен маршрут, отидете на поход или дори сменете парка. Напълно новата среда ще раздвижи ума на четириногото и ще отключи изследователските му инстинкти и ще го накара да мисли малко по-усилено. 

куче паркСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо е важно да тренираме кучето си

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Виж още