5 начина да бъдете отговорен стопанин на домашен любимец

куче човек Снимка: iStock

Д а бъдеш отговорен стопанин на домашен любимец прави света по-добър за всички други кучета и хора! За това събрахме за вас пет лесни начина (честно казано, някои от тях са се превърнали в абсолютна част от ежедневието ни), които ви правят добър собственик на четириного! 

куче паркСнимка: iStock

Защо е важно да бъдем отговорни стопани на кучето си

Да бъдеш отговорен стопанин на куче помага да се отвори вратата към нови възможности и ситуации – не само за вашия домашен любимец, но и за всички четириноги като цяло. И обратното – когато хората решат да не подходят отговорно, те съсипват преживяванията, местата и ситуациите за другите собственици и техните питомци. 

Например, има паркове, които в миналото са позволявали кучета, но вече не го правят. Защо? Четете надолу и отговорът ще дойде сам!

Dogsandcats.bg
  • Почиствайте след кучето си

Бихме се радвали да дойде ден, когато тази тема няма да е повод за дискусия, но за съжаление към момента това все още е така. Разходете се из който и да е град и вероятно ще се натъкнете на куп кучешки изпражнения, които е трябвало да бъдат събрани.

куче изпражненияСнимка: iStock

Ето и една действително проста формула, която ще ви насочи кога трябва да почистите след кучето си: 

Намирате се извън собствения си дом или двор? Кучето ви ака? Ако сте отговорили с „да“ и на двата въпроса, тогава вземете торбичка за боклук и съберете изпражненията на питомеца си.

Помнете – оставянето на боклука на кучето ви несъбран често води до забрана за допускане на домашни любимци в паркове и градинки, хотели и кафенета… Това е правило Номер 1 на всеки отговорен стопанин на домашен любимец. Точка.

  • Грижете се за здравето на кучето си – ваксини, кастриране, микрочип и поддръжка

В забързаното си ежедневие всеки от нас има различни задачи и ангажименти, за това понякога може да бъде лесно да пропуснем рутинния преглед при ветеринарния ни лекар. 

куче човекСнимка: iStock

Като отговорен стопанин е важно да бъдете в крак с ваксините. Стерилизирайте/кастрирайте питомеца си, тъй като това помага да се избегне нежелана бременност. Поставете микрочип на животното, за да бъде то върнато при вас в случай, че се изгуби. 

Грижата за здравето, поддържането и ветеринарните грижи са лесен начин да бъдете отговорен стопанин на домашен любимец. Плюс това – превантивната медицина и прегледи могат да ви спестят много пари в дългосрочен план. Всички печелят, нали?

Вижте още: 5 неща, които на ветеринарният ви лекар му се иска да правите за кучето си

  • Обръщайте внимание на кучето си

Никое куче не е перфектно – грешки и злополуки могат да се случат винаги. Част от тях обаче могат да бъдат избегнати, ако обръщате внимание на поведението и действията на четириногото ви приятелче. 

Когато сте на разходка или в близкия кучешки парк, добре е да не фокусирате вниманието в телефона си, а да го обърнете към домашния си любимец. Как се държи, подхожда и си взаимодейства с останалите четириноги? Наблюдението в контролирана среда може да ви помогне да избегнете потенциални инциденти. 

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Не взимайте кучето с вас на места, където не се чувства сигурно

Част от това да сте отговорен стопанин на куче е да знаете границите, тригерите и общите поведенчески способности на кучето си. Поставянето на животното в ситуация, с която то не може да се справи, в крайна сметка ще създаде проблеми за всички около вас, както и за самото животно.

Пример за това е да заведете агресивно или твърде плахо куче в затвореното пространство в близкия кучешки парк, например. Вероятно посещението ви ще завърши с битка – нещо, което никой не иска. 

Знаем, че може би не искате да чуете точно това, но има някои домашни любимци, които не бива да влизат в ресторанти или магазини. И не, защото е забранено, а просто, защото самите те няма да се чувстват добре.

куче паркСнимка: iStock

Когато кучетата попаднат в ситуация, с която не могат да се справят, тогава се случват лошите неща (като ухапванията). А това често носи след себе си забрани за посещение на домашни любимци. Нещата са свързани от вас зависи да прекъснете този порочен кръг, което може да се случи само, ако бъдете по-внимателни в преценката си относно местата, на които да вземете косматия си другар. 

Вижте още: Защо обществените места не понасят на всички кучета

  • Разберете, че не всички харесват кучета

Макар ние (подозираме, и вие) да не можем да си обясним това, истината е, че някои хора просто не харесват кучета. И това е съвсем нормално и в реда на нещата. Всъщност, това разбиране се явява фундаментално за всеки отговорен собственик на домашен любимец. 

Само, защото вие толкова много обичате питомеца си, това не означава, че всички му се радват като вас. Това, че вие обичате да галите непознати кучета, не означава, че всички искат да помилват вашето. И накрая – само, защото вие самите нямате нищо против кучешките косми, не означава, че това важи за всички.

куче човекСнимка: iStock

И докато отношението ни към кучетата и мястото им в обществото се е подобрило драстично през последните десетилетия, предстои ни още дълъг път. И според нас, а вярваме, че и вие ще се съгласите, по-доброто обществено приемане на косматите ни другари и приобщаването им до голяма степен се влияят от това как стопаните действат и се държат с питомците си на публични места. 

Всеки път, когато не почистите след домашния си любимец или системно не зачетете табелата, оказваща, че може да се разхожда на конкретно място само с повод, все повече хора ще подадат петиция, за да не се допускат изобщо кучета във въпросния парк. 

Всеки път, когато някой настъпи кучешко изпражнения на улицата, повече хора изпитват неприязън към четириногите. И накрая – всеки път, когато спокойната вечеря на някоя двойка или семейство бива прекъсната от скимтенето и/или лая на куче, вързано за стола на съседната маса, по-малко ресторанти ще допускат домашни любимци в бъдеще. 

куче човекСнимка: iStock

Повярвайте ни, далеч не искаме да бъдем фаталисти. Но държим да акцентираме върху общата отговорност, която носим като собственици на кучета. Защото това е важна проверка на реалността относно това как нашето поведение засяга четириногите като цяло и мястото им в обществото. 

Вижте още: 

4 стъпки за отглеждане на спокойно и отпуснато куче

10 груби навика, които собствениците на кучета трябва да спрат възможно най-скоро

Виж още