5 от най-добрите породи кучета за златните ви години

възрастни хора куче Снимка: iStock

М ного хора на средна възраст, които се замислят да си вземат куче, се чудят на каква порода да се спрат. Факторите, на които трябва да обърнете внимание, когато взимате това решение, разбира се, са строго индивидуални спрямо това какво търсите. Размерът има значение, когато избирате кучешки спътник за вашите златни години. Но също и енергийното ниво и здравната му история. Какво имаме предвид?

Нивото на енергия е важно, защото ако изберете малко куче, мислейки, че ще ви бъде по-лесно с упражненията и разходките му, в сравнение с голямо, има вероятност да не познавате никого, който има Джак Ръсел териер. Що се отнася до здравната му история – тя обхваща всички потенциални здравословни проблеми, които кучето може да има. Спокойният или поне толерантен към деца темперамент, също е задължителен, особено ако внуците ви гостуват редовно, пишат специалистите от Vetstreet.

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Преди да разгледаме по-подробно петте породи, които смятаме, че са подходящи за човек в златните му години, имаме още две препоръки. Първо, вземете си възрастно куче. Така ще ви бъде по-лесно да добиете представа за здравната му история и темперамента, а и ще си спестите (леко) стресовите аспекти на отглеждането на кутре. 

Dogsandcats.bg

Второ, проверете приютите около дома си, ако не държите на конкретна порода. Смесените четириноги често имат по-малко здравословни проблеми спрямо чистокръвните си събратя. А ако сте се спрели на конкретно куче – не забравяйте да намерите ремониран развъдчик, защото ако не го направите, може да се окажете с лошо социализирано куче или куче със здравословни проблеми, което не отговаря на пълния потенциал на породата. 

Въпреки че са брахицефална порода и идват с целия багаж, който съпътства това (най-често – респираторни заболявания и проблеми с дишането), ако си направите труда да избегнете случайни развъдчици или кученца, то имате по-голям шанс да попаднете на по-здраво четириного. 

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Здравият Френски булдог е солиден спътник, особено ако може да бъде с вас през повечето време. Въпреки че не са известни със своя атлетизъм (и са склонни да прегряват през лятото), ако се поддържат във форма и се следи за теглото им, Френчитата са прекрасни спътници за спокойни разходки. Имайте предвид обаче, че тези кучета имат склонност към хъркане, което може да е проблем ако спите леко. Но в очите (и ушите) на тези, които ги обичат, това просто прави тези четириноги още по-мили!

Има причина, поради която Пуделите са толкова популярни десетилетие след десетилетие, особено сред по-възрастните хора. Те са представителни, лесни за обучение и имат живо чувство за хумор (те се смеят с вас, а не на вас!). Сравнително чисти кучета, с малко линеене, лесни за поддръжка (при грумър или самостоятелно), те са много популярни сред стопаните, които искат забавно мъничко куче, което да им е верен компаньон и другар за дълги, спокойни разходки.

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Древна порода кучета, предпочитани в миналото от китайските императори, Мопсовете ще ви накарат да се почувствате като истинска кралска особа, когато са около вас. Те са известни със своя лоялен и любвеобилен темперамент, лесни са за отглеждае и не изискват специални грижи. Чудесни са за по-възрастни стопани, тъй като обичат да се гушкат на дивана до вас и не се нуждаят от много упражнения. Това куче е страхотно за някой, който обича да си почива у дома и да се наслаждава на тихото си пенсиониране.

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Ако искате куче, което почти не линее, вземете у дома някое от тези малки дългокосмести симпатяги. Малтийците се вписват идеялно в сметката, тъй като са селектирани и предназначени единствено за компания (подобно на Бишон Фризе, Хаванската болонка и Котон де Тулеарите), което значи, че са невероятно внимателни и фино настроени към своите стопани. 

Ако имате желание да останете по-активни в златните си години и смятате, че бихте се чувствали най-комфортно с куче, което е умно, решително и със силна воля, Уелското корги пембрук е подходящият домашен любимец за вас. Известни като любимите четириноги на английската кралица Елизабет II, уникалната индивидуалност и силна воля на коргитата няма как да не ви впечатли! Въпреки че са относително малки, тези четириноги не са леки, особено ако не следите диетата на питомеца си. Но по-добър спътник за умерено активен живот е трудно да се намери. 

възрастни хора кучеСнимка: iStock

Това са само някои общи предложения, които да ви накарат да се замислите, преди да изберете куче, което е подходящо за настоящия ви начин на живот и обстоятелствата, в които се намирате. Всички остаряваме по различен начин, с различни особености и очаквания и точно, както има хора, които се отдават на планинско катерене на 60 години, има и такива над 70-те, които биха отглеждали с най-голямо удоволствие Немска овчарка или Лабрадор ретривър. Но

ако наскоро сте се пенсионирали, то по-вероятно е да бъдете по-щастливи с по-малко, не толкова взискателно куче, което да ви прави компания в последните десетилетия от живота ви. 

 

 

 

Виж още