5 съвета за стопани на кучета при мразовито време

куче Снимка: iStock

Б ррррр…. Всички сме чували, че Баба Марта се отличава със своите променливи настроения и сме готови, че докато не настъпи официално пролетта (ние лично – борим дните с нетърпение!), то можем да очакваме всичко. Ниските температури не са нещо необичайно за това време от годината, макар на всички ни да се иска вече да си кажем „довиждане“ с мразовитото време. 

кучеСнимка: iStock

Когато термометрите сочат доста под нулата, разходките навън са дискомфортни не само за нас, но и за домашните ни любимци. Всяко куче има различа толерантност към студ въз основа на фактори като порода, вид на козината, възраст, медицинско и здравословно състояние. Споменавали сме и преди, но следва отново да вметнем, че нетолерантността към студеното време не се отнася само и единствено за по-дребните четириноги. Има и по-големи породи, които задължително трябва да излизат облечени с подходяща дреха през зимата.

Вижте още: Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

Dogsandcats.bg

Кучетата ни нямат умението да говорят, за да ни споделят, че им е студено. Но има някои неща, които ние като отговорни стопани можем да направим, за да сме спокойни, че домашният ни любимец няма да премръзне или да свърши с някое нараняване в следствие на разходка в прекалено мразовито време, особено ако са навън твърде дълго. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: Колко дълго да разхождам кучето си, когато навън е студено

Обобщихме за вас 5 неща, които да имате предвид, когато живакът падне доста под нулата:

  • Правете по-кратки, но по-чести разходки.
  • Изберете подходяща дрешка за домашния си любимец. И дори и да се мръщи или недоволства, когато я обличате – не излизайте навън без нея.
  • Ако навън е заледено – подходящи чорапи или обувчици могат да са ви от полза, за да защитите лапите на кучето си.
  • Прегледайте ноктите на животното и ако са станали по-дълги, преди разходка се отбийте в близката ветеринарна клиника, за да ги подкъсят (освен ако не правите това сами). Ниските температури правят не само кучешките, но и човешките нокти по-чупливи. 
  • Задължително почиствайте добре краката и лапите на кучето си, след като се приберете от разходка. Уверете се, че между възглавничките няма остатъци от лед или сол. 

кучеСнимка: iStock

Споделете с нас и вашите съвети - как и колко дълго разхождате любимците си, когато навън е студено? И какви грижи полагате, за да се чувстват те комфортно?

 

Още по темата:

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

 

 

Виж още