6 пролетни опасности за кучетата, за които да внимавате

куче пролет Снимка: iStock

С лед дългата зима и дни, прекарани на закрито, повечето от нас са нетърпеливи да излязат навън и да се насладят на продължителни разходки с домашните ни любимци. Нашите космати другари също усещат промяната в сезона и, бъдете сигурни, кучето ви е повече от готово да изразходва цялата тази натрупана енергия с бягане, подходи или игра в близкия парк. Но пролетта носи и някои рискове – такива, които да имате предвид, ако прекарвате време на открито в компанията на четириногия си другар. 

куче пролетСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 от най-често срещаните рискове за кучетата през пролетта

  • Кърлежи и лаймска болест

Пролетта е известна като сезонът на кърлежите и за това си има причина. По-топлите температури и влажното време събуждат тези малки паразити от зимния им сън. Собствениците на домашни любимци не бива да забравят, че кърлежите пренасят лаймска болест – заболяване, причинено от бактерията Borellia Burgdorferi. Когато заразен еленов кърлеж ухапе вашето куче (или вас!), той може да предаде бактерията. 

Dogsandcats.bg

куче пролетСнимка: iStock

Лаймската болест се характеризира с червен пръстен около мястото на ухапване и симптоми, които включват треска, скованост на ставите, летаргия и загуба на апетит. 

  • Токсични растения

Някои от най-красивите пролетни растения, които често отглеждаме в градината си, също представляват опасност за домашните ни любимци. Нарцисите, например, могат да бъдат силно токсични за кучетата, особено животното докопа луковиците им. Но дори консумацията на листата или самия цвят може да доведе до гадене, повръщане и други стомашни-чревни смущения. 

Други потенциално опасни и често срещани градински растения за кучетата са: амарилис, бегонии, клематис, лилии, лалета и глициния.

[img img]50456261[/im

  • Химикали, използвани в градинарството 

Някои от химикалите, които обикновено използваме, за да придадем на градината си здрав и красив вид, могат да бъдат вредни за кучето ни. Определени торове, например, съдържат инсектициди, предназначени за унищожаване на личинки и охлюви. Случайното поглъщане на тези агенти обикновено се проявява с повръщане, диария и летаргия. 

  • Антихистамини

Кучешката физиология е доста различна от нашата собствена и много от лекарствата, които приемаме, за да се справим със сезонните алергии, могат да представляват значителен риск за здравето на домашния ни любимец. Антихистамините, например, могат да предизвикат свиване на гладката мускулатура на дихателните пътища на кучето и да доведат до бърз или неправилен сърдечен ритъм, хиперактивност, повръщане и/или умствено объркване. 

куче пролетСнимка: iStock

  • Змии

С покачването на температурите много животни, които спят зимен сън през зимата, започват да излизат от дупките си, за да търсят храна. Ако сте сред почитателите на разходките извън града, то трябва да сте една идея по-внимателни и да внимавате къде стъпвате. 

 

 

Виж още