6-те породи кучета, които линеят най-много през есента

куче козина Снимка: iStock

М акар зимата вече все по-често да ни напомня за себе си, има нещо безкрайно очарователно в последните есенни дни. Обичаме ги заради неочакваните изненади, които ни носят, но има едно нещо, което, признаваме си, не ни допада особено много. И това са снопчетата кучешки косми, разположили се удобно из различните ъгли на стаите из дома ни!

Знаем, че много кучета се скубят особено много през пролетта, но някои породи губят значителни количества козина и през есента. Чудите се кои кучета линеят най-много, когато температурите навън започнат да падат? Предлагаме ви да разгледаме шест от тях.

Защо някои кучета имат двойна козина?

Преди да пристъпим към самите породи, важно е да разгледаме защо кучетата линеят на първо място. Докато много породи четириноги имат единична козина, някои от тях са с двойна. Това означава, че те имат горен слой, известен като защитна козина, и вътрешен слой, съставен от къси, плътни косми, наречен просто подкосъм. 

Двойните палтенца са особено разпространени при скандинавските породи и ретривърите. Подкосъмът на вашия домашен любимец му осигурява допълнителна защита – както срещу знойната топлина, така и срещу студа.

Dogsandcats.bg
И тъй като той им действа като щит от топлина и студ, въпросните породи трябва да линеят два пъти годишно – през пролетта и есента.

Шест породи кучета, които линеят най-силно през есента

Бернското планинско куче е работна порода. Тези издръжливи четириноги се привързват изключително силно към семейството си и обичат да прекарват време с всичките му членове. Нежни, кротки и нетърпеливи да угодят, Бернските зененхунди са започнали пътя си от снежните планински райони на Швейцария, поради което дебелата им козина има нужда от допълнителен слой, който, за съжаление, всяка есен свалят на различни места из дома ви.

Бернски ЗененхундСнимка: iStock

Една от най-разпознаваемите породи в света, част от групата на пастирските кучета, Колитата са атлетични, невероятно лоялни и изключително интелигентни четириноги. Родом са от Шотландия, където са работили във ферми като пастири. Днес обаче, основната им роля е на любими членове на семейството! 

куче козинаСнимка: iStock

Позната и любима порода на мнозина, Немската овчарка е сочена за едно от най-интелигентните кучета в света. Тези четириноги са служили в армията, станали са ценени членове на правоохранителните органи, превърнали са се в отлични кучета пазачи, а за много семейства по целия свят, те са обичани семейни домашни любимци. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Макар Немските овчарки да не са надарени с толкова козина, колкото останалите животни в класацията ни, не се заблуждавайте – ще метете след тях също толкова често!

Голдъните са били работни кучета в миналото, а днес са сред най-обичаните породи домашни любимци по целия свят. Известни със своята сладка природа и способността си да се разбират с всички членове на семейството си, те се скубят доста не само през пролетта, но и през есента.

куче козинаСнимка: iStock

Ярки, представителни и любопитни, тези дребни кученца са мини шпицове и притежават всички характеристики на тази група четириноги. Предците на съвременните Померани са били малко по-големи, но все така са оставяли купчини излишна козина след себе си – за ужас на стопаните им!

куче козинаСнимка: iStock

Въпреки че тези работни кучета приличат на своите братовчеди – Аляските маламути, Хъскитата са по-компактна порода, отглеждана в райони, където температурите рядко надвишават 0 градуса по Целзий. За това и не е никак чудно, че тези четириноги имат двойна козина, която да ги предпазва от хапливия северен въздух.

куче козинаСнимка: iStock

Как да контролираме линеенето

Може да се почувствате абсолютно безсилни, ако ежедневно сте заобиколени от целия полугодишен мъх на домашния си любимец – добре познаваме това чувство! Предлагаме ви няколко стъпки, които можете да предприемете, за да си помогнете през периодите на най-интензивно линеене на косматия си другар:

  • Поддържайте редовно външния вид на кучето

Кучетата с двойна козина изискват малко повече грижи от разресване с подходяща четка веднъж на няколко седмици. Ако искате да ограничите скубането, седмичната поддръжка ще ви помогне, а чрез нея ще предотвратите заплитания и възли. 

Заложете на четка с телени косми, тъй като това ще отстрани всяка мръсотия, отломки или паднали косми, закрепили се в козината на животното. Бъдете внимателни в зоните в близост до задните крака и опашката – те имат тенденция да се сплъстяват бързо. Препоръчваме ви да започнете от задните части на кучето и да преминете към главата. 

 

 

Виж още