Коли

Коли Снимка: Istock

Други имена

Rough Collie, Working Collie

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

47 см. 55 см.

Тегло

15 - 20 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Историята на едно от най-популярните овчарски кучета започва още преди новата ера, когато шпицоподобните кучета на викингите попаднали на Британските острови. Оттогава, почти 20 века по-късно, това неуморимо и безкрайно интелигентно животно служи на хората и чак в средата на XIX век заслужено получава заслужена слава и популярност. 

Смята се, че името идва от наименованието, което му дали шотландските фермери - Colley Dog, и се свързва с това на една порода черноглави шотландски овце – Colleys. Където и да е истината, фактите говорят, че Колито е развъждано още преди векове на територията на днешна Шотландия, където дълго време е наричано Шотландска овчарка.Селектирано за помощник на овчарите, то трябвало да охранява добитъка, но и да е издръжливо, с дълга козина, която да му помага срещу студения климат на Острова. Голяма роля за популяризирането на породата изиграла английската кралица Виктория, която след изложение през 1870 година толкова харесала Колито, че започнала да отглежда представители на породата в кралския двор. Там започнало и кръстосването на коли със сетери и хрътки. Крайният резултат е кучето, което познаваме днес и което плени сърцата на милиони зрители пред малкия екран след излъчването на серийния филм „Ласи се завръща“, където главен герой е куче от тази порода.

Външен вид

Средно високо, елегантно куче с ефектен външен вид, интелигентно изражение и весел характер. Пропорциите на главата са от особено значение. Тя не трябва да бъде прекалено суха и дълга като при хрътката, нито масивна като при сетера. Черепът е умерено широк между очите, устните и носът са винаги черни. Очите са средно големи, с бадемовидна форма, леко изтеглени нагоре, тъмнокафяви на цвят. Ушите са високо поставени, малки, прави в основата си, с полуклепнали върхове. Колито е грациозно, мускулесто куче със здрав и прав гръб, умерено широки и дълбоки гърди, здрави шия и крайници. Опашката е пухкава и се носи отпусната, когато животното е в покой. Козината на Колито е отличителната му черта. Тя е гъста, права и твърда, с добре развит подкосъм. На лицето и предната страна на крайниците тя е по-къса, докато по шията – по-дълга, образуваща добре изразена „грива“. Окраската е предимно жълто-червеникавокафява, а бяла яка, бяло по четирите крайника, корема и върха на опашката.

Характер

Колито е умно, вярно и спокойно куче, което ще бъде ваш най-предан приятел. Подходящо е за възрастни хора, но и за семейства с деца, които да му се радват. То обича стопаните си и иска да бъде навсякъде с тях. Дори и на дълъг път, без проблеми може да го вземете с вас и на плажа, в планината, сред други хора. То няма да създаде никакви проблеми, напротив, ще бъде щастливо, че споделя преживяванията ви. 

Dogsandcats.bg

Представителите на породата често са използвани като полицейски кучета заради техните неоспорими качества да предусещат евентуални опасности. Това понякога може да предизвика поведение на прекалена предпазливост и дори да прилича на страх у четириногия ви приятел, тъй като той съзнателно избягва шумни места или такива, които преценява на момента като „потенциално опасни“ за семейството си. Колито не понася добре самотата и не трябва да бъде оставяно за по-продължителен период от време, защото може да развие деструктивно, дори разрушително поведение.

Породата е сред най-интелигентните в света, така че относно обучението на Колито няма да имате никакви проблеми. То ще направи това, което стопанина му иска, а срещу похвала и лакомство е готово на всичко! Физическото насилие и грубо отношение може да засегнат дълбоко кучето, така че категорично не се препоръчва при обучението му.

Здраве

Сред най-често срещаните заболявания на Колито са  атрофия на ретината, обръщането на клепачите, различни видове дерматити, болести на отделителната система, епилепсия, вродена глухота и допълнителен ред мигли, които предизвикват сериозни очни инфекции.

Грижа: Колито е енергично, игриво и с весел нрав, обича да тича и има нужда от продължителни разходки. Независимо дали го отглеждате в къща с двор или в апартамент, постарайте се да му отделяте достатъчно внимание. Силните звуци и шумове навън го плашат, така че в градска среда задължително го водете на повод. Макар да не е агресивно по природа, Колито не би се поколебало да се сбие с друго куче, ако целта е да защити стопанина си.

Гъстата, красива и лъскава козина е гордостта на представителите на породата и от вас зависи да се грижите за нея и да я запазите в най-добрия възможен вид. Необходимо е ежедневно разресване, къпане – веднъж на всеки 2-3 месеца. Ушите му имат нужда от специално внимание, защото в тях растат косми, които запушват ушните канали – почиствайте и тях, както и очите редовно. 

Хранене

Колито може да хапва всичко – от суха храна и консерви, до натурални продукти. Препоръчително е да разнообразявате менюто му с телешко и агнешко, а понякога с пуешко и пилешко, както и да го обогатявате с витамини и минерали. Колито не би отказало твърдо сварени яйца, извара, овесени ядки, плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да му давате много гореща или много студена храна, пикантно, солено, сладко, пушени меса и тестени изделия.

Деца и домашни любимци

Неслучайно някои наричат Колито „куче-бавачка“. Интелигентно и уравновесено, то толкова добре се разбира с малки деца, че можете спокойно да оставите хлапетата с него. Тези кучета са искрено щастливи, когато идват гости вкъщи, дружелюбни са към други домашни любимци. В дома си се чувстват защитени и винаги готови да ви дарят с любовта си.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още