7 любопитни факти за кучетата, които се чувстват най-добре през зимата

куче сняг Снимка: iStock

Д окато някои кучета отказват да излизат навън, когато навън е студено или го правят с видимо недоволство, то други буквано разцъфтяват при по-мразовит климат.

Селектирани за теглене на шейни до верни пазачи в снежните преспи – тези кучета не само, че нямат нищо против минусовите температури навън, но и разкриват пълния си потенциал именно през арктическите дни от годината! 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 любопитни факта за породите, за които е известно, че са сред най-отявлените почитатели на студеното време. 

Dogsandcats.bg

И преди сме ви разказвали историята на тези забележителни гиганти, но никога не е излишно да си припомним защо те са сред най-героичните породи в кучешкия свят! През далечната 1050 г. са създадени манастир и хоспис за пътуващите по опасния планински проход между Италия и Швейцария. Живеещите там монаси довели със себе си няколко кучета като пазачи и компаньони. Тези животни имали способността да сигнализират за предстоящи лавини и именно поради това им качество започнали да придружават монасите по коварните планински пътеки. 

СанбернарСнимка: iStock

През 1750 г. тези издръжливи кучета започнали да придружават и пътници през швейцарските Алпи. Благодарение на силното си обоняние, те нямали проблем да откриват хора, загубили се в снега. С течение на времето започнали да изпращат Санбернарите на спасителни мисии в малки екипи от по няколко животни – докато едното пазело ранения човек, другото се връщало обратно към манастира, за да сигнализира за помощ.

  • Кучета за теглене на шейни съществуват от повече от 30 хиляди години

Има няколко видове кучета, които са отлични в тегленето на шейни. Смята се, че древни породи като Сибирско хъски, Аляски маламут и Самоед произхождат от Монголия, където са се появили още преди 30-35 хиляди години.

куче снягСнимка: iStock

Сибирските хъскита са селектирани и отгледани от народа чукчи на Чукотския полуостров в Източен Сибир. Представителите на породата са били лоялни спътници и предани работни кучета. Техните дебели двойни палта ги предпазват при минусови температури – те без проблем могат да издържат при минус 15-20 градуса по Целзий. 

  • Кучетата за впряг са помогнали за спасяването на цял град от смъртоносен вирус

През зимата на 1925 г. смъртоносна епидемия от дифтерия заплашва отдалечения град Ноум, Аляска, а най-близката доставка на лекарства за заболелите се намира на 674 мили. Поради предстояща силна буря най-бързият начин за осигуряване на ценните медикаменти се оказали впрегатните кучета. 

куче снягСнимка: iStock

Организирана е акция, включваща 20 впряга с кучета с продължителност пет дни и половина. Две хъскита – Балто и Того, изиграват жизненоважна роля в доставянето на животоспасяващия серум в отдалечения град.

Друга древна порода, Норвежкият елкхунд, произлиза от семейството на северните шпицове, които се считат за една от най-старите породи опитомени кучета в света. 

куче снягСнимка: iStock

Археолози са открили останки от Елкхаунд в гробовете на викингите. Погребани заедно със собствениците си и поставени редом до най-ценното им – щита и меча, смята се, че четириногите са играли важна роля в културата на този народ. 

Макар името им да твърди, че са предназначени за лов на лосове -  „elg" означава „лос", а „hund" означава „куче" на норвежки, технически те са по-скоро развъждани за проследяване на едър дивеч като мечки, например. 

Родом от Япония, Шиба ину първончално били отглеждани като ловна порода. Със своите меки, гъсти кожухчета, съставени от подкосъм и гъст външен слой, те лесно се съревновават с по-големи четириноги, когато става въпрос за ниски температури. 

куче снягСнимка: iStock

Макар и по-дребни, тези приятелски настроени, високоенергийни четириноги днес са популярни и като семейни домашни любимци.

Високи малко над 30 см, може да не ви хрумне да изберете Тибетския териер да се присъедини към вашия екип по алпинизъм, но би било разумно от ваша страна да го направите! 

Представителите на тази древна порода са служили като кучета- пазачи и спътници в родния си Тибет в продължение на хиляди години. С тегло от само 22 кг, тези териери са оборудвани с гъста козина и големи, плоски лапи, които функционират като снегоходки, помагайки им да се движат по-добре в снега.

тибетски териерСнимка: iStock

 

Виж още