Норвежки елкхунд

Норвежки елкхунд Снимка: Istock

Други имена

Norwegian Elkhound, Elkhound, Norsk Elghund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

45 см. 52 см.

Тегло

20 - 23 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Норвегия

История

Произходът на това куче, както подсказва и името му, ни отвежда до Норвегия. Елкхундът представлява кръстоска между шпиц и хрътка, селектиран за лов на лосове, вълци и мечки. С годините работните му функции се променили и тези кучета се специализирали в ролята си на пазач, компаньон и приятел на цялото семейство. 

За първи път представители на породата официално са показани на кучешка изложба през 1877 година. Известни са със своята интелигентност, като заемат 36-то място в класацията за интелект на кучетата на Стени Коурън.

Външен вид

Има две разновидности – Норвежки сив елкхунд и Норвежки черен елкхунд, като единственото, което ги различава е цветът на козината им. Като цяло външността им е на типични шпицове – тялото е компактно със здрави кости и мускулести крайници. Мъжките представители на породата достигат до 52 см височина и тегло от 23 кг, а женските – 47 см и тегло 20 кг.

Главата е с клиновидна форма, широка между очите и по-тясна към носа, който, подобно на очите, е черен на цвят. Ушите са с триъгълна форма, изправени, а опашката си това куче носи завита на гърба. Гръдният кош е добре развит, бедрата са силни, вратът е със средна дължина. Козината на представителите на породата е гъста, дълга и груба на допир, с мек тъмен подкосъм. На цвят може да е черна, сива или бяла.

Dogsandcats.bg

Характер

Дружелюбно, игриво и силно независимо куче, което силно се привързва към стопанина си, Норвежкият елкхунд се чувства като част от семейството си. Той държи да е навсякъде с вас, около вас и страда силно, ако го оставяте за дълго време сам. Макар да не е агресивен по природа, не би се поколебал да ви защити с цената на всичко, ако усети приближаваща опасност. Добрите му защитнически качества, съчетани с резервираност, дори подозрителност към непознати, го правят чудесен пазач. Ранната социализация е много важна за тази порода, за да бъде спокойно малкото кученце около различни хора. 

Свикнал само да взима решения, в характера на Норвежкия елкхаунд не е заложено да изпълнява команди и това може да се окаже проблем при обучението му. Особено, ако нямате опит. За тези кучета тренировките са игра, която те искат да играе по собствените си правила и рядко се вслушват във вашите команди. Необходими са голямо търпение, спокойствие и упоритост, за да постигнете добри разултати при дресурата на тези четириноги. Единственият подход, който би донесъл резултати, е поощряване с лакомство или похвала. Помнете, че тези кучета са интелигентни – с физическо насилие или наказания няма да постигнете нищо, важно е те сами да искат да направят това, което се иска от тях.

Здраве

Сравнително здрава порода, Норвежкият елкхунд най-често страда от тазобедрена дисплазия, прогресираща атрофия на ретината, катаракта и глаукома. Не са изключени и хипотиреоидизъм, кисти на мастните жлези, бъбречна недостатъчност и синдром на Фанкони. 

Грижа

Селектирани за лов на лосове и диви животни, тези кучета с часове могат да гонят плячката си из горите без да усетят умора. За това, независимо дали ги отглеждате в къща с двор или апартамент, физическата активност е задължителна, за да се чувства любимецът ви добре и във форма. Разходки от поне час, с възможност да потича на воля – това е щастие за Норвежкия елкхунд! Водете го възможно най-често с вас, правете си походи и излети в планината, където четириногият ви любимец може да развие и практикува ловните си инстинкти. И тъй като това куче лае често, с повод или без, бъдете сигурни, че съседите ви нямат проблем с тези „аларми“ по няколко пъти на ден. 

Козината на Норвежкия елкхунд няма нужда от специални грижи, освен всекидневно разресване, за да не се сплъсти. Къпането също не се препоръчва да е прекалено често – 3-4 пъти годишно е напълно достатъчно. 

Нито една от норвежките породи кучета (Елххунд, Бухунд и Лундехунд) не понася добре горещините, заради плътния им „кожух“ – през лятото нека излизанията да са в по-хладните часове на деня. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Елкхундът не е претенциозен към храната и с удоволствие ще похапне както кучешка – суха или от консерва, така и натурална. Давайте му повече месо и субпродукти, като избягвате тлъсто и мазно, солени салами, тестени изделия и пушени риби. Добре е в менюто му да присъстват различни зеленчуци, варен ориз, попарени овесени ядки, твърдо сварени яйца и извара.

Деца и домашни любимци

Тези кучета са първи приятели на децата, обичат да играят с тях, да ги пазят или просто да им правят компания. С други четириноги и с котки съжителстват само ако са израснали заедно. Недейте обаче да ги оставяте сами в компанията на пернати или гризачи – в очите им те са само потенциална плячка и нищо повече.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още