7 обсебени от храната кучета и защо толкова много обичат да си похапват

куче храна Снимка: iStock

П овечето кучета обичат да си похапват, но някои четириноги са направо обсебени от нея! Тези силно мотивирани от храната четириноги ще направят почти всичко, за да получат допълнително лакомство. Защо някои домашни любимци са по-лакоми от други? Може би се крие в гените им, смятат специалистите. Предлагаме ви да разгледаме заедно седем известни породи кучета, обсебени от храната, както и вероятните причини, поради които им допада да си похапват толкова много. Пригответе се, защото някои от тях могат да ви изненадат!

Експертите са съгласни, че Лабрадорите са най-обсебената от храна порода кучета. Но при тях има нещо уникално, което мнозина не знаят. Лабрадорите имат безкраен апетит благодарение на генетична мутация. Или по-конкретно – мутация на един определен ген на проопиомеланокортин (POMC), който ветеринарните лекари шеговито наричат „лакомия ген“. 

куче хранаСнимка: iStock

Смята се, че около 25% от Лабрадорите по цял свят имат тази генна мутация, което може да обясни защо тези кучета са винаги гладни!

Dogsandcats.bg

Бигълите са известни със завидния си апетит и това вероятно е резултат от техните ловни корени. Породата първоначално е отглеждана за лов на зайци, а положителното подсилване е важна част от обучението на тези кучета. 

куче хранаСнимка: iStock

Басетите са друга ловна порода, която обожава храната. Тези дълги и ниски кучета изглежда никога не се чувстват напълно сити, което може да се окаже известен проблем. Басетите са предразположени към затлъстяване, което може да бъде изключително вредно за здравето им. 

куче хранаСнимка: iStock

Френчитата са невероятно мотивирани от храната кучета, макар че при тях, това може да не е от полза в обучението им. В миналото тези четириноги са отглеждани главно като компаньони, така че тяхната фиксация към всичко, което могат да сложат в уста (и абсолютната вяра, че заслужават неограничени количества лакомства!), може би идва от факта, че винаги са били глезени. 

куче хранаСнимка: iStock

Не можем да кажем, че някога сме срещали Булдог, който да не обича храната. Тези четириноги са известни с това, че обичат да си похапват и често се държат така, сякаш винаги са гладни (дори и току що да са приключили с вечерята си!). Породата е склонна към преяждане, така че се уверете, че не прехранвате домашния си любимец, за да го предпазите от затлъстяване.

Родезийският риджбек е порода, чиито представители са известни с безкрайното си желание за хапване. Но при тях причината е малко по-различна. Тя вероятно е свързана с повишения риск от развитие на хипотиреоидизъм, който често се характеризира с повишен апетит. Ако смятате, че вашият Риджбек е твърде силно мотивиран от храна, един прост кръвен тест може да изключи тази възможна медицинска причина.

Игривите и дружелюбни Голдъни са сякаш винаги готови за почерпка! Породата първоначално е използвана за лов и извличане, въпреки че днес представителите й изпълняват куп различни задачи – служебни, спасителни и терапевтични помощници са само част от тях. 

куче хранаСнимка: iStock

Защо някои породи кучета са обсебени от храната?

Основната причина, поради която някои породи кучета са обсебени от храната е, че тази характеристика е била запазена (чрез години селекция) у тях. Това, че са мотивирани от храна, прави животните по същество по-лесни за обучение. Така че, тази черта е особено желана при четириноги, които се използват за специфични задачи. 

Дръжте под око кучетата, обсебени от храна

Домашните любимци, които са силно мотивирани от храна или казано с други думи – сякаш вечно гладни, имат нужда от малко по-строг контрол на храненето. Те често нямат мярка и могат лесно да преядат, а в комбинация с това – да се разровят в боклука или в килера в търсене на още нещо, което да сложат в уста. 

Наблюдавайте кучето си, за да избегнете инциденти и не забравяйте да посетите ветеринарния си лекар, за да изключите всякакви медицински или поведенчески причини зад това поведение.

Виж още