Басет

Басет Снимка: Istock

Други имена

Basset Hound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

33 см. 38 см.

Тегло

20 - 23 кг.

Живот

8 - 12 г.

Произход

Великобритания

История

Това куче, известно по цял свят от рекламата на компанията за обувки Hush Puppies, е селектирано за лов на дребен дивеч като зайци, катерици или еноти. Интересният си външен вид дължи на френските басети, английския бийгъл и блъдхаунда. Името му се споменава за първи път през 1863 година на изложба в Париж, а породата е регистрирана официално 10 години по-късно. 

Външен вид

Масивно ловно куче с къси крака, макар да изглежда тромав, басетът е бърз и няма равен по време на лов. С дълго тяло, покрито с гънки, мъжките екземпляри достигат до 38 см. Теглото на тези кучета е около 23 килограма. Главата е голяма, с изпъкнал череп, очите са тъмни. 

Характерни тези кучета са дългите уши, с които предизвикват усмивки, но и благодарение на които басета е толкова добър в лова. Смята се, че когато кучето тича по следа и ушите му се влачат именно те събират ароматните молекули и му помагат да следи по-лесно миризмата. Ще ги познаете и по-тъжното изражение.

Характер

Благ и приятелски настроен, басетът е чудесна компания за всеки член на семейството. Недоверчив към непознати той е добър пазач, на когото спокойно можете да поверите дома и децата си.

Dogsandcats.bg

Басетът е сред най-трудните кучета за обучение. Да го накарате да изпълнява команди може да се окаже истинско предизвикателство дори и за хора с опит. Единственият метод с трайни ефекти, е този на команда срещу лакомство. Но това не винаги се получава. За това ви е необходимо голямо търпение и в никакъв случай не трябва да повишавате глас, да се карате или наказвате басета. Тези кучета са много горди и при неправилен подход от ваша страна рискувате да отблъснете животното и то да откаже каквато и да е било дресировка.

Здраве

Басетът е генетично предразположен към глаукома. Може да страда от различни инфекции на ушите, болки в гърба или наднормено тегло. Не са изключени и тазобедрена диплазия, както и преплитане на червата.

Грижа

Спокойно, но не и страхливо куче, басетът е дружелюбен към други кучета, обича игрите и разходките със стопанина си. Ако забележите, че кучето “хваща” някаква следа в парка – не бързайте да го връзвате, оставете го малко да отпусне ловния си инстинкт, това ще го оживи и направи истински щастливо. 

Склонни към трупане на мазнини и наднормено тегло, басетите имат нужда от редовно физическо натоварване, като е добре разходките да са две, от по 1 час сутрин и вечер. Редовното ресане ще достави удоволствие на кучето, както и почистването на козината с четка от естествен косъм в края на деня. 

Всекидневно трябва да проверявате ушите и гънките на вашия любимец за натрупани нечистотии, прилепени кърлежи или други вредители. На пазара съществуват козметични продукти, предназначени точно за гънките на тези кучета – запасете се с някое от тях, за да предпазите любимеца си от инфекции.

Хранене

Басетът не е претенциозно към храната куче, но за сметка на това има много добър апетит и е склонен към преяждане. Избирайте му само висококачествена храна, в добавка към нея – чисто, нетлъсто месо, нискомаслена извара или зеленчуци на пара.

Деца и домашни любимци

Басетът обича компанията на хора, разбира се добре с деца и искрено се наслаждава на игрите с тях. Към други кучета е много дружелюбен и игрив, но с домашни животни, особено котки басета не се разбира.Приема ги за плячка и дори може да се опита да ги дебне и гони из апартамента. 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още