Бигъл

Бигъл Снимка: Istock

Други имена

Beagle, English Beagle

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

33 см. 40 см.

Тегло

8 - 14 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Англия

История

Историята на Бигъла започва по времето на британската кралица Елизабет I и крал Хенри VIII. По това време това са едни от най-почитаните и любими кучета в английския кралски двор. Векове наред породата е смятана за чисто британска, докато през 60-те години на 20 век започва разпространението си и по френските земи. А оттам – Бигълът добива широка популярност по целия свят. 

Предпочитани от мнозина заради спокойния си и жизнерадостен характер, дружелюбност и игривост, през 1957 година породата официално е записана и оформя днешния си стандарт.

Външен вид

На височина мъжките екземпляри достигат до 33- 40 см. Теглото на тези кучета варира между 8 и 14 килограма. Главата им е мощна и сравнително голяма за размера на тялото, носът - широк, черен, с големи ноздри. Челюстите са здрави и силни, очите – лешникови или тъмнокафяви, с любопитно изражение. Ушите са дълги, със заоблени краища, висят плътно прилепнали към бузите. 

Официално признати за породата са три основни цвята – черен, бял и рижав, които варират в различни нюанси и разпределение по козината на кучето. 

Dogsandcats.bg

Характер

Бигълите са нежни, сладки и забавни кучета, които могат с еднаква сила да ви разсмеят и да ви накарат да заплачете, поради поредната беля, която са свършили във ваше отсъствие. Това е и основният недостатък в нрава им – ако ги оставите продължително време сами, те се изнервят и започват да гризат мебели, обувки, да ровят в кофата за боклук... Сред качествата на това куче е неговата преданост към стопанина и дома, което го кара да ви предупреждава със силен лай за всеки дочут шум. 

Смели четириноги със силни ловни инстинкти, Бигълите лесно се поддават на обучение. Необходимо е обаче да се запасите с търпение, защото не са изключени прояви на инат. Най-добрият вариант е да съчетавате тренировките с продължителни разходки, които ще изморят любимеца ви и ще му позволят да изразходва големите си запаси от енергия. Като метод за дресировка използвайте поощрение, похвала и лакомство, никога физическо насилие или наказания.

Здраве

Като цяло здраво куче, Бигълът боледува сравнително рядко. Породата има генетична предразположеност към епилепсия, склонни са и към заболявания като хепатит, различни видове дерматити, болести на гръбнака и ушите, щитовидната жлеза и очите. 

Грижа

Основната грижа на стопаните на Бигъла е една – да изморят до такава степен кучето си, че то да не прави бели и поразии вкъщи след това. Палави по природа, тези животни имат нужда от дълги разходки, съчетани с игри и възможност да потичат на воля. В градски условия трябва да се водят задължително на повод, защото отличното им обоняние доста ги „разсейва“ и остават глухи за стопаните си ако надушат следа или интересна миризма. 

Тъй като козината на бигъла е къса, почистване с кърпа след разходка и ресане веднъж седмично, за да се отстранят мъртвите косъмчета, е абсолютно достатъчно. Породата е известна с почти пълната си липса на миризма, така че къпането повече от веднъж на няколко месеца, е излишно. 

Ранната социализация е много важна. Водете любимците с вас в оживени паркове, до магазина, оставяйте ги да се заиграят с други, приятелски настроени кучета навън. 

Хранене

Породата е известна с големия си апетит – това куче буквално яде всичко, до което се докопа. Препоръчва се да се храни веднъж на ден след навършване на една година. Менюто му може да е микс между суха кучешка храна и натурални продукти като телешко, пуешко и пилешко месо. Забранено е свинското и субпродуктите му, тъй като са прекалено мазни. Добре е да давате на бийгъла шрущяли и пилешки шийки, варени и сурови зеленчуци също са добре дошли за любимеца ви. 

Деца и домашни любимци

Едно от основните качества на породата е, че е изключително дружелюбна и с еднаква сила се разбират както с малки, така и с пораснали деца. Почитатели на игрите, те могат с часове да се забавляват с най-малките членове на семейството ви, като винаги са особено внимателни. Тези кучета не обичат да остават сами и винаги търсят човешка компания. Разбират се с други домашни кучета или котки, като най-добре е, ако са израснали в тяхната компания. 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още