7 популярни породи кучета, склонни към затлъстяване

куче наднормено тегло Снимка: iStock

В сички кучета могат да затлъстеят, ако за тях не се полагат подходящи грижи. И това е много опасно за тяхното здраве. Въпреки че може би за вас няколко килограма отгоре едва ли са проблем (дори не е изключено да смятате, че те подсилват чара на косматия ви другар!), истината е, че що се отнася до четириногите, наднорменото тегло не е нещо, което да подминем с усмивка. 

Несъобразеното количество храна и малкото упражнения са факторите, които най-често водят до затлъстяване при кучетата. Но и не само. Има някои породи, които са генетично предразположени към натрупване на излишни килограми.

Да, точно както е и при някои хора. Ако сте забелязали тенденция към напълняване при домашния си любимец, то може би се чудите – дали именно това не е причината? 

Dogsandcats.bg

7 популярни породи кучета, склонни към затлъстяване

Лабрадорите са една от най-популярните и разпознаваеми породи кучета по целия свят. И всеки собственик вероятно знае, че тези четириноги се отличават със завидния си апетит. Те са склонни да хапват всичко и по всяко време. Така че, може би не е особена изненадат, че са склонни към натрупване на излишни килограми.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Една от основните причини за наднорменото тегло при Лабрадорите, е генетична. В природата на представителите на породата е заложено да са силно мотивирани от храна. Това може да би направи по-лесни за обучение, но именно тази мутация (учените смятат, че се дължи на определен ген), означава, че Лабрадорите не могат да разпознаят кога се чувстват сити. Така че често преяждат и съответно – наддават на тегло.

Друга причина, поради която Лабрадорите са по-склонни да страдат от затлъстяване, е че за хората е станало нормално да виждаме тези кучета „малко по-закръглени“. Тъй като голяма част от представителите на породата са по-набити, нашето възприятия се е променило с времето, за да стигне до момент, в който това е съвсем в реда на нещата. 

Когато мислим за Кокер шпаньол, в ума ни най-често изниква образ на енергични, леко луди и игриви кучета, които радостно и ентусиазирано тичат наоколо. Така че, за някои може би е известна изненада, че това е една от породите, изложени на най-висок риск от затлъстяване.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Отново, това може да се дължи на факта, че те са работна порода, чието обучение се улеснява значително, когато мотивацията за храна е водеща. И както повечето собственици на Кокери знаят, те обикновено имат голям апетит и склонност да просят за допълнително – винаги, когато им се отдаде подобна възможност. За това, не оставяйте милите им очи да ви подведат да споделите с тях още едно лакомство отгоре!

Близкото родство на Голдъните с Лабрадорите и общата генетика, която двете породи споделят, намира своето отражение в редица поведенчески и здравословни аспекти. Включително – склонността към затлъстяване. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Точно като Лабрадорите, Голдъните са силно мотивирани от храна и имат склонност към преяждане. Така че контролът на порциите е задължителен, за да запазите красивия външен вид на питомеца си, а заедно с това – да се погрижите за неговото здраве. 

Понякога (дори доста често!) може да е трудно да се каже дали един Голдън е с малко наднормено тегло поради дългата му козина. Така че, най-добрият тест за това си остава опипването на корема и ребрата на животното. 

Според проучване на Кралския ветеринарен колеж, Мопосовете са породата, чиито представители най-често страдат от наднормено тегло. Специалистите са установили, че тези кучета са около 3 до 4 пъти по-склонни към затлъстяване, а според учените около 60% от всички Мопсове в световен мащаб тежат малко повече, отколкото би трябвало. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Тъй като е по-вероятно да видите Мопс с наднормено тегло, отколкото такъв с норма, лесно е да започнете да мислите, че това е нещо стандартно за породата. Другата съществена причина, поради която представителите на породата са по-склонни към затлъстяване, е формата на тялото им. Мопсовете са набити и със сравнително къси крака, а отличителните им плоски лица са това, което ги излага на риск. Защо?

Брахицефалните (с къси муцуни) кучета често имат проблеми с дишането, което прави нежелателно твърде интензивното физическо натоварване. Често обаче, именно липсата на достатъчно упражнения, съчетана с генетичния фактор са това, което води до наддаване на тегло при тези симпатични четириноги. 

Важно е да знаете, че Мопсовете като цяло са енергични кучета. Стереотипът, че са мързеливи, произтичащ от видимото удоволствие, с което са готови да се свият на дивана до собственика си, далеч не изчерпва цялата им същност. Всъщност, това е така, защото те са отглеждани като животни-компаньони, така че в природата им е да искат да бъдат близо до вас. Въпреки това, не мислете, че кучето ви не се нуждае от ежедневно раздвижване – повечето Мопсове се отличават с нежен нрав, обичат активните игри и разходките в компанията на любимия им човек!

Бигълите са друга активна работеща порода, чиито представители, парадоксално или не, са сред най-предразположените към затлъстяване в кучешкия свят. Подобно на ретривърите и шпаньолите, Бигълите също се славят с голям апетит. Отново, това вероятно се дължи на начина, по който ние, хората, сме ги отглеждали, предпочитайки питомци, мотивирани от храна, които са по-лесни за обучение. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Към днешна дата, Бигълите имат славата на едни от най-лакомите кучета, които са склонни да преяждат по природа.

Дакелите са предразположени към наднормено тегло най-вече, поради специфичната форма на тялото им. Тъй като са дълги и с къси крака, може да се окаже трудно да се каже дали имат кръст или корем, което да послужи за индикация, че кучето е здраво и в добра форма. 

От друга страна, Дакелите са още една порода, при която наднорменото тегло се е превърнало в норма. Голяма част от тези четириноги имат няколко килограма в повече, което затруднява хората да разпознаят кога едно куче е по-тежко, отколкото би трябвало да бъде.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

При Дакелите затлъстяването може да е особено опасно, тъй като то може да влоши някои характерни за породата заболявания, свързани с болки в гърба и артрит. 

Друга порода кучета, склонна към затлъстяване, са Басетите. Любопитното при тях е, че сякаш няма определена генетична причина, поради която те са изложени на по-висок риск. Репутацията им на мъзрелива порода може да има общо, тъй като Басетите по природа са по-спокойни и кротки четириноги. Макар да не дават вид на много енергични обаче, не бива да забравяме, че това е работна порода, чиито представители се радват искрено да се раздвижат. И въпреки късите си крака, те могат да ходят доста по-дълго, отколкото мнозина очакват. Все пак, Басетите са развъждани, за да следват миризма на километри!

Подобно на Дакелите, формата на тялото на Басетите също играе роля в предразположеността им към затлъстяване. За това, ако сте притежател на подобно куче, следете теглото и здравословното му състояние, съвместно с ветеринарния си лекар, тъй като често може да се окаже по-трудно да се разбере дали животното е по-пълно.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Въпреки че тези седем породи са изложени на по-висок риск от затлъстяване, това е проблем, който засяга почти половината от кучетата в световен мащаб. Така че, без значение каква порода е домашният ви любимец, важно е да следите теглото му. 

 

 

 

Виж още