Той фокс териер

фокс териер Снимка: Istock

Други имена

Той териер, Американски Той Териер, Toy Fox Terrier, American Toy Terrier, Amertoy

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

22 см. 29 см.

Тегло

2 - 4 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Той териерът е предпочитано куче сред американците от десетилетия. Смята се, че тези симпатични четириноги са резултат от кръстоска между Чихуахуа с Фокстериери. Породата официално е призната през 1936 година, а главното предназначение на четириногите било да прочистват домовете от плъхове. Използвали се и като помощници в лова на дребни хищници и птици. Постепенно работните им качества отстъпват за сметка на приятния им, весел нрав и лесно отглеждане в апартамент, което ги прави чудесни компаньони.

Външен вид

Той териерите са дребни кученца, като достигат височина най-често между 25-29 см, а теглото им е около 3 – 3,5 кг, независимо от пола им. Главата е малка и кръгла, с големи, най-често тъмни и изразителни очи. Ушите са едри, с триъгълна форма, сочат напред. Челото е изпъкнало, муцуната – леко издължена. Тялото е изящно, малко и хармонично, крайниците – дълги, стройни и мускулести. Опашката е поставена високо, в миналото се купира. Козината е къса, обикновено окраската е трицветна – бял фон с черни, кафяви или рижави петна. Около врата е малко по-дълга, образувайки яка.

Характер

Той териерите са много любвеобилни, живи, игриви и интелигентни малки кученца, които чудесно се вписват в живота на всички членове на семейството ви. Много лоялни и силно привързани към стопанина си, те са готови на всичко за него и въпреки малкия си размер ще се постараят със силен лай да ви предупредят за всичко, което привлече вниманието им и е евентуална заплаха за вас. Към непознати са по-скоро резервирани, макар и никога да не биха проявили агресия. Представителите на породата съзряват късно, а това предполага, че винаги са готови за игри и забавления! Не ги оставяйте задълго и често сами – скуката, съчетана с чувството, че са изоставени, може да развие у тях деструктивно поведение.  Ранната социализация е важна, за да израсне кучето пълноценно – водете го с вас на гости, до магазина, по оживени паркове и алеи.

Обучението на тези симпатични мъници е много лесно и приятно както за собственика им, така и за самите кучета. По природа интелигентни, с правилните похвали и поощрения, те ще направят всичко, за да зарадват стопанина си. Силният им характер може да ги накара да проявят инат по време на дресурата, но в такива моменти е необходимо да подходите с увереност и спокойствие, в никакъв случай с физическо насилие и наказания. Ако обидите по такъв начин кучето, то може да се засегне и да откаже да участва в обучението занапред. 

Dogsandcats.bg

Здраве

Той териерите страдат от редица генетично обусловени заболявания, сред които некроза на шийката на бедрената кост, хипотиреоидизъм, усукване на колянната капачна и дерматит. Възможно е представителите на породата да имат и различни хранителни алергии - най-често към зърнени култури или различни вещества. Тези кучета лесно настиват, а оттам следват и проблеми с дихателната система. Чувствителни са и към ухапвания от насекоми като пчели и оси, например. 

Грижа

Типичен териер, Той кипи от енергия, като може да се отглежда какво в апартамент, така и в къща с двор. При всички положения обаче, е необходимо да му отделяте време за разходка навън, най-добре – съчетана с игри и възможност да потича на воля. Лесно ще го научите да тича до вас в парка докато правите джогинг, карате колело или ролери. Водете го и сред природата, в планината – опознаването на нови терени в компанията на стопанина му е истинско удоволствие за тези териери! Силно развитият им ловен инстинкт налага да ги водите на повод в града, защото рискуват да се изложат на опасност, тръгвайки по някоя следа или миризма. Представителите на породата са хиперкативни, а това може да е опасно в горещините, за това по-добре е през топлите месеци разходките да са в по-хладните часове на деня. 

Късата козина на Той териера няма нужда от ежедневни грижи – достатъчно е да я минавате в ръкавица или влажна кърпа веднъж на няколко дни, за да отстраните мъртвите косъмчета. Къпането най-добре да е 3-4 пъти годишно. Редовно проверявайте ушите и очите, за да избегнете инфекции, подрязвайте и ноктите, ако започнат да „щракат“ по пода. През зимата задължително обличайте кучето с подходяща дрешка, за да не настине.

Хранене

Поради специфичните възможни алергични реакции, е необходимо напълно да изключите от менюто на Той териера всички зърнени култури, както и продукти, съдържащи соя. Най-добре е да давате на кучето висококачествена кучешка храна, суха или от консерви, съчетана с различни натурални продукти като нетлъсти меса, сготвени субпродукти, хрущяли, заленчуци, обезкостена риба – веднъж седмично, твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко. Не се препоръчва да давате на тези дребосъци кокали, мазни или солени храни, колбаси с подправки или пушени, сладко или пържено. Най-добре е храненията да са две, като прибирате между тях паницата на кучето. 

Деца и домашни любимци

Той териерът се препоръчва за семейства с малко по-големи деца, над 8-9 годишна възраст. Има шанс по-малките да наранят в игрите си крехкото куче, докато с порасналите хлапета то може да тича и играе с часове. Силно доминантния му характер и желанието да е център на внимание могат да направят съжителството с други кучета проблемно, възможни са и прояви на ревност от страна на териера. Като цяло те предпочитат цялата любов на стопанина им да е само за тях. Съжителстват добре с котки и по-дребни домашни животни, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още