Австралийска овчарка

Австралийска овчарка Снимка: Istock

Други имена

Australian Shepherd, Australian Sheepdog, Australischer Schaferhund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

46 см. 58 см.

Тегло

25 - 32 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Независимо от името си, това куче не е създадено в Австралия. Негова родина е Северна Америка, където местни фермери решили да кръстосат пиренейски овчарки с различни видове колита – бордърколита, смитфийлдколита и други работни животни от този тип. Получило се е куче с неичерпаема енергия, страст и желание за работа, спокойно и невъзмутимо, което с лекота би се справило с голямо стадо овце или говеда. 

Породата станала особено популярна след Втората световна война, когато тези кучета все по-често взимали участие във филми и телевизионни сериали. Благодарение на интелекта и атрактивната си външност, Австралийската овчарка е предпочитан домашен любимец за хората по целия свят.

Външен вид

Здраво, пропорционално куче с издължено тяло. Мъжките екземпляри достигат 58 см височина, женските – 53 см. Килограмите са между 25 до 32 кг. 

Главата на Австралийската овчарка е достатъчно мощна, с високо поставени, висящи на хрущялите уши. Носът е черен, като се срещат представители с малки розови петънца. Очите са кафяви, кехлебарени или сиво-сини, бадемовидни, ушите са с триъгълна форма, средни по размер, стоят изправени. Гръдният кош е добре развит, опашката – дълга, крайниците – мускулести.

Dogsandcats.bg

Козината на Австралийската овчарка е едно от нещата, които я отличават по цял свят. Тя е права или на вълни, средно дълга. На главата, ушите и предната част на крайниците – къса и гладка, на шията има грива, задната част и крайниците са покрити с “украсяваща” козина. Цветовете са черен, червеникав, сивкав и всички тези цветове – плюс петна. Можете да срещнете представители с бяло около врата, като своеобразен нашийник. Бели петна може да има и по гърдите, крайниците и главата. 

Характер

Aвстралийската овчарка е енергично и лоялно куче, което приема присърце ролята на пазач на дома, в който живее. Това са много интелигентни четириноги, свикнали да взимат сами решения, винаги готови да угодят и зарадват собственика си. Изключително податливи на дресировка, с радост ще изпълнят всяка ваша команда, стига още от малки да ви възприемат за лидер. Възможни са прояви на инатливост или своеволие, но в този момент в никакъв случай не трябва да реагирате с физическо насилие или агресия. Така можете да отблъснете кучето и то завинаги да загуби желание за обучение, а това би се отразило много зле на характера и общото му състояние. Бъдете последователни, използвайте похвали и поощрения за постигане на добри резултати!

Здраве

Австралийската овчарка е доста здраво куче, но все пак има някои болести, типични за породата. Сред тях са тазобедрената дисплазия, дисплазията на лакътната става, заболявания на очите, инфекции на ушите, сърдечни и стомашни заболявания.

Грижа

Ако отглеждате Австралийската овчарка в двор, убедете се, че оградата е достатъчно висока, за да не може да я прескочи вашия любимец. Силният инстинкт тегли тези кучета навън, за това се препоръчва да ги водите на каишка в градска среда.

Австралийската овчарка се нуждае от поне час раходка, съчетана с игра на ден. Дали ще е бягане, хвърляне на топка или фрийзби, прескачане на препятствия – всичко е добре дошло, за да поддържа ума на това забележително куче бистър.

Хранене

Подобно на другите пастирски кучета, Австралийската овчарка не е претенциозна към храненето. Тя ще се чувства еднакво добре ако я храните със суха храна или консерва за кучета. За да направите менюто на вашия любимец по-богато, можете да добавяте и натурални продукти като доминиращ сред тях трябва да е месото, при тва преминало термична обработка. Не се препоръчва да давате на кучето субпродукти, нито свинско, тъй като са прекалено мазни. Заложете на пилешко, пуешко, заешко и телешко, смесвайте ги с различни зеленчуци на пара. Можете да добавите в малки количества сварени ориз, елда или овесени ядки, нискомаслена извара, яйчени белтъци или кисело мляко. Не забравяйте регулярно да давате на кучето да гризе кокали – полезно е за зъбите, като избягвате пилешките тръбни, защото могат да предизвикат разкъсване на червата.

Деца и домашни любимци

Като пастирски кучета, Австралийските овчарки възприемат децата като част от своето “стадо”. Ще трябва да ги научите да внимават и да не подхождат снизходително към малчуганите. С подходящите команди и възпитание тези кучета ще станат първи приятели с всички членове на семейството ви – малки и големи!

Австралийската овчарка се разбира добре с други домашни любимци, въпреки че подхождат по-скоро доминиращо и “насочващо” – поведение, което може да не се възприеме толкова добре от котките, например.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още