Леопардова Катахула

Леопардова Катахула Снимка: Istock

Други имена

Катахулско леопардово куче, Louisiana Catahoula Leopard Dog, Catahoula Leopard Dog, Catahoula Cur, Catahoula Hog Dog, Catahoula Hound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

53 см. 66 см.

Тегло

25 - 37 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

САЩ

История

Името „катахула“ идва от индианската дума, която значи „чиста вода“ и се свързва с езерата Катахула в Централна Луизиана, където се предполага, че са възникнали тези четириноги. Смята се, че Леопардовото куче е кръстоска между Мастиф, Блъдхаунд, Американско индианско куче и Грейхаунд. 

Основното предназначение на породата е било да помага на пастирите в управляването на стадата говеда и свине, но освен това те притежават отлични ловни качества. Толкова впечатляващи, че са оценени от самия американски президент Рузвелт, който лично ловувал с леопардови кучета от Катахула.

Външен вид

Леопардовото куче на Катахула е средно на ръст, с компактно и мускулесто тяло, здрави крайници, умерено широка глава, мощни челюсти и неголеми, клепнали уши. Мъжките представители на породата достигат до 66 см височина и тегло от 37 кг. Опашката е дълга и кучето я носи надолу. Козината им е къса и гъста, срещат се различни разцветки, най-често в шоколадовата гама, с жълти и мраморни оттенъци.

Характер

Свикнало да е в помощ на хората от години, Катахулско леопардово куче е любвеобилно, лоялно и силно привързано към семейството си. Подозрително и резервирано към непознати, то е чудесен пазач, който винаги ще ви предупреди за възможна приближаваща опасност или ще ви защити ако се наложи. Макар вероятността да проявят агресия към хора да е нищожна, към други кучета представителите на породата могат да са нападателни, така че ранната социализация е много важна.

Dogsandcats.bg

Благодарение на чудесните им ловни качества и качествена селекция, тези четириноги се поддават лесно на обучение, схващат бързо какво се иска от тях и са в състояние да изпълнят дори по-сложни команди. Своенравни и темпераментни, може да се случи да проявят инат при изпълнение на дадена команда, но не трябва да подхождате към тях с лошо, наказания или физическа сила – това може да ги откаже от дресурата изобщо.

Здраве

Породата се радва на добро общо здраве, като сред възможните проблеми на представителите й са дисплазия на тазобедрената става, очни и ушни възпаления, вродена или наследствена глухота.

Грижа

Енергично, умно и социално животно, Леопардовото куче от Катахула има нужда от много движение, за да се чувства добре и във форма. За представителите на породата най-добре е ако  живеят в къща с двор, където да са навън по цял ден. Ако ги отглеждате в апартамент, то задължително трябва да им осигурите достатъчно дълги и качествени разходки, за да се изморят добре. Ако не са изразходвали енергията си, тези кучета могат да развият деструктивно поведение, а това да повлияе на сравнително лекия им и приятен характер. 

Козината на Леопардовата Катахула е къса, така че разресване с гъста четка или гребен веднъж на няколко дни ще е достатъчно, за да я почистите от мъртвите косъмчета и тя да лъсне в пълната си прелест. Тези кучета са много добри плувци и искрено обичат водата, за това честото къпане не се препоръчва с оглед да не се увреди структурата на косъма. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите инфекции. Водете го на излети или походи сред природата, в близост до водоеми – така ще го направите истински щастливо!

Хранене

Катахулското леопардово куче не е претенциозно на тема хранене и би се зарадвало на всичко. Най-добре е да му се дава висококачествена кучешка храна, премиум клас, за да си набави всички необходими му витамини, минерали и хранителни вещества. Добре е да му давате и добавка от калций за костите и мускулите. Обогатявайте менюто му с различни натурални храни, богати на белтъчини и протеини като немазни меса, извара, твърдо сварени яйца, сготвени дреболийки и субпродукти, телешки кокали, варени или сурови зеленчуци.

Деца и домашни любимци

Често определят представителите на породата като чудесни „кучета-бавачки“ и това не е случайно. Внимателни и спокойни, те са чудесна компания не само за най-малките хлапета, но и за вече порасналите ви наследници. Въпреки че съзнателно никога не би ги наранило, в еуфорията и играта си кучето е възможно да бъде малко по-грубо. Понякога се случва тези четириноги да се сприятелят и съжителстват добре с други кучета, но само при условие, че са израснали заедно. С по-дребни животни и котки не се препоръчва да го оставяте само заради силно развития му ловен инстинкт.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още