5 начина, по които кучето разчита емоциите ни

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци имат забележителната способност да усещат емоциите на стопаните си. Някои хора дори казват, че кучето им сякаш ги познава по-добре, отколкото и те самите. И науката подкрепя тази теория! 

За косматите ни приятели не е никак трудно да „разчетат“, че сме разстроени или развълнувани – те усещат най-малкото повишаване на кръвното налягане, което ги предупреждава, че нивото на стрес e по-високо.

И само един бърз поглед към изражението на лицето на стопанина им дава информацията дали е щастлив, ядосан или и двете. Нашите кучета могат дори да влияят на емоциите ни, само като се вглеждат в очите ни!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За това – няма как да не се запитаме – как косматите ни приятели се настройват към нашите най-съкровени чувства? И как това умение влияе върху уникалната връзка, която споделяме помежду си?

Защо кучетата усещат човешките емоции?

За да дадем отговор на този въпрос, трябва да се върнем много назад – още преди 15 000 години, когато започва и симбиотичната ни връзка с четириногите ни приятели. Тогава човекът е предложил на кучето топлина, храна и подслон в замяна на защита и приятелство. Тази връзка се е развила във времето, за да доокрепне в днешно време. 

В кучешкия свят директният зрителен контакт е по-скоро сигнал за заплаха и това поведение се разглежда като заплашително. Домашните кучета обаче, не само обичат продължително да ни гледат в очите, но и чрез взирането в любимия си човек са се научили да отделят прочутия хормон окситоцин – който е характерен за майки, гледайки новородените си бебета.

кучеСнимка: iStock

Във времето нашите два вида продължават да се развиват и вървят напред рамо до рамо, а находчивите ни, интелигентни кучета упорито се адаптират към начина ни на живот. И постепенно са станали толкова добри, че оставят у нас усещането, сякаш могат да четат най-съкровените ни чувства и мисли!

Как го правят?

Домашните ни любимци усещат нашите емоции чрез:

  • Разчитане на езика на тялото ни

Според последни проучвания, около 93% от човешката комуникация е невербална. И хората, и кучетата общуват чрез вокализация, но често сме склонни да се доверяваме на това, което виждаме в по-голяма степен, отколкото на онова, което чуваме. 

Когато поздравяват друго четириного в парка, например, нашите космати приятели обикновено избягват продължителен зрителен контакт – бърз поглед и подушване им е достатъчен, за да демонстрират приятелско отношение. Те прилагат същия подход и спрямо стопаните си, когато става въпрос за усещане на нашите емоции. Бърз поглед към нашата поза, походка и маниери им казва всичко, което трябва да знаят за нашето текущо настроение.

кучеСнимка: iStock

Кучетата толкова добре разчитат езика на тялото ни, че според последни проучвания и експерименти на тема социално познание, „побеждават“ вълци, шимпанзета и дори – тригодишни деца. Невероятно, нали?

  • Изражението на лицето казва всичко

Хората и приматите имат една типична социална черта, известна като „емоционална зараза“. Ето защо се прозяваме, когато приятел го направи или сме склонни да отвръщаме на усмивката с усмивка, независимо дали идва от непознат на улицата. Съчетаването на емоциите и физическите изрази спрямо най-близките до сърцето ни хора пък, демонстрира нашата висока способност за емпатия.

Кучетата ни извършват подобен вид социална имитация помежду си, а според някои изследователи съществува подобна емоционална зараза и между четириногите и хората. Когато очите ни се срещнат с техните, животните повдигат вежди, за да покажат, че са ангажирани във взаимодействието със стопаните си. Често, когато човек се прозява – малко по-късно и домашният му любимец прави същото. 

кучеСнимка: iStock

Освен че имитират държанието, което ние хората демонстрираме помежду си, има сериозни доказателства, че кучетата могат да разпознаят и разберат разликата между щастливото и гневното изражение на лицата на хората.

  • Усещане на емоцията в нашия глас

Кучетата могат да индикират високите честоти и звуци около 4 пъти по-добре и по-надалеч от хората. Мощният им слух им е много полезен и, когато усещат нашите емоции. 

Проучванията показват, че животните, подобно на хората, реагират, когато чуят плач на бебе в беда. Това е установено, тъй като кучето се разстройва и освобождава хормона на стреса кортизол, което дава причина учените да смятат, че четириногото разбира, че 

плачът е отрицателен човешки звук. Домашните ни любимци – точно като нас самите, разбират емоционални гласови сигнали, което е още един индикатор, че са способни да съпреживяват. 

кучеСнимка: iStock

  • Надушват химически промени в нашите тела

Носовете на кучетата са между 10 000 до 100 000 пъти по-чувствителни от нашите. Четириногите имат над 300 милиона обонятелни рецептори в сравнение с нашите „скромни“ 6 милиона. Образно казано – в два милиона щайги с ябълки, кучето ви без проблем може да подуши единствената от тях, която е гнила. 

Вижте още: 6 изненадващи неща, които кучетата могат да подушат

Знаем, че четириногите ни приятели могат да усетят фини химически промени в човешкото тяло като различни медицински състояния, например. Но дали те могат да „подушат“ емоциите ни? 

Изследователи от Университета в Неапол провели проучване, чиято цел била да се установи дали кучетата усещат разликата между миризмите на човешкото тяло, произведени в двете крайни състояния – щастие и страх. На участниците в изследването са показани различни видеоклипове, които да предизвикат въпросните емоции, а потта, която отделят през това време, е събирана върху подложки. След това са пуснати кучета, които да подушат пробите от „щастливата пот“ и „страшната пот“.

Резултатите от изследването са впечатляващи! Щом подушили „страшната пот“ пулсът на кучетата се повишил и те потърсили утеха в стопаните си. Това на практика означава, че кучетата не само могат да помиришат нашето емоционално състояние, но също така са склонни да приемат тези емоции като свои.

БулмастифСнимка: iStock

  • Използване на фактора „То“

До преди няколко години учените се затрудняваха да обяснят как е възможно кучетата да усещат предстоящи припадъци и гърчове при хората. Те не се съмняваха, че могат да го направят, но не можеха да определят какво точно виждат, чуват, миришат или усещат четириногите в този момент.

И макар към днешна дата тази мистерия да е разрешена, все още има някои невероятни начини, по които кучетата усещат нашите емоции, които изследователите не разбират напълно. Наречете го шесто чувство или просто Фактора „То“.

кучеСнимка: iStock

Най-яркият пример за това е невероятната способност на кучетата да усещат „лошите“ хора или тези, които имат недотам добри намерения. Всички знаем, че четириногите са отлични съдии на ниво човешки характер – но как го правят си остава мистерия!

Вижте още: Защо кучетата не харесват някои хора

Според една от теориите може би животните възприемат нервната енергия, излъчвана от лошите хора. Според друга – това им е вроден инстинкт. Трета гласи, че най-вероятно има нещо общо с невероятното им обоняние. Когато човек се държи агресивно, мозъчната му химия се променя. Кучетата може би са в състояние да помиришат тези промени и да усетят недобрите намерения.

Виж още