8 породи кучета от Русия (СНИМКИ)

руски породи кучета Снимка: iStock

С ветът е огромно място. И тъй като Русия е най-голямата страна на Земята, покриваща 11 различни часови зони, цялата й площ дава достатъчно простор за появата на различни породи кучета. 

руски породи кучетаСнимка: iStock

Съществуват някои спорове доколко тези породи са изцяло руски, но е факт, че всяка от тях е създадена, за да оцелее в суровия климат на родината си. И всички тези четириноги служат за различни цели. Но като кучета, независимо дали са руски или не, те са верни на семейството си. И в замяна на обичта и грижите, ще ви отговорят с цялата вярност, на която са способни!

Предлагаме ви да разгледаме 8 породи кучета от Русия. 

Dogsandcats.bg

Черният руски териер се появява през 40-те години на миналия век в тогавашния СССР. Тогава тези кучета са използвани главно като военни работни животни. Смята се, че са създадени чрез кръстосване на множество породи от окупирани от Съюза страни, включително Гигантски шнауцери и Ротвайлери. До 1957 г. Черните руски териери можело да се открият само в московския развъдник „Червена звезда“ („Red Star”).

руски породи кучетаСнимка: iStock

Борзая е хрътка, отглеждана за лов на вълци. Породата датира от 9-10 век. Постепенно, когато този спорт излиза от мода, руснаците започват да провеждат ловни изпитания, за да определят подходящо разплодно животно за тези грациозни животни. Днес са рядко срещани, но все още впечатляват с грациозния си външен вид. 

руски породи кучетаСнимка: iStock

  • Кавказка овчарка

Кавказките овчарки са порода молоси, произхождащи, както подсказва и името им, от планините в Кавказ. Повечето от тези четириноги са сходни по вид и се различават леко в зависимост от региона, където живеят. Предназначението им е да бъдат пазачи на добитъка и имуществото на стопанина си. Известни са с агресивния си характер, който може да се прояви при липса на социализация.

руски породи кучетаСнимка: iStock

Средноазиатската овчарка произхожда от бившия Съветски съюз, когато тези четириноги са отглеждани като пазачи на добитъка и имуществото на стопанина си. Породата се е използвала и в традиционните кучешки боеве, при които овчари и фермери настройвали мъжките животни едно срещу друго, за да намерят най-доминиращото (но не непременно най-агресивното) куче в групата.

руски породи кучетаСнимка: iStock

  • Източноевропейска овчарка

Тази руска порода кучета се появява като „подобрение“ на Немските овчарки, с цел да издържа на суровия руски климат. С такъв външен вид, не е никак чудно, че тези овчарки са известни с името „Руските немски овчарки“. Голямо куче със силни защитни инстинкти, те са идеалните работни четириноги. 

руски породи кучетаСнимка: iStock

Лайката е ловно куче, произхождащо от Русия, известно със своя метод на лов, включващ лаене, при което животното сякаш „посочва“ местоположението на плячката. Породата е разделена на четири различни типа: Източносибирска лайка, Руско-европейска лайка, Западносибирска лайка и Якутска лайка. Всички те са били популярни и широко разпространени до 19-ти и 20-ти век, когато индустриализацията довежда до появата на други ловни кучета в Русия. 

руски породи кучетаСнимка: iStock

Руският шпаньол е стандартизиран през 1951 г. и е разработен чрез кръстосване на различни шпаньоли. Макар да са използвани за лов, бързо се установява, че не са особено полезни, тъй като малкият им размер не е плюс що се отнася до суровия руски терен. 

руски породи кучетаСнимка: iStock

  • Московски пазач

Това руско куче е популярно в родната си страна, отглеждано от армията като надеждно и лесно за дресура куче-пазач. Въпреки че не са популярни домашни любимци, те могат да бъдат обучени да са търпеливи, стига към тях да се подходи правилно. Не са подходящи за семейства с малки деца, тъй като генетиката им пази спомена за миналото им на бойни кучета. 

московски пазачСнимка: iStock