Черен руски териер

Черен руски териер Снимка: Istock

Други имена

Chornyi, Terrier Noir Russem, Russian Black Terrier, Schwarzer Russischer Terrier, Tchiorny Terrier, Svart Terrier, Mustaterrieri

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

64 см. 72 см.

Тегло

35 - 40 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Русия

История

Черният руски териер е изкуствено създадена порода служебно куче. Тя се появява през 40-те години на миналия век в руския развъдник „Червена звезда“ край Москва. Целта била да се създаде перфектното куче-пазач за военни цели, което да е интелигентно, издръжливо, силно и лесно поддаващо се на обучение. И не на последно място – с внушителен външен вид. 

За да се постигне това, били направени кръстоски между Ризеншнауцери, Еърдейл териери, Ротвайлери, Нюфаундленди, Кавказки овчарки и Източноевропейски овчарки. В последствие, за да бъде по-гласовито кучето, се добавили и различни хрътки. Официално породата е призната след 1957 година. 

Външен вид

Черният руски териер е куче над средния ръст, с масивни кости и мускулатура, силно и мощно. Мъжките представители достигат до 72 см височина и тегло до 40 кг, женските стават високи до 70 см, а теглото им е до 37 кг. Главата на тези кучета е дълга, умерено широка в черепната част, със закръглени скули. Челото е плоско, а преходът към муцуната – забележим, но не рязък. Муцуната е масивна, леко заострена, малко по-къса от дължината на черепната част. Мустаците и брадата й придават тъпа, квадратна форма. Устните са дебели и месести, носът е черен. Очите са с овална форма, косо поставени и тъмни, а ушите- висящи от хрущялите, високо поставени, с триъгълна форма и среден размер. Шията е дълга, гръдният кош – добре развит, коремът – повдигнат над линията на гърдите. Крайниците са прави и мускулести, а опашката – високо поставена, дебела, купира е до 3-4 прешлен. 

Козината е груба, твърда, гъста и добре прилепнала, достига от 4 до 10 см и покрива цялото тяло на кучето. На муцуната е по-четинеста, с характерните мустаци, брада и вежди. Удълженият косъм на шията и холката образува грива. Предните крака до лактите и задните до бедрата са добре защитени от твърд и дълъг косъм. 

Dogsandcats.bg

Характер

Черният руски териер е спокойно, уверено и смело куче, с изключително стабилна и устойчива нервна система. Отгледано за военни цели, у него е заложено да реагира светкавично, като също за толкова кратко време се успокоява, ако няма непосредствена опасност за него или някой от членовете на семейството му. Тези кучета се привързват силно към стопанина си, търсят компанията му и понасят доста зле да са разделени за дълго време от него. Лаят рядко, като това се случва най-често, за да ви предупредят за нещо, направило им впечатление. Към непознати са подозрителни и резервирани, а ако не бъдат социализирани от малки – често агресивни.

Важно е още през първите месеци от живота на палето да започнете да се установявате като лидер в очите му, защото това е порода, чиито представители са много независими, свикнали сами да взимат решения, а това може да възпрепятства обучението им. Най-добре е дресурата да започне още след третия месец, като за начало да е под формата на игра. Тези кучета съзряват по-бавно и до 2-рата си година са все още „деца“, така че се разсейват и губят концентрация лесно. 

Постарайте се да възприемат обучението като нещо забавно, хвалете ги и ги награждавайте за добре свършената работа. Никога не подхождайте с физическо насилие или наказания – така можете да загубите доверието на животното и то завинаги да се откаже от дресурата.

Здраве

Черният руски териер се радва на добро общо здраве. Представителите на породата най-често страдат от тазобедрена дисплазия, както и дисплазия на лакетната става, склонни са и към очни и ушни инфекции.

Грижа

Тези териери можете да се отглеждате както в апартамент, така и в къща с двор. Важно е да им се осигури достатъчно физическо натоварване, за да се чувстват добре и във форма. Две едночасови разходки, съчетани с игри и възможност кучето да потича на воля – това е условието, за да расте щастливо и хармонично в градска среда. Ако го отглеждате на двор, задължително го прибирайте за през нощта при вас – това не е дворно куче и има нужда от постоянен човешки контакт. Гъстата му козина го предпазва от ниските температури през зимата и този териер може да играе с часове на снега. Представителите на породата много обичат да плуват – водете ги по-често до различни водоеми.

Козината на тези кучета изисква специални грижи. Тя трябва да се разресва всеки ден, за да се почиства и да не се сплъстява. Можете да използвате малки количества балсам, за да сте сигурни, че не скубете любимеца си. Козината около ушите трябва да се подрязва редовно, както и тази между възглавничките на лапите му. Не се препоръчва да къпете тези териери по-често от веднъж на два месеца, за да не увредите защитния слой на косъма. Добре е да водите Черния руски териер на фризьор веднъж на няколко месеца, за да оформи специалист правилно и по стандарт мустаците, веждите и брадата му. Проверявайте редовно очите и ушите, за да избегнете възможни инфекции.

Хранене

Непретенциозен към храната, Черният руски териер с радост ще хапва както кучешка – суха или от консерва, така и натурално приготвена от вас. Поради специфичната структура на тялото му, добре е менюто му да е максимално богато на протеини, които да поддържат мускулатурата му във форма. Най-добре е около 80% от дневната му дажба да е съставена от месо, като за предпочитане е телешкото, както и местни субпродукти, дреболии и хрущяли, задължително преминали термична обработка. Давайте на тези териери много зеленчуци и плодове, най-вече ябълки, обезкостена морска риба, твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко. Избягвайте свинско и като цяло мазно месо, пушени колбаси и салами, тестени изделия, сладко и солено.

Деца и домашни любимци

Кучетата от тази порода се препоръчват за семейства с малко по-големи деца. Като цяло тези териери съжителстват трудно с по-малките членове на семейството, тъй като погрешно могат да разтълкуват реакциите им като нападателни. Могат да се разбират добре с други домашни любимци но само, ако са израснали заедно. И най-добре е те да са по-дребни на ръст от тях – силно доминантният характер на тези кучета не би позволил някои да навлиза в територията му.

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още