Борзая

Борзая Снимка: Istock

Други имена

Borzoi, Russian Wolfhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 85 см.

Тегло

30 - 40 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Русия

История

Първите данни за Борзая датират от 17 век. Древна порода хрътки, отглеждани още преди новата ера в Северна Африка и Близкия Изток, тези кучета са използвани за лов на диви животни, най-вече вълци. През 1888 година породата официално е записана, макар че през 18-19 век съществували множество нейни разновидности, поради кръстоските с азиатски хрътки и грейхаунди. 

За първи път през 1874 година Борзая е показана на изложение в Москва. Развъждана най-вече сред руските аристократи, според историята самият руски император Петър II имал в двора си 420 такива кучета.

Външен вид

Селектиран за лов на вълци, Борзая силно напомня вълк по външност. Мъжките екземпляри от породата достигат до 71 см височина, женските – до 66 см. Теглото им варира между 27-48 кг. Главата на тези кучета е тясна и издължена, муцуната – тясна, очите – големи и леко изпъкнали, лешникови на цвят. Ушите са малки, шията е издължена, челюстите мощни. Опашката на Борзая е с формата на сърп, тялото – атлетично, крайниците – мускулести.

Козината на тези кучета е мека като коприна при допир, леко вълниста, малко по-дълга на муцуната и по-къса по крайниците. На цвят може да бъде бял, мръснобял, черен, светлокафяв, сив, сив с тъмни ивици и др.

Dogsandcats.bg

Характер

Борзая е самоуверено, грациозно, гордо, но в същото време много любвеобилно, нежно, спокойно и кротко куче. Ранната социализация е много важна, защото в противен случай любимецът ви може да стане плах, подозрителен и дори склонен към прояви на агресия спрямо непознати. Борзая не обича да остава дълго време сама, има нужда от компанията ви, дори и само, за да си лежи спокойно покрай вас. Важно е обучението да започне още след третия месец, тъй като това не е най-лесната за дресиране порода. 

Съществуват мнения, според които Борзая не е сред най-интелигентните кучета и това се отразява и на обучението му. В действителност обаче представителите на породата губят интерес бързо, особено ако ги карате да повтарят едно нещо прекалено много пъти. Насочете усилията си в тренировки, в основата на които е ловният инстинкт и преследването – ефектът ще е видимо по-добър. Никога не използвайте физическо насилие или наказания, защото е възможно да отблъснете Борзая и той да откаже всякакви по-нататъшни тренировки.

Здраве

Селектирани за лов на едри животни, тези кучета се радват на добро здраве. Въпреки това имат предразположеност към някои заболявания, сред които подуване на стомаха и преплитане на червата, прогресивна атрофия на ретината, катаракта и притискане на шийните прешлени. Борзая е много чуествителна към различни химикали и вещества, съдържащи се в различните упойки, ваксини и препарати за обезапаразитяване.

Грижа

Борзая е нежна и грациозна порода, която има ежедневна нужда от движение и игри. Те едни от най-бързите с света и неслучайно са главни участници в кучешки надбягвания. Нормалната им скорост на бягане е 90 км/ч, като могат да достигнат и до 100-120 км/ч. Ако отглеждате тази хрътка в апартамент, две разходки на ден от по 1 час минимум, са абсолютно задължителни. В градска среда е добре да я водите на повод, защото нямате шанс да я достигнете, ако подуши следа или подгони някое животинче. Ако живее в двор, той трябва да е добре обезопасен добре, за да не може кучето да избяга.

Козината на руската хрътка има нужда да се разресва два-три пъти седмично. Къпането е противопоказно, тъй като може да увреди структурата на косъма – един път годишно е абсолютно достатъчно. Козината между лапите на кучето е добре регулярно да се подкъсява. 

Интересно при тази порода кучета е, че макар да са големи, не обичат да спят на земята. Често ще намерите Борзая удобно излегнал се на дивана ви, например. Осигурете му високо и меко легло, за да се чувства спокойно през нощта.

Хранене

Съществено за добрия външен вид, костна структура и блясък на козината на Борзая е, да получава висококачествена храна, която да й осигурява необходимите витамини и минерали. Поради специфичните проблеми със стомаха и червата, препоръчва се яденето да й се дава на малки, по-чести порции, три, дори четири пъти дневно. Най-добре да се изчака поне 4 часа след хранене за разходка. 

Тези кучета не се славят със своя апетит, точно обратното – могат да откажат да се хранят или да хапнат малко, просто, защото храната не им допада или не са гладни. Освен суха или храна от консерви, можете да разнообразите менюто им с различни видове месо, препоръчително е телешко или агнешко. Сварени ориз и зеленчуци, обезкостена риба и пиле също са добър избор. Абсолютно противопоказно е да давате на руската хрътка бобови култури, както и хляб – от тях стомахът на кучето се подува и изходът може да е фатален.

Деца и домашни любимци

Поради големите си размери и сравнително спокойния си характер, Борзая не се препоръчва за семейства с малки деца. Прекаленият шум, игри и неконтролируемото им поведение смущават тези кучета. Разбират се добре с други кучета, а най-щастливи са да поиграят със севеподобни!

Съжителството с котки и други по-малки животни е възможно само, ако са израснали заедно. В противен случай кучето ги възприема като плячка и е готово да ги преследва.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още