10 породи кучета, които са необичайно тихи

Италиански грейхаунд Снимка: iStock

М акар да не е типично за повечето кучета, всъщност има някои породи, които се открояват със своето изключително спокойно поведение. Тези четириноги лаят рядко и почти не вдигат шум. Тези им характеристики ги правят идеални спътници за хора, които живеят в апартаменти и домове, където прекомерният шум е проблемен. 

Важно е да отбележим, че индивидуалната личност, обучението и средата също играят важна роля в поведението и вокализацията на кучето. Породите, които ще откриете по-долу обаче, са общопризнати със своя спокоен характер и по-рядък лай, осигурявайки оправна точка за бъдещите собственици, които търсят по-тих кучешки спътник. 

Договете, въпреки внушителния си размер, обикновено са кротки и тихи. Те са известни като „нежни гиганти“, които лаят рядко, освен ако няма основателна причина. Големи кучета, Договете се нуждаят от достатъчно пространство поради размера си, но са относително нискоенергийни на закрито. Те могат да се адаптират добре към различни жизнени ситуации.

Немски догСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Басенджи не лаят като другите кучета поради необичайно оформения им ларинкс. Тази африканска порода е известна със своята висока енергия и игрив характер, но въпреки това си остават едни от най-тихите домашни любимци поради минималната си вокализация. Басенджи са невероятно интелигентни и независими, а поведението им често се описва като котешко.

басенджиСнимка: iStock

Първоначално отглеждани за лов, Борзая са тиха и почтителна порода, чиито представители рядко лаят. Руските хрътки имат аристократично поведение, което се съчетава с нежната им, донякъде резервирана личност. Те обикновено са много спокойни вкъщи, предпочитайки да пестят енергията си за тичане в просторен двор или по време на излет в парка. Тихият им характер ги прави подходящи за домакинства, които ценят спокойната среда.

БорзаяСнимка: iStock

Известни със своята независима и волева природа, Шиба ину обикновено лаят рядко, освен ако не са провокирани или изключително развълнувани. Представителите на породата понякога издават пронизителен писък, когато са разстроени или щастливи, но в ежедневието си са забележително тихи. Шиба са отлични в предаването на своите нужди или недоволство чрез езика на тялото, а не чрез лай, което ги прави подходящи за живот в апартамент. 

Шиба инуСнимка: iStock

Уипетите обикновено са тихи и е известно, че лаят само когато е абсолютно необходимо. Представителите на породата са невероятно бързи и обичат преследването, но у дома са спокойни и сдържани. Уипетите са известни с приятелския си, игрив нрав, което ги прави отлични другари дори за по-малките членове на семейството ви.

УипетСнимка: iStock

  • Шотландска еленова хрътка

Подобно на Борзая, Шотландският диърхаунд е порода, развъждана за лов и следователно представителите й не лаят, освен ако не е по време на гонитба. У дома тези кучета са изключително нежни и спокойни, като се вписват добре в тихи домакинства. Тъй като са по-едри, те се нуждаят от значително пространство и са най-подходящи за домове с големи дворове, където могат спокойно да разтегнат дългите си крака. 

Шотландска еленова хръткаСнимка: iStock

Акита са мощни, лоялни кучета със силен защитен инстинкт. В ежедневието си обикновено са тихи, но ще излаят, за да предупредят собственика си за нещо необичайно. Известни със своята достойна и смела личност, Акита са резервирани към непознати и привързани към членовете на семейството си, което ги прави отлични пазачи, които не лаят прекомерно.

АкитаСнимка: iStock

Италианският грейхаунд е по-малък братовчед на хрътката и споделя много от същите черти, включително и склонност към мълчание. Тези кучета са чувствителни и привързани, идеални за семейства, които търсят по-тихо, по-малко куче, което е лесно за управление – както физически, така и по темперамент.

Италиански грейхаундСнимка: iStock

Нюфаундлендите са известни със своя нежен и приятелски характер. Те лаят рядко, предпочитайки да използват размера и присъствието си, за да държат нещата под контрол. Тези гиганти са търпеливи и защитни, което ги прави отлични домашни любимци, особено за семейства с деца. Спокойното им поведение се вписва идеално в домакинства, които търсят голямо куче с тих характер. 

Китайският Шар Пей е друга порода, чиито представители са естествено склонни да бъдат тихи. Те могат да лаят, когато е необходимо, но обикновено предпочитат ролята на тихи наблюдатели. Известни са със своята лоялност и защитна природа.

Шар ПейСнимка: iStock

В заключение, тези 10 породи са пример за огромното разнообразие в кучешкия свят. Независимо дали живеете в тесен градски апартамент или просто предпочитате по-малко гласовит другар, изборът на порода, известна със своя тих характер, може да доведе до изграждане на по-хармонична връзка и спокойна домашна среда.

Виж още